• BN'ers

Omstreden NPO-directeur Frans Klein legt tijdelijk functie neer

Door Robin Heerkens
Frans Klein

NPO-directeur Frans Klein legt tijdelijk zijn functie neer. Dat maakt de NPO dinsdag bekend in een statement.

De omstreden topman van de publieke omroep doet dit in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek dat de NPO doet naar de werkomstandigheden bij het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door, mede veroorzaakt door Matthijs van Nieuwkerk.

Onafhankelijkheid onderzoek

"Om te voorkomen dat er discussie kan ontstaan over de onafhankelijkheid van het onderzoek, heeft Frans Klein aangegeven tijdelijk zijn functie neer te leggen in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek."

Waarom Klein omstreden is? Hij was toentertijd als mediadirecteur van BNNVARA nauw betrokken bij de opnames van DWDD en kreeg later een functie als directeur video bij de NPO. 

Reactie Frans Klein

In het vrijdag gepubliceerde onderzoek door de Volkskrant deden héél veel oud-medewerkers van DWDD hun verhaal. Zij spreken van "extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen" door Matthijs van Nieuwkerk. Klein zei in de krant niet van grensoverschrijdend gedrag achter de schermen geweten te hebben. Hij erkende dat sommige uitspraken van Matthijs "te ver" gingen, maar zei dat het ook "de werkcultuur" was. "Misschien vonden wij dat heftige gedrag op heel veel plekken in de mediawereld normaal. Ik ben er niet trots op hè, ik vind het niet fraai - maar die werkcultuur was op veel plekken in Hilversum zo hard."

De NPO-baas heeft Matthijs naar eigen zeggen meerdere keren aangesproken op zijn gedrag. "Als het inhoudelijk niet goed ging. Of als het signaal was: de redactie heeft het echt zwaar. Dan zei ik: Matthijs, je moet ook wel een beetje zorgen voor je redactie. Maar als je vraagt of ik het idee had dat ik Matthijs wezenlijk kon veranderen? Dan is het antwoord: nee."

Bron: ANP/Veronica Superguide