Commissariaat maakt zich zorgen om onafhankelijkheid NPO-onderzoek naar DWDD

Door Robin Heerkens
Matthijs van Nieuwkerk

Mediawaakhond Het Commissariaat voor de Media maakt zich zorgen over de onafhankelijkheid van het onderzoek dat de NPO heeft aangekondigd naar de werkcultuur bij DWDD na alle onthullingen rondom Matthijs van Nieuwkerk.

Volgens de mediawaakhond, die toezicht houdt op het naleven van de Mediawet, zou niet alleen de uitvoering maar ook het geven van de opdracht voor het onderzoek in onafhankelijke handen moeten liggen. Het Commissariaat heeft bij de NPO en het ministerie aangegeven deze taak op zich te willen nemen, zo meldt een woordvoerder woensdag aan ANP.

'Te veel onderwerp van onderzoek'

"De NPO en in ieder geval een van haar leidinggevenden zijn - kort gezegd - te veel onderwerp van onderzoek om zelf opdrachtgever te kunnen zijn", aldus de mediawaakhond. NPO-directeur Frans Klein, die eerder als directeur van de VARA verantwoordelijk was voor DWDD, legde dinsdag voorlopig zijn functies neer. Volgens het Commissariaat moet elke schijn van sturing, ook bij het verstrekken van de opdracht voor het onderzoek, voorkomen worden. "Het opdrachtgeverschap kan ook bij een andere partij liggen, zolang het maar niet de NPO of BNNVARA is en de onafhankelijkheid maar gewaarborgd is."

Woede-uitbarstingen

Het Commissariaat wijst erop dat eerder deze week ook Mariëtte Hamer, de regeringscoördinator grensoverschrijdend gedrag, en BNNVARA-directeur Suzanne Kunzeler hierop hebben gewezen. Het NPO-onderzoek richt zich op de vraag welke signalen over misstanden er zijn geweest en wat er met die signalen is gebeurd. Frans Klein was destijds als mediadirecteur van BNNVARA nauw betrokken bij de opnames van DWDD en kreeg later een functie als directeur Video bij de NPO.

Het onderzoek komt er na het veelbesproken artikel in de Volkskrant waarin meer dan vijftig oud-medewerkers van DWDD hun verhaal deden. Zij spreken van "extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen" door Matthijs van Nieuwkerk. Klein zei in de krant niet van grensoverschrijdend gedrag achter de schermen geweten te hebben. Hij erkende dat sommige uitspraken van Matthijs "te ver" gingen, maar zei dat het ook "de werkcultuur" was. Matthijs heeft inmiddels de samenwerking met BNNVARA verbroken. De NTR heeft hem van alle programma's die hij maakte rond de Top 2000 gehaald.

Bron: ANP/Veronica Superguide