Recensie The Diplomat – ‘Door de spanning en humor krijg je geen genoeg van deze verslavende topserie'

Na de uitstekende politieke thrillerserie The Americans is Keri Russel terug met de uitstekende politieke dramaserie The Diplomat. Zelden was achterkamertjespolitiek zo spannend én grappig.

The Diplomat Netflix serie Keri Russell
© Alex Bailey/Netflix

Diplomaat Kate Wyler (Keri Russell) bereidt zich voor op haar nieuwe baan als ambassadeur in Kaboel, maar deze reis naar Afghanistan gaat op het allerlaatste moment toch niet door. Na een aanslag op een Brits marineschip zijn haar talenten nodig in Londen en geheel tegen haar zin wordt zij de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Engeland.

De tekst gaat verder onder de trailer

Een schot in de roos

Terwijl de meeste diplomaten deze klus zouden omarmen, ergert Kate zich kapot aan de vele ceremoniële taken die zij erbij krijgt. Het liefst maakt ze haar handen vuil door informatie te verzamelen, leiding te geven en problemen op te lossen. Een fotoshoot voor een vrouwenblad is een hel voor haar en ze voelt zich ongemakkelijk in een overhemd dat haar boezem twee keer zo groot laat lijken. Keri Russell speelt dit voortreffelijk. De irritatie is van haar gezicht af te lezen en al haar sarcastische opmerkingen zijn een schot in de roos.

De derde wereldoorlog is dichtbij

De actrice is nog beter wanneer Kate overgaat tot actie. Ze krijgt te maken met koppige wereldleiders die zich druk maken om hun eigen reputatie en niet doorhebben dat een derde wereldoorlog erg dichtbij is. Kate is de enige die hen kan overhalen om het juiste te doen, maar daarvoor moet ze pittige discussies voeren. Keri Russell overtuigt als een ervaren diplomaat die sterk in haar schoenen staat en iedereen de waarheid durft te vertellen, zonder over te komen als betweterige wijsneus.  

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Diplomat Netflix serie
© Alex Bailey/Netflix

Mooie praatjes en gewaagde plannen

Om er nog een extra laag drama en humor aan toe te voegen, is Kate niet in haar eentje. Ze is getrouwd met voormalig ambassadeur Hal Wyler (Rufus Sewell) die in alles het tegenovergestelde van haar is. Deze charmeur is meer van de mooie praatjes en gewaagde plannen. Hij houdt juist wel van de spotlights en vindt het moeilijk om een stapje terug te nemen, zodat zij haar werk kan doen. Rufus, die eerder dit jaar nog te zien was in Netflix-serie Kaleidoscope, is perfect in deze rol en weet met zijn charme en guitige blikken te voorkomen dat Hal een irritant figuur wordt.

Ook de rest van de cast is uitstekend

De chemie tussen de twee hoofdrolspelers is daarnaast erg sterk. Keri en Rufus zijn heel goed op elkaar ingespeeld en overtuigen als echtpaar dat veel ups en downs heeft meegemaakt. Wanneer Kate twijfelt over haar lelijke overhemd hoeft ze alleen maar te kijken naar Hal, die met een subtiele blik zijn oordeel geeft. En wanneer Hal zijn vrouw weer eens boos maakt, weet de charmeur precies wat hij moet zeggen om het goed te maken. Maar ook de rest van de topcast is uitstekend. Rory Kinear haalt het bloed onder je nagels vandaan als onuitstaanbare premier en David Gyasi laat harten sneller kloppen als charmante minister van Buitenlandse Zaken.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Diplomat Netflix serie
© Netflix

Conclusie

Los van een spectaculaire aanslag aan het begin van The Diplomat zit er weinig actie in de Netflix Original, maar alsnog zit je op het puntje van je stoel. De constante dreiging van een grootschalige oorlog zorgt voor een strakke spanningsboog en het lot van de wereld is in handen van een overwerkte ambassadeur. De sarcastische humor zorgt voor de nodige luchtigheid, waardoor de afleveringen nooit te zwaar worden en je geen genoeg krijgt van deze verslavende topserie.

The Diplomat is te zien op Netflix.

Meer van Netflix

The Diplomat