Oud-Jakhals Matthijs: 'Ik werd krijsend uitgescholden door DWDD-eindredacteur'

Door Emma de Wijer
DWDD

Janine Abbring gooide ooit het Jakhals-bijltje erbij neer vanwege een harde aanvaring met DWDD-eindredacteur Dieuwke Wynia. Maar ook oud-Jakhals Matthijs Kleyn heeft vreselijke ervaringen met de rechterhand van Matthijs van Nieuwkerk. "Ik was doodsbang voor haar."  

Angst voor woede

De onthutsende reconstructie van de Volkskrant over het grensoverschrijdende gedrag bij De Wereld Draait Door heeft veel losgemaakt bij Matthijs Kleyn, een van de voormalig Jakhalzen van de talkshow. "De ervaringen die ik bij het programma heb opgedaan, zijn al tien jaar oud. Ik heb ze onbewust een plek gegeven toen ik na mijn tijd als Jakhals ben verdergegaan met andere dingen", zegt hij tegen RTL Boulevard. Het lezen van het artikel wierp hem 'terug in de tijd'. "Ik voelde de sfeer weer, de spanningen, de angst om iets verkeerd te zeggen of iets te maken wat voor woede zou zorgen."

'Ze schreeuwde tegen me'

Matthijs heeft vooral heftige herinneringen aan Dieuwke Wynia, destijds de eindredacteur van DWDD. Hij is naar eigen zeggen onder meer 'krijsend' door haar uitgescholden in het bijzijn van anderen. Hij was 'doodsbang' voor haar. "Hoe groter de angst werd, hoe meer een complimentje betekende. Soms appte ze me al tijdens de uitzending dat mijn filmpje fantastisch was. Ze plaatste je dan op een voetstuk, maar de volgende ochtend trapte ze je ervan af. Dan moest ik op kantoor komen en dan schreeuwde ze tegen me. Dan moest ik uitleggen hoe ik het in mijn hoofd haalde om zoiets aan te leveren."  

Spijt

Wynia erkent in een interview met de Volkskrant dat ze soms 'grote woorden' heeft gebruikt. De voormalig eindredacteur voelde zich 'klemgezet' tussen de redactie en Van Nieuwkerk, die ook volgens haar 'extreme woedeaanvallen' had. Ze beseft nu dat ze het niet zo ver had moeten laten komen. "Terugkijkend vind ik dat we het programma onder heftige omstandigheden hebben gemaakt en dat dat niet echt gezond was; natuurlijk heb ik daar nu spijt van."