Kopen Zonder Kijken: ‘Ik viel van de ene in de andere verbazing’

Veronica Superguide’s online eindredacteur Robin Heerkens kan énorm genieten van Kopen Zonder Kijken. Hij doet elke week – vanuit een huis zónder visgraatvloer, helaas – verslag van zijn kijkervaring.

Let op: dit artikel bevat spoilers voor Kopen Zonder Kijken aflevering zes. Die staat al op Videoland.

Hein en Quirine Kopen Zonder Kijken
© RTL

Hein en Quirine: wat een karakteristiek koppel! Dat was mijn eerste gedachte bij deze aflevering, waarin ik van de ene in de andere verbazing viel – meestal in positieve zin. Onze blindkopers zijn Brabo’s in hart en nieren, maar dan wel met een vleugje Amsterdamse kak. Een lekker contrast. Maar hoe zijn deze Brabanders in Amsterdam terechtgekomen? En hoe kan het dat met name Hein, die zijn eerste letter beter in een W kan veranderen, zich dan niet zo thuisvoelt in de hoofdstad? Allemaal dingen waar Kopen Zonder Kijken best wat meer aandacht aan zou kunnen geven, die details.

Beweegredenen

Zo’n grote afstand tussen het huidige en toekomstige woongebeid vergt toch wel wat meer info om er als kijker echt lekker in mee te gaan en om hun beweegredenen een beetje te kunnen volgen. Het enige dat een beetje in de buurt kwam van een uitleg, was ‘de volgende levensfase’ waar ze het een paar keer over hadden. Die moet toch echt in Brabant plaatsvinden. Maar eh... kindjes maken kun je overal in Nederland.

Hein en Quirine

Dat Hein en Quirine echte bourgondiërs zijn, is een understatement. Net als deze twee hebben mijn partner en ik ook zo’n eigen opslaghokje op de begane grond van ons appartementencomplex. Bij ons – en dat zullen velen met zo’n zelfde hok herkennen – staat het vol met troep die niet in het appartement past. Bij Hein en Quirine zie je tot mijn grote verbazing geen chaotisch hoopje vergeten ellende liggen, nee, sterker nog: ze hebben er een soort superdeluxe wijnkeldertje van gemaakt. Wat een levensgenieters. Een tikkie jaloersmakend ook, die gave om poepchique orde te scheppen in een opslaghok dat ik zelf als ordinaire vuilnisbelt gebruik.

Wijnkelder KzK Hein en Quirine
© De wijnkelder van Hein en Quirine (Bron: RTL)

Waarom, Alex?

Mijn volgende verbazing is een al langer lopend Kopen Zonder Kijken-mysterie waar ik nog niet helemaal uit ben: waarom gaat makelaar Alex toch langs bij een woning als-ie toch al weet dat het ‘m niet gaat worden? Het eerste huis waar hij een bezoek aan bracht, was gewoon te krap. Het stel heeft een kinderwens dus verlangt meer kamers dan deze woning biedt. Alex ziet zo’n huis op Funda, afbeeldingen en plattegrond erbij, dus hij hoeft écht niet langs te gaan om te weten dat dit een no go is. Dat roept bij mij meerdere vragen op. Zit er misschien een soort sponsordealtje aan vast met het desbetreffende makelaarskantoor? Moet het programma simpelweg gevuld worden met niet-geschikte huizen zodat de opluchting groter is bij het ‘winnende’ huis? Een tikkie onduidelijk allemaal. Gelukkig blijft één ding wel altijd glashelder en vertrouwd: wanneer Bob mee gaat bezichtigen, weet je dat je naar het huis kijkt dat ze uiteindelijk gaan bemachtigen.

Bob belt voor meer budget

Bob de extra budgetbedelaar deed zijn naam deze aflevering weer eer aan door de kandidaten te benaderen met zijn welbekende “open vraag”: er moet nog meer geld op die toch al hoge budgetstapel. Maar laten we eerlijk zijn: dit is natuurlijk allesbehalve een ‘open’ vraag. Er heeft voor zover ik me kan herinneren nog nóóit iemand nee gezegd tegen Bob – je wil ook niet dat ene stel zijn dat nee zegt wanneer je ziet wat voor verbluffende upgrades hij je woning kan geven. “Bij dezen: Bob, Alex, jullie hebben er 50.000 euro bij”, lachten Hein en Quirine. Een belletje met hun hypotheekadviseur was blijkbaar genoeg om er even een halve ton bovenop te kwakken. Zo makkelijk kan het gaan en – jawel – ook dat blijft me toch altijd weer verbazen.

Vertrouwde KzK-elementen

Wat me inmiddels niet meer verbaast? De hoeveelheid lekker vertrouwde elementen die altijd wel in meer of mindere maten terugkeren in Kopen Zonder Kijken. Ook deze keer raakte het koppel in kwestie tijdens de opnames in verwachting en kon Roos op de valreep een babykamer realiseren. Ook kwam er zoals veel vaker zo’n flink waardevermeerderende uitbouw met – hoe kan het ook anders – een zwarte pui. Je kan daar lekker sarcastisch een bingokaart op loslaten en turven hoe vaak je Roos over een 'stoere marmeren look' hoort praten. Welke slechte woordgrap Martijn er nu weer in heeft gefietst. Of hoe vaak de naam van woonwinkel Eijerkamp niet zo subtiel wordt genoemd.

Oprechte waardering

Maar dat sarcasme is bij mij omgeslagen naar oprechte waardering. Misschien val ik hiermee in herhaling, maar dat doet Kopen Zonder Kijken tenslotte zelf ook: Het is een fijn, warm en overzichtelijk dekentje dat ik elke maandagavond graag om me heen sla. Guilty pleasure? Nou, laat dat ‘guilty’ maar weg. Een Kopen Zonder Kijken zónder greeploze kastjes en bezwangerde deelnemers... ik moet er niet aan denken.

Niets missen? Blijf op de hoogte van al het Kopen Zonder Kijken-nieuws via onze overzichtspagina!

Kopen Zonder Kijken zie je elke maandagavond om 20.30 uur op RTL 4.