Recensie Perry Mason seizoen 2 – ‘De duistere detectiveserie is nog steeds een van de beste HBO Max Originals’

Het hoge niveau van Perry Mason wordt prima vastgehouden in het tweede seizoen van de cynische misdaadserie en Matthew Rhys is opnieuw een hypnotiserende hoofdrolspeler om naar te kijken.

Perry Mason

Perry Mason is een iconische advocatenserie, maar de reboot van HBO Max geeft daar een eigen draai aan. In de stijl van een film noir vertelt deze misdaadserie een inktzwart verhaal over Los Angeles in de jaren dertig, waar gerechtigheid ver te zoeken is. In het eerste seizoen schoolde privédetective Perry Mason (Matthew Rhys) zich om tot advocaat om een onschuldige vrouw van de doodstraf te redden, maar in het tweede seizoen heeft zij alsnog zelfmoord gepleegd en blijft hij zitten met een schuldgevoel.

Perry kan geen nee zeggen

Heel lang heeft Perry niet om zich rot te voelen, want hij zet al snel zijn tanden in een nieuwe zaak. Twee Mexicaanse mannen worden opgepakt wegens moord en de officier van justitie heeft weinig bewijs nodig om te weten dat zij schuldig zijn. Perry probeert de zaak te negeren, maar wanneer de familie van de verdachten om hulp smeekt, kan de advocaat geen nee zeggen en besluit hij de moord te onderzoeken.

Alle ingrediënten van een goede detective

Hij wordt geholpen door Della Street (Juliet Rylance), die nu zijn nieuwe partner is in het advocatenkantoor, en voormalig politieman Paul Drake (Chris Chalk), die bijklust als speurneus voor Perry. De misdaadserie is op z’n best wanneer het drietal de moord onderzoekt. Zoals het hoort in een goede detective is er sprake van een samenzwering, zijn er invloedrijke schurken en worden de helden regelmatig verrast door een flinke plotwending.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Perry Mason seizoen 2
© HBO Max

De spanningsboog verslapt

De andere verhaallijnen verbleken hierbij. Het verboden liefdesleven van de lesbische Della, Perry’s gespannen relatie met zijn zoontje en Pauls schuldgevoel over een foute keuze zorgen voor diepgang, maar fascineren minder dan het moordonderzoek. Wanneer hier te veel aandacht aan wordt gegeven, neemt het tempo van de serie iets af en verslapt de spanningsboog.

Matthew Rhys is uitstekend

Vooral Perry heeft die extra dosis drama niet nodig. Hij worstelt al met een schuldgevoel wegens de zaak uit het eerste seizoen, kan moeilijk zijn gevoelens uiten en doet zijn stinkende best om de levens van twee mannen te redden, ook al heeft hij nul vertrouwen in het rechtssysteem. Matthew Rhys weet dit uitstekend te spelen en heeft niet meer nodig dan een gepijnigde blik en ingehouden woede om de kijker te overtuigen van Perry’s opgekropte emoties.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Perry Mason seizoen 2
© HBO Max

Het oude Los Angeles

Naast het fenomenale acteerwerk van Rhys en het fascinerende verhaal geeft Perry Mason ook een heel mooi tijdsbeeld. De outfits, sets en voertuigen zien er allemaal uit om door een ringetje te halen en de soundtrack vol melancholische jazzmuziek maakt het totaalplaatje af. Het is duidelijk dat HBO Max flink in de buidel heeft getast om het oude Los Angeles tot leven te brengen.

Conclusie

Perry Mason is een van beste HBO Max Originals van het moment door het spannende verhaal en mooie aankleding. Maar de voornaamste reden om deze duistere detectiveserie te kijken, is de meesterlijke Matthew Rhys, die op subtiele wijze een echt persoon maakt van de getormenteerde titelheld.

Perry Mason seizoen 2 is te zien op HBO Max. Iedere dinsdag verschijnt een nieuwe aflevering.

Meer van HBO Max