Rob Goossens over reactie Matthijs van Nieuwkerk: 'Hij betreurt de ophef, niet zijn tirannentrekjes'

Door Redactie
Rob Goossens

Rob Goossens zit boven op het nieuws uit de wereld van tv, films en series en is als vaste mediadeskundige verbonden aan RTL Boulevard. Hij schrijft columns over wat hem opvalt in de media voor Veronica Superguide. Met deze keer: Matthijs van Nieuwkerk en de nasleep van het vernietigende Volkskrant-artikel over zijn gedrag achter de schermen bij De Wereld Draait Door.

Tekst: Rob Goossens

'Op alle manieren in de watten gelegd'

Lang heeft de publieke omroep Matthijs van Nieuwkerk op alle mogelijke manieren in de watten gelegd. Of het nou ging om zijn topsalaris, het afdwingen van samenwerking met een dure producent of om het geld dat hij van diezelfde producent kreeg toegestopt: tot de minister aan toe werd er gedraaid en gejokt om ervoor te zorgen dat de grote Matthijs van Nieuwkerk uit de wind zou blijven. Nu zien we waar dat permanente lakeiengedrag toe heeft geleid: tirannentrekjes en een totaal gebrek aan reflecterend vermogen.

'Actieplan'

Zaterdagmiddag kon ik het ineens niet helpen: zat ik te lachen terwijl ik me volledig had ondergedompeld in het schandaal rondom De Wereld Draait Door. De aanleiding van mijn lachstuip waren natuurlijk niet de afschuwelijke verhalen van oud-redacteuren over de verziekte cultuur op de werkvloer. Ik zou niet durven. Maar het 'snel actieplan voor veilige werkomgeving' dat de NPO beloofde, dat vond ik toch wel geestig. Bij de NPO wisten ze immers al héél lang hoe vol de DWDD-ziekenboeg was.

Frans Klein

NPO-videodirecteur Frans Klein, de machtigste man van Hilversum, werkte eerder bij BNNVara en was destijds nota bene voor DWDD verantwoordelijk. Totdat De Volkskrant de informatie eens op een rij zette, vond Klein er blijkbaar niks van. Als je na zo'n publicatie ineens wél actie onderneemt, dan "betreur je de ophef", zoals ze dat in de politiek vaak zeggen. Niet het feit dat je hebt weggekeken toen de ene na de andere redacteur ziek thuis belandde.

'Frans Klein moest ingrijpen'

Laten we niet vergeten dat het presenteren van een talkshow geen avondvierdaagse is waar je na afloop toch wel een medaille voor krijgt. Elke dag moet je maximaal presteren. Dat Van Nieuwkerk dezelfde toewijding eiste van zijn medewerkers die hij ook zichzelf oplegde, is op zich heel begrijpelijk. Het moet alleen niet te gek worden. Als je dan op een gegeven moment "het is menéér Van Nieuwkerk voor jou" naar een geluidstechnicus staat te schreeuwen, wordt het tijd dat iemand je een ferme klap op je wang geeft en daarna met beide benen op de grond zet. Dan ben je echt iets te veel in jezelf gaan geloven. Als de hoofdredactrice en de producent op zo'n moment niet ingrijpen, dan had iemand van de omroep het moeten doen. Frans Klein, bijvoorbeeld. Die deed echter niks en denkt nu blijkbaar dat je een brand van tien jaar geleden kunt blussen door vandaag met een actieplan te komen. Tsja.

Matthijs Gaat Door en Chansons!

Toch heb ik al die nare verhalen ook gelezen met het idee: laat het alsjeblieft een sprookje zijn dat eindigt met "en ze leefden nog lang en gelukkig". Ik geniet van Matthijs Gaat Door en van Chansons! wil ik eigenlijk ook nog zoveel seizoenen zien dat het aantal uitroeptekens niet meer op het scherm past. Dus hield ik me voor dat hij, nu hij opa is en een minder hectisch leven leidt, vast wel inziet hoe onmogelijk hij zich bij vlagen heeft gedragen. Als Ebenezer Scrooge zijn leven kan beteren, dan toch zeker ook een redelijk mens als Matthijs van Nieuwkerk. Daar kreeg ik helaas een hard hoofd in toen ik las ik dat hij in eerste instantie tegenover De Volkskrant helemaal geen berouw toonde en volstrekt voorbij ging aan de talloze zieke ex-medewerkers. En dat hij pas "vijf kwartier later" met een reactie kwam waarin hij wél spijt betuigde.

Iedereen met gezond verstand weet: hij betreurt de ophef, niet zijn tirannentrekjes. Dat lijkt me, hoe zonde dat ook is van zijn evidente talent, niet bepaald een basis voor de publieke omroep om in de toekomst nog programma's met hem te maken.