• BN'ers
  • Ophef

BNNVARA ondernemingsraad: ‘wij wisten van de geruchten over DWDD’

De Wereld Draait Door

De ondernemingsraad van BNNVARA kende de "geruchten" over de onveilige werkcultuur achter de schermen van De Wereld Draait Door. Omdat het volgens voorzitter Johan Reijnen bij geruchten bleef, greep de raad niet in.

"Op het moment dat het bij geruchten blijft en er niet keihard een klacht binnenkomt - en in de tijd dat ik bij de or betrokken ben zijn die klachten nooit zwart op wit binnengekomen, ook niet mondeling - dan is het ook moeilijk", zei Johan Reijnen maandagavond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Je hebt wel een concreet voorbeeld nodig waar je ook verder mee kan. Dus op het moment dat mensen zich melden en zeggen dat ze niet willen dat er verder ruchtbaarheid aan gegeven wordt, dan wordt het ook moeilijk om daar een vervolg aan te geven."

‘BNNVARA heeft gefaald’

De voorzitter vindt "absoluut" dat BNNVARA in de begeleiding van Matthijs van Nieuwkerk gefaald heeft. Hij had beter gecoacht moeten worden, zegt de voorzitter en tevens eindredacteur bij de omroep. "Als je vijf dagen per week een uur lang live een programma presenteert dat op een gegeven moment zo toonaangevend wordt en je van jezelf vindt dat het iedere keer een 10 moet zijn, dat is voor geen mens vol te houden. Daarin moet je goed begeleid worden", zei hij. "Dat lijkt me evident. En ik moet concluderen dat als je alle verhalen leest dat dat niet gelukt is, dat daar van alles is misgegaan."

Matthijs gaat niet door

Matthijs brak maandag officieel met BNNVARA. Hij raakte vrijdag in opspraak door een artikel in de Volkskrant. Daarin spreken oud-medewerkers van DWDD over grensoverschrijdend gedrag bij het programma, onder anderen door Matthijs. "Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk", zei de 62-jarige televisiemaker. "Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een - letterlijk - blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat De Wereld Draait Door, toch mijn levenswerk, wankelt."

De reactie van Matthijs is ook door anderen bekritiseerd, waaronder Veronica Superguide-columnist Rob Goossens.

Bron: ANP / Veronica Superguide