Wat gebeurt er nu met de Top 2000-programma's?

Door Robin Heerkens
Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis

De NTR moet nog een besluit nemen over de programma's rond de Top 2000 die Matthijs van Nieuwkerk zou gaan maken.

Dat laat de omroep woensdag aan het ANP weten. De NTR maakte dinsdag bekend dat de programma's niet doorgaan met Matthijs, die onder vuur ligt vanwege zijn grensoverschrijdend wangedrag bij de opnames van De Wereld Draait Door.

Wat gaat er met de Top 2000-programma's gebeuren?

Al jaaaaren vormen de Top 2000 a gogo - tussen kerst en oud en nieuw - en de Top 2000-quiz - voorafgaand aan de a gogo-shows - een heerlijke tv-traditie, maar die komt mogelijk in gevaar. "Hoe we dit jaar verder gaan met de programma's, is onderwerp van gesprek met de NPO", meldt een woordvoerder. Op welke termijn er een besluit wordt genomen? Dat kan de zegsvrouw niet melden.

Top 2000-quiz geschrapt

Op één helft van deze traditie hoeven we in ieder geval niet meer te rekenen. Er waren afgelopen week al twee afleveringen van de Top 2000-quiz opgenomen, maar die komen zeker niet op tv, benadrukt de NTR. Wat er wel met deze opnames gebeurt, weten we niet. "Dit is natuurlijk een ongewone situatie", beaamt de NTR. "Op het moment dat een bestelling niet kan worden geleverd, dan moeten de twee partijen - de opdrachtgever en opdrachtnemer - met elkaar in overleg hoe ze daarmee omgaan. Dus ook dit wordt besproken de komende tijd."

Grensoverschrijdend gedrag

De Volkskrant sprak met heel veel oud-medewerkers van DWDD over "grensoverschrijdend gedrag" van onder anderen Matthijs. Het ging volgens de medewerkers om "extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen". Tientallen werknemers vielen ziek uit vanwege de werkomstandigheden. Van Nieuwkerk legde maandag zijn werkzaamheden bij BNNVARA neer. De NPO heeft een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rond het programma aangekondigd en in afwachting van dat onderzoek, heeft directeur Frans Klein zijn werk tijdelijk neergelegd.

Bron: ANP/Veronica Superguide