• BN'ers
  • Ophef
  • TV

Matthijs van Nieuwkerk over DWDD-beschuldigingen: ‘Doe me een lol’

Matthijs van Nieuwkerk

Het is bonje tussen BNNVARA en presentator Matthijs van Nieuwkerk. De De Wereld Draait Door-ster ligt onder vuur nadat er veel klachten kwamen over zijn tirannieke gedrag op de redactie. In eerste instantie nam hij de kritiek niet zo serieus, waardoor een breuk met BNNVARA ontstond.

Van Nieuwkerk reageerde meerdere malen op de kritiek van tientallen oud-medewerkers van DWDD. Iedere keer bood hij een béétje meer zijn excuses aan. De Telegraaf kreeg de eerste reactie van Matthijs van Nieuwkerk binnen, en daarin leek hij weinig spijt te betuigen voor de nare werksfeer bij De Wereld Draait Door. Als excuus voor de vele klachten noemt Matthijs ‘de scherpe scharen van de ambitie om elke dag de beste tv van het land te maken.’ 

Doe me een lol’

Even verderop gaat hij tegen de beschuldigingen in: ‘En dan de suggestie dat ik iemand op zijn knieën zou hebben gedwongen? En dat ik Parijs onveilig zou hebben gemaakt? Doe me een lol.’ Daarnaast verwijst hij naar meerdere mensen die in het artikel van de Volkskrant voorbijkomen, en beweert hij dat die in het artikel ‘hun eigen straatje willen schoonvegen.’

Exit Matthijs

Van Nieuwkerk kwam kort daarna met een nieuw statement, waarin hij spijt betuigde voor de nare werksfeer. Voor BNNVARA was dit een reden om de samenwerking met de presentator onder de loep te nemen. Matthijs zelf was er snel uit: hij maakte bekend niet meer met BNNVARA te willen werken.

Machtige Matthijs

De DWDD-rel houdt de gemoederen flink bezig. Het lijkt erop dat Matthijs van Nieuwkerk en een paar collega’s een waar schrikbewind voerden bij DWDD, maar BNNVARA en de NPO gaan ook niet vrijuit. Men vond het lastig om in te grijpen bij een programma dat de pannen van het dak scoorde. BNNVARA kondigde recent al een onderzoek naar de kwestie aan, en vandaag werd bekend dat de hele NPO nog eens goed tegen het licht wordt gehouden.