Kopen Zonder Kijken van de troon gestoten als best bekeken woonprogramma

Kopen zonder Kijken blijkt toch niet zo'n ijzersterke en onverslaanbare formule als we jaren dachten. Bij de minste of geringste concurrentie van een ander woonprogramma wordt het programma al weggespeeld. Een lichtpuntje: onder jongere kijkers doen ze het nog altijd beter.

Kopen Zonder Kijken
© RTL 4

Het is best knap hoe Kopen zonder Kijken in een paar jaar tijd is verworden tot een soort culthit onder kijkers. Komt het door de ubercoole en onverstoorbare Bob? De hysterische interieurstylist Roos of toch de woordgrapjes van de bescheiden Alex? Waarschijnlijk een combinatie van alles. Maar Omroep MAX heeft ook een gouden duo in dienst, in de vorm van Dionne Stax en Carrie ten Napel. En die wisten met Droomhuis Gezocht gisteravond vrij eenvoudig Kopen Zonder Kijken van de troon te stoten.

Harde cijfers

De cijfers liegen er niet om. Kopen Zonder Kijken is een grote hit voor RTL 4. Een programma dat op maandagavond tegen het miljoen aan kijkers scoort is gewoon lekker. Zeker als het dan ook nog vrij goedkoop is om te maken. Gisteravond keken er 874.000 mensen naar Kopen Zonder Kijken. Een respectabele score, maar niets in vergelijking met Droomhuis Gezocht, dat maar liefst 1.073.000 kijkers wist te boeien. En daarmee was dat na het journaal het best bekeken programma van gisteravond.

Kijkcijferkoningin Dionne

Het is om nog een andere reden opvallend. Want wéér is het een programma van Dionne Stax dat zo goed scoort. Na alle bergen van kritiek die Dionne al jaren krijgt te verduren omdat ze geen talent zou hebben, geen goede vragen stelt of niet authentiek zou zijn, vertellen de cijfers een ander verhaal. Droomhuis Gezocht vervangt namelijk Het Hoge Noorden en ook daarmee bleek Dionne een kijkcijferkoningin te zijn.

Jonge doelgroep

Toch is dat kijkcijfergetal niet het enige dat meespeelt in het succes van het programma. Het is voor adverteerders namelijk ook belangrijk hoe oud het publiek is dat kijkt. Want jongere kijkers geven meer geld uit, is de gedachte. En dan komt Kopen Zonder Kijken toch weer als winnaar uit de bus. Want als we naar het marktaandeel onder de kijkers tussen de 26 en 54 jaar kijken, blijkt RTL 4 het toch te winnen van Omroep MAX. 26,6% tegenover 9,9%.

Nutteloze Rutte

De nummer drie van de avond (na het 20 uur Journaal en Droomhuis Gezocht) was Vandaag Inside met tafelgast Mark Rutte. Daar keken 1.059.000 mensen naar. Op het eerste gezicht lijkt dat een mooie score, maar Veronica Superguide's eigen kijkcijferprofessor Tina Nijkamp ziet dat toch anders. Want een week geleden scoorden ze zonder Rutte maar 70.000 kijkers minder. "Mark Rutte scoort dus wel als tafelgast, maar niet megaveel meer dan Valentijn Driessen of Job Knoester de afgelopen twee weken op maandag."

Tegenvaller

En ook ten opzichte van de vorige keer, tijdens verkiezingen, viel het heel erg tegen. Toen kijken er bijna 1,5 miljoen mensen, bijna een record voor Vandaag Inside. Tina: "Weet niet of we Mark Rutte nog veel vaker aan de tafel bij VI gaan zien. Qua kijkcijfers levert het in elk geval niet veel op voor VI. Wellicht scoort hij de volgende keer zelfs minder dan wat Özcan, Job of Valentijn scoort als tafelgast."

Matige Meilandjes

Een uur eerder op SBS6 wisten de Meilandjes in Chateau Meiland ook niet echt een monsterscore neer te zetten. Met 752.000 stonden ze nog wel op de achtste plek qua kijkcijfers, maar eerder scoorden ze toch tegen een miljoen kijkers. Wellicht dat hele vele klussen in het programma ze nu toch parten speelt. Ook voor een vakantieverblijf verkozen de kijkers gisteravond Omroep MAX boven SBS6. Bed & Breakfast scoorde een prima 858.000 kijkers om 21.30 uur na Droomhuis Gezocht.