Hoe ziet de toekomst van Harry Potter eruit nu Fantastic Beasts is gestopt?

Harry Potter and the Deathly Hallows

Er zouden vijf Fantastic Beasts-films gemaakt worden, maar na de teleurstellende opbrengst van de derde film, heeft Warner Bros. een punt gezet achter Newt Scamanders avontuur. Krijgt The Wizarding World van Harry Potter nog een toekomst?

De Fantastic Beasts-films, met Eddie Redmayne als de eigenaardige dierenvriend Newt Scamander, waren nooit het succes dat Warner Bros. en Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling gehoopt hadden. De derde film, The Secrets of Dumbledore, was een lichte verbetering en bracht ons zelfs terug naar tovenaarsschool Hogwarts, maar het was niet genoeg. Harry Potter-fans bleven te veel thuis voor de studio.

Teleurstellingen en problemen

Een officiële annulering van de Fantastic Beasts filmreeks blijft uit, maar momenteel heeft Warner Bros. geen vierde film in productie. Naast de teleurstellende reviews en biosopbrengst, zorgen bepaalde acteurs ook nog eens voor controverse. Bijvoorbeeld Johnny Depp wiens vechtscheiding met Amber Heard nog niet is afgelopen. Of Ezra Miller, de enige Harry Potter-acteur die in het echt kwaadaardiger is dan diens schurkachtige personage.

De echte doodsteek komt misschien wel van Warner Bros.-directeur David Zaslav, die begin november in een interview zei dat het tijd werd voor een nieuwe Harry Potter-film, want ze hadden er al 15 jaar geen gemaakt. Wauw… hij erkent niet eens de Fantastic Beasts-films! Oh en de laatste Harry Potter-film is 11 jaar geleden...

Harry Potter and the Cursed Child komt eraan?

Maar David schenkt het glas halfvol want hij heeft dus superveel zin in een nieuwe Harry Potter-film! En het perfecte vervolg op de avonturen van Harry, Hermione en Ron ligt al klaar: Harry Potter and the Cursed Child.

Dit toneelstuk, geschreven door Jack Thorne aan de hand van J.K. Rowlings ideeën, speelt zich 19 jaar na de gebeurtenissen van The Deathly Hallows af. Inmiddels zijn Harry’s kinderen zelf pubers op Hogwarts, maar hij heeft een moeizame relatie met zijn zoon Albus Severus Potter. Het loopt zelfs zo erg uit de hand, dat Albus een timeturner gebruikt om terug in de tijd te reizen. Je weet wel, dat is zo’n ketting die Hermione in The Prisoner of Azakaban gebruikt om ook te tijdreizen.

Harry Potter
© Warner Bros.

De toekomst ligt in het verleden

Zonder te veel te spoilen, biedt het tijdreizen genoeg nostalgische momenten waarin oude bekenden terugkeren. Ook hebben Harry, Ron, Hermione en Draco Malfoy allemaal grote rollen als hun volwassen versies. De perfecte nostalgische soft reboot!

Kritische fans

Alleen het is niet zó simpel. Harry Potter and the Cursed Child kan je nu in onder andere Londen en New York zien, net als veel Potter-fans gedaan hebben. En hun meningen zijn… nogal verdeeld. Sommigen vinden het avontuur een geweldige toevoeging aan de Harry Potter-franchise maar een aantal noemt het ook verkapte fanfictie, onwaardig om aan J.K. Rowlings eerdere boeken gekoppeld te worden. The Cursed Child verfilmen kan bij sommige fans irritatie opwekken, en Warner Bros. is juist op zoek naar een film die teleurgestelde Potterheads terugbrengt naar de bios.

Acteurs blijven weg

Een ander probleem wordt de casting: de Harry Potter-acteurs zijn nu ongeveer de leeftijd die hun volwassen tegenhangers ook spelen in het toneelstuk van The Cursed Child. Je hebt geen enge CGI meer nodig om Daniel Radcliffe ouder te doen lijken, en godzijdank is hij beter oud geworden dan zijn Deathly Hallows-tegenhanger!

Harry Potter
© Warner Bros.

Maar van Daniel weten we al dat hij geen zin heeft om het Potter-brilletje weer op te zetten. Hij is blij met zijn huidige filmcarrière. Ook Rupert Grint en Emma Watson zien Ron Weasley en Hermione Granger in het verleden blijven. Tom Felton idem als Draco en daar komt bij dat hij onlangs in een afkickkliniek belandde omdat ie aan alcoholisme lijdt. Alleen Ralph Fiennes heeft interesse om weer de mantel van Voldemort te dragen. Uh, niet dat we zeggen dat hij terugkeert in The Cursed Child hoor! Ralph Fiennes is wel de enige van de bovengenoemde acteurs die geen afstand nam van J.K. Rowling na haar transgender-opmerkingen. Daarmee haalde ze zich de woede van de transgemeenschap op de hals.

J.K. Rowling
© Warner Bros.

Lees ook welke andere controverses de Harry Potter-franchise teisterden de afgelopen jaren. Hopelijk kunnen we ondanks die narigheid gauw een nieuw filmavontuur verwachten in The Wizarding World.