70 Jaar Bill Murray: Zijn 5 beste films (en de 3 slechtste!)

Door Redactie
Bill Murray in Ghostbusters 1984

Vandaag viert Bill Murray zijn zeventigste verjaardag. Om dat te vieren, blikken we terug op de hoogte- en dieptepunten van deze gortdroge comedyheld!

De 5 beste films van Bill Murray

5. Zombieland (2009)

Na Ghostbusters wisten we al dat Bill Murray zich uitstekend thuisvoelt in horrorkomedies. Een kwart eeuw later bewees de cultheld dat hij het nog niet verleerd is in Zombieland. Hierin speelt Bill Murray min of meer zichzelf als een van de laatste overlevenden van de zombie-apocalyps. Andere acteurs die voor deze onvergetelijke gastrol werden overwogen zijn onder anderen Dwayne Johnson, Mark Hamill en Sylvester Stallone. Gelukkig ging de klus naar Murray, want zijn optreden is het hoogtepunt van deze toch al geweldige horrorkomedie!

70 Jaar Bill Murray: Zijn 5 beste films (en de 3 slechtste!)

4. The Jungle Book (2016)

De afgelopen jaren bracht Disney de ene na de andere live-action remake uit (en het einde is nog lang in zicht). In de lange reeks is The Jungle Book misschien wel de enige die minstens zo goed is als het origineel. Met behulp van oogstrelende digitale effecten en een weergaloze cast levert regisseur Jon Favreau (Iron Man) een onweerstaanbare avonturenfilm af voor Disney-fans van alle leeftijden. Daarbij is Bill Murray perfect gecast als Baloo, de zorgeloze berenvriend van Mowgli.

70 Jaar Bill Murray: Zijn 5 beste films (en de 3 slechtste!)

3. Lost in Translation (2003)

In titels als Rushmore liet Bill Murray al zien dat hij ook in serieuzere films zijn mannetje staat. In Lost in Translation speelt hij een acteur die naar Tokio vliegt om een reclamespotje op te nemen. Daar ontmoet hij Charlotte (Scarlett Johansson), die al even verdwaald in de metropool is als hij. Deze melancholische filmhuishit leverde Bill Murray zijn eerste (en laatste) Oscar-nominatie op.

70 Jaar Bill Murray: Zijn 5 beste films (en de 3 slechtste!)

2. Groundhog Day (1993)

Bill Murray is in Groundhog Day in absolute topvorm als Phil Connors. Deze cynische weerman wordt naar een duf dorpje gestuurd om verslag te doen van de lokale feestdag uit de titel. Daar belandt hij in een bizarre tijdlus, waardoor hij iedere ochtend op dezelfde dag wakker wordt. Om de vloek te doorbreken, zal Phil zijn hart moeten openstellen. De combinatie van comedy, romantiek en fantasy – gekoppeld aan een razend origineel scenario – leverde een van de beste films van de jaren 90 op!

70 Jaar Bill Murray: Zijn 5 beste films (en de 3 slechtste!)

1. Ghostbusters (1984)

Bill Murray was dankzij films als Caddyshack en Stripes al een held onder comedyfans. Maar nergens kwam zijn gortdroge humor zo tot zijn recht als in Ghostbusters! Hierin speelt Murray de sarcastische parapsycholoog Dr. Peter Venkman. Samen met een aantal collega’s begint hij een geestenverdelgingsdienst in New York. Niet alleen een van de leukste horrorkomedies aller tijden, maar ook een van de beste films uit de 80s. Nu maar hopen dat het late vervolg Ghostbusters: Afterlife net zo’n geweldig filmfeestje wordt!

70 Jaar Bill Murray: Zijn 5 beste films (en de 3 slechtste!)

De 3 slechtste films van Bill Murray

3. The Dead Don’t Die (2019)

The saddest in thing in life is wasted talent”, mijmerde Calogero al in het uitstekende gangsterdrama A Bronx Tale. Die uitspraak gaat helaas ook op voor The Dead Don’t Die. Deze zombiefilm is gezegend met een absolute droomcast, waaronder Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton en Steve Buscemi. Het resultaat is echter een oersaaie horrorkomedie, die niet eng en al helemaal niet grappig is. Zo slaapverwekkend dat World War Zzzz een betere titel was geweest…

70 Jaar Bill Murray: Zijn 5 beste films (en de 3 slechtste!)

2. Ghostbusters (2016)

Deze nieuwe versie van de klassieke horrorkomedie uit 1984 werd al maanden voor de première afgebrand omdat de titelhelden deze keer gespeeld werden door vrouwen (yikes!). Ironisch genoeg is dat zo'n beetje het enige verfrissende element in deze melige remake. Bill Murray komt ook nog even opdraven in een gastrolletje. En in dat korte moment ziet de O.G. (Original Ghostbuster) er nog eenzamer uit dan in alle 102 minuten van Lost in Translation bij elkaar opgeteld.

70 Jaar Bill Murray: Zijn 5 beste films (en de 3 slechtste!)

1. Garfield: A Tale of Two Kitties (2006)

Laten we eerlijk zijn, zo’n slecht idee is het niet eens om Garfield zijn eigen film te geven. En dan is Bill Murray ook nog eens de perfecte kandidaat om de stem van de knorrige kater in te spreken. Helaas is deze stripverfilming ongeveer net zo vermakelijk als het verschonen van de kattenbak. Dit vervolg werd dan ook genomineerd voor Razzie Awards in de categorieën slechtste familiefilm en slechtste sequel. Bill Murray en de sarcastische stripkater verdienen beter…  

70 Jaar Bill Murray: Zijn 5 beste films (en de 3 slechtste!)