Kopen zonder Kijken-makelaar Alex toont gevoelige kant bij Jinek

We kennen Alex van Keulen als de vrolijke makelaar uit Kopen zonder Kijken die af en toe best wel in is voor een slechte woordgrap of een duik in de vijver. Maar bij Jinek toonde hij gister een hele andere kant toen hij vertelde over zijn pleegouderschap.

Kopen zonder Kijken-makelaar Alex van Keulen in Jinek
© RTL 4

In het gouden team van Kopen zonder Kijken is Alex van Keulen een onmisbare spil. Lekker kritisch als het moet, maar ook empatisch als het nodig is. Dat laatste zagen we in de aflevering met Paul en Kim, die dringend op zoek waren naar een groter huis voor hun en hun pleegkinderen. En dat raakte bij Alex een hele gevoelige snaar.

Pleegouderschap

De aflevering van Paul en Kim bracht heel wat teweeg en niet alleen een afkeer tegen visgraatvloeren. Door hun verhaal werden mensen zelf aan het denken gezet over het pleegouderschap, wat makelaar Alex dus zelf ook al vijftien jaar. Het leidde ook tot een groot aantal aanmeldingen van mensen als pleegouder. Het stel zat gisteravond met Alex bij Jinek aan tafel om er meer over te vertellen.

Moeilijke jeugd

Bij Alex is er een zeer persoonlijke reden dat hij ervoor gekozen heeft om pleegouder worden samen met zijn vrouw. "Oeh, dat is wel heel persoonlijk", zegt Alex als Eva Jinek vraagt naar zijn verhaal. Deels lijkt het een grapje, maar hij vindt het misschien ook spannend om over te vertellen. "Ik kom uit een gezin van tien kinderen. Ik ben een van de jongste gelukkig. Maar ik heb mijn vader nooit gekend. En mijn moeder was niet in staat om voor mij te zorgen. Dus ik ben eigenlijk opgevoed door mijn broers en zussen."

Skippybal

Alex snapt door zijn ervaring heel goed hoe het is voor een kind als die niet kan terugvallen op z'n ouders. Maar dat hij zelf pleegouder wilde worden bedacht hij pas toen hij zijn vrouw ontmoette. "Die heeft een hart zo groot als een skippybal." Het begon allemaal met een neefje dat tijdelijk in huis kwam bij de familie van Keulen. Maar intussen hebben ze in vijftien jaar tijd vijf kinderen opgevangen in huis.

Fultime en parttime

Er zijn meerdere vormen van pleegzorg. Zo zijn er kortstondige verblijven, maar ook langdurige zorg. Bij Alex verbleven ze twee á drie jaar gemiddeld. En ook niet fulltime. Zo heeft Alex bijvoorbeeld een pleegzoon van 16 die een weekend per maand bij Alex en z'n vrouw verblijft. Het feit dat ze er soms maar tijdelijk zijn kan ook moeilijk zijn. Alex vertelt ook over een ex-pleegkind die toch nog met ze op vakantie gaat. "Dus die band blijft wel."

Voor het kind

Het is bovenal belangrijk dat mensen het voor het kind doen, legt Alex uit. "Dat je een kind tijdelijk een basis geeft waarin weer die een kind kan worden. Ze zijn vaak inderdaad beschadigd met hechtingsproblematiek, verlatingsangst, nachtmerries." Ook tonen ze vaak opstandig gedrag in de wetenschap dat het verblijf toch maar tijdelijk is. "Maar op het moment dat je dat begrijpt als pleegouder of als ouder, de emotie achter het gedrag, dan maakt het ook veel makkelijker om ermee om te gaan."

Nuchter

Alex is heel nuchter in z'n benadering van het pleegouderschap. "Een doelstelling moet altijd gewoon zijn van de pleegouder, we doen het tijdelijk voor het kind. We willen gewoon heel graag dat het weer op kan groeien bij zijn ouders. En als je dat vanaf het begin gewoon in je hoofd prent, dan is het juist een hele mooie waardering en afsluiting als het kind terug kan naar de ouders." Toch blijft altijd het verdriet van het afscheid daarna. "Dat verdriet is gewoon de prijs van de liefde zeg ik altijd maar. Ook al heb je dat even verdriet, er is geen reden om het niet te doen."

Kopen zonder Kijken zie je elke maandag om 20.30 uur op RTL 4 en Jinek zie je dagelijks om 22.00 uur op RTL 4.