'Wilfred Genee en Johan Derksen finaal afgedroogd door Mark Rutte aan eigen tafel'

Veel kijkers dachten dat Mark Rutte de laatste keer volledig afgedroogd zou worden door de heren van Vandaag Inside. Dat gebeurde toen niet. En ook gisteravond bleek Mark Rutte Johan Derksen en Wilfred Genee weer makkelijk de baas te kunnen, schrijft Angela de Jong het AD. "Het was allemaal weinig overtui­gend en bovendien veel onderbuik en weinig feiten."

René van der Gijp en Mark Rutte in Vandaag Inside
© SBS6

De vorige keer dat Mark Rutte aanschoof bij Vandaag Inside werd de suggestie gewekt dat hij dat alleen maar deed omdat het de week voor de verkiezingen was. "Onzin", bezwoer Rutte en beloofde terug te komen op een normale avond zonder verkiezingen. En dat werd gisteravond. Zonder een psychopaat roepende Job Knoester aan de bar, maar mét Gerard Joling. En dat liep niet goed af voor de heren, zag Angela de Jong.

Amateurs

Angela de Jong bediende zich voor de gelegenheid van een voetbalvergelijking om aan te geven hoe pijnlijk het niveauverschil was gisteravond. "Alsof VV IJsselmeervogels het in eigen huis opnam tegen Bayern Munchen." De columniste zag hoe Johan en Wilfred al weken de credits opeisen voor 'het verlies' van Mark Rutte bij de laatste verkiezingen ten opzichte van Caroline van der Plas door zijn optreden aan hun tafel de vorige keer. Toch werden ze ook dit keer "aan hun eigen tafel finaal afgedroogd door diezelfde Mark Rutte".

Verstandige Gijp

Hoewel Gijp er normaal nog best weleens van langs krijgt, vond Angela hem dit keer de verstandigste aan tafel. Al is dat minder complimenteus dan het klinkt. Want wie "zich afvraagt waar René van der Gijp is in dit hele verhaal: die was ook gewoon aanwezig. Maar die had zich net als vorige keer zichtbaar voorgenomen zoveel mogelijk zijn mond te houden. En dat bleek ook maandagavond een gouden strategie."

Moegestreden

De heren maakten een vermoeide indruk vond Angela. Geen energie, geen enthousiasme. "Wellicht zijn ze moe, zo aan het einde van hun tv-seizoen. Misschien heeft de fittie met Marcel van Roosmalen er steviger ingehakt dan gedacht." En van de normaal zo lekker ordinaire Gerard Joling moesten ze het nu ook al niet hebben. "Die kon niet eens vijf dossiers noemen waarop Rutte er een zooitje van maakt, om het in aloude VI-termen te zeggen."

Makkie

Sterker nog, Gerard ging Rutte zelfs nog zitten complimenteren. "Goed gekleed, welbespraakt, intelligent, goed in zijn talen", zei Geer. Nee, voor Mark Rutte hoeven we ons niet te schamen vond hij. "De glimlach van de premier, casual gekleed in wit overhemd met opgerolde mouwen en gezeten achter een glas rode wijn, was vanaf dat moment nog net ietsje breder", schrijft Angela. "Want toen wist hij: dit wordt een makkie vanavond."

Stoïcijns

Wilfred en Johan probeerderen allerlei problemen te benoemen, van Groningen tot de toeslagenaffaire en het asielprobleem tot de stikstofcrisis, maar daarbij hadden ze één probleem zag Angela. "Het was allemaal weinig overtuigend en bovendien veel onderbuik en weinig feiten. Daar wist Rutte moeiteloos raad mee. Elke keer opnieuw. Hij nam de regie volledig over en negeerde stoïcijns vragen van Wilfred."

Geen dildo's

Eigenlijk was er geen enkel traditioneel Vandaag Inside-element aanwezig vond Angela. Geen seksfilmpjes, geen dildohelm, geen naaktmodel dat door de studio rent. En zelfs geen boerende Gerard Joling. "Kortom, alles wat Vandaag Inside Vandaag Inside maakt, ontbrak. Uit respect naar de minister-president of had diens pr-team stevig onderhandeld?"

Bloedserieus

Aan het einde van de avond vroeg Wilfred wat hij zo vaak vraagt aan ieman die 'het moeilijk had', of die weer eens terugkomt. Maar zelfs dat bleek anders dan normaal. "Of Rutte nog een keer terugkwam, vroeg Wilfred. Ik verwachtte dat direct daarop de harde, sarcastische lach van de presentator door de studio zou schallen. Maar hij bleek bloedserieus." De enige plek waar wél gelachen werd en waarschijnlijk ook flink gehighfived was bij de VVD, concludeert Angela.

Vandaag Inside zie je dagelijks rond 21.30 uur op SBS6.