Hoe laat moet je deze filmclassics starten om te eindigen met Nieuwjaar?

Harry Potter

Oud en Nieuw is in 2020 minder feestelijk dan gedacht. Als je geen zin hebt in The Masked Singer, dan zet je gewoon zélf een leuke film op! Maar hoe laat moet je beginnen om met Nieuwjaar nét klaar te zijn? We zochten het voor je uit!

Harry Potter-marathon extravaganza!

Je kunt ervoor kiezen om 2020 af te sluiten/2021 te beginnen met een echte Harry Potter-marathon! De speeltijd van alle acht de films is in totaal negentien uur en 38 minuten (negentien uur en 58 minuten als je de ‘extended editions’ kijkt).

Om met Nieuwjaar te eindigen moet je dus om vier uur ’s nachts beginnen met je epische Harry Potter-fest, exclusief pauzes. Als je per film tien minuten rekent om tussendoor even snacks te pakken, te roken, de film te starten, etc. dan begin je om 3:12 uur op 31 december voor de normale films en 2:52 uur voor alle extended films.

Ghostbusters II

Ghostbusters II is minder leuk dan zijn voorganger: de grappen zijn minder scherp, en het verhaal is grotendeels hetzelfde. De sequel draait echter wél om Oud en Nieuw en zeker vergeleken met andere ‘feestfilms’ is Ghostbusters II dik in orde!

Ghostbusters II duurt 110 minuten, dus als je om 22:10 uur start, dan eindig je rond twaalf uur! Als je om 22:18 uur op play drukt, dan wenst Bill Murray je precies op tijd een gelukkig nieuwjaar.

The Lord of the Rings

Het jaar 2020 was net zo aangenaam als op je blote voeten naar Mordor lopen, dus waarom sluiten we het niet af met een Lord of the Rings-marathon? Het mooie aan een mega-LOTR-sessie is dat je ‘m makkelijk op één dag kunt houden!

De drie extended LOTR-films klokken samen (zonder credits) 681 minuten, oftewel elf uur en 21 minuten. Als je op 31 december om 12:39 uur begint, dan eindig je precies om twaalf uur. Trek daar eventuele pauzes vanaf en het verwisselen van de disc en je vindt je ideale starttijd.

Bridget Jones’s Diary

Het lukt Bridget Jones (Renée Zellweger) maar niet om een serieuze vent te vinden. Ze drinkt teveel, rookt als een schoorsteen en is een enorme flapuit. Als goed voornemen besluit ze om haar leven te beteren, maar dan dienen twee mannen zich aan… De gladde Daniel Cleaver (Hugh Grant) en de norse Mark Darcy (Colin Firth).

De film is met 92 minuten lekker kort! Het verhaal is een paar minuten korter, maar dan mis je een paar grappige stukjes in de credits. Als je om 22:30 uur begint, dan zit je goed!

Star Wars

Star Wars is een lastige kandidaat omdat deze reeks uit maar liefst drie trilogieën bestaat! Sommige fans vinden alleen A New Hope, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi de moeite waard hoewel de prequels (The Phantom Menace, Attack of the Clones en Revenge of the Sith) de laatste jaren weer aan populariteit winnen. Dan zijn er natuurlijk nog de Star Wars-films The Force Awakens, The Last Jedi én The Rise of Skywalker.

De originele trilogie duurt opgeteld 388 minuten, maar dit is inclusief de credits waarin je even snel snacks kunt pakken, naar het toilet kan, enzovoorts. Als je twee minuten rekent voor het selecteren van de volgende film dan moet je deze sessie om 17:30 uur starten!

De prequeltrilogie kost je 421 minuten (incl. credits), bijna precies zeven uur! Als je om 17:00 uur start met The Phantom Menace, dan heb je nog een paar minuten om de champagne te pakken voor het nieuwe jaar begint. Revenge of the Sith eindigt natuurlijk wel op een megadowner, dus op zich raden we een prequelmarathon met klem af! Als je de originele én prequeltrilogie wilt kijken, dan start je om 10:30 uur al.

De sequeltrilogie duurt het langst: in totaal 440 minuten (inclusief credits). In totaal is dat nóg eens zeven uur en 20 minuten, waardoor je op 31 december om 3:00 uur moet starten als je de negen films achter elkaar wil kijken. Hoewel we echt verzot zijn op Star Wars kunnen we dit niet aanraden omdat er een paar draken van films tussenzitten. Aan het einde ben je waarschijnlijk zó moe dat het zelfs lijkt alsof The Rise of Skywalker logisch in elkaar zit.

Een binge-sessie van de Star Wars-serie The Mandalorian (in totaal 638 minuten) is dan een stuk beter te behapstukken. Daarvoor start je om 13:22 uur met kijken: eventuele pauzes moet je daar nog van aftrekken.

Forrest Gump

Forrest Gump (Tom Hanks) is een zachtmoedige (maar simpele) ziel die door toeval op de meest bijzondere plekken terechtkomt. Hij wordt niet altijd goed behandeld, maar zijn positiviteit maakt Forrest Gump tóch een ‘feelgood-movie’.

Met 142 minuten is Forrest Gump een behoorlijk lange zit! Als je ‘m om 21:38 uur start, dan komt het helemaal in orde.

New Year’s Eve

We kunnen ons zomaar voorstellen dat je het jaar 2020 wilt afsluiten met een zoetsappige romcom. New Year’s Eve zit boordevol bekende acteurs en de verschillende verhaallijnen haken op elkaar in zoals in Love Actually en Alles is Liefde; bekende kost!

New Year’s Eve haalt trouwens niet het niveau van Love Actually (maar dát is een kerstfilm), maar is al met al wel wat opgewekter! De film duurt 118 minuten (inclusief credits), dus als je om 22:00 uur begint dan heb je ruim de tijd om de champagne te ontkurken.

About Time

Voor een fikse dosis dramedy ben je bij About Time aan het juiste adres! De verlegen Tim (Domhnall Gleeson) loopt een blauwtje op een nieuwjaarsfeestje en ontdekt dat hij terug in de tijd kan reizen om fouten te herstellen. Helaas veranderen zijn acties in het verleden het heden op onvoorspelbare manieren!

About Time duurt in totaal 124 minuten: als je om 21:55 uur begint met kijken, dan kan er bijna niets misgaan!

Sex and the City

De Sex and the City-film draait niet helemaal om Oud en Nieuw, maar het avontuur van Carrie, Charlotte, Miranda en Samantha heeft wél een dijk van een nieuwjaarsmontage! Carrie heeft geen zin in Oud en Nieuw, maar haar vriendin Miranda heeft een kloteavond… Halsoverkop gaat Carrie tóch op bezoek bij haar vriendin!

Let even goed op welke versie van Sex and the City je kijkt! De normale versie duurt 145 minuten (waardoor je om 21:35 uur moet starten), maar er is ook een ‘extended’-versie van 151 minuten in omloop. Dan begin je dus om 21:29 uur! Het lijkt er trouwens op dat Sex and the City binnenkort een comeback maakt!

Gelukkig Nieuwjaar!

Het kan natuurlijk zo zijn dat je gewoon een film wilt kijken zónder je druk te maken om de klok. In dat geval raden we je één van deze Oud en Nieuw-films aan! Natuurlijk is er ook nog een The Masked Singer Oud & Nieuw Special, die ongetwijfeld een feest is als je 'm via Twitter volgt. Als je je drukker maakt over wat je met je brakke kop op Nieuwjaar kunt kijken, dan neem je hier een kijkje!