Ralph 'Voldemort' Fiennes neemt het op voor J.K. Rowling: 'Walgelijk'

Voldemort Harry Potter

He who must not be named heeft wel degelijk een naam! Voldemort-acteur Ralph Fiennes springt in de bres voor de flink bekritiseerde Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling.

Ralph is niet te spreken over de manier waarop mensen kritiek leveren op vermeende transfobe uitspraken van auteur J.K. Rowling. "Het verbale geweld tegen haar is walgelijk, het is verschrikkelijk", stelt de acteur in een interview met The New York Times.

'Is geen facist'

De acteur geeft toe dat hij wel snapt dat mensen boos kunnen zijn om haar uitspraken. "Maar ze is geen obscene, extreemrechtse fascist. Het is gewoon een vrouw die zegt: ‘Ik ben een vrouw en ik voel dat ik een vrouw ben en wil kunnen zeggen dat ik een vrouw ben’", vervolgt de 59-jarige oud-Voldemort-ster. "En ik begrijp waar ze vandaan komt, ook al ben ik zelf geen vrouw."

Honderden keren bedreigd

Sinds haar controversiële uitspraken over transgenders is de schrijfster honderden keren bedreigd. Hoe zat het ook alweer? J.K. Rowling kwam eerder onder vuur te liggen omdat ze op sociale media een artikel bekritiseerde waarin de omschrijving 'mensen die menstrueren' voorkwam. Ze grapte dat daar toch een woord voor was, doelend op vrouwen. Critici namen dat haar kwalijk omdat ook transgender mannen kunnen menstrueren. Verschillende Harry Potter-castleden, onder wie Daniel Radcliffe en Emma Watson, distantieerden zich van haar uitspraken.

Bron: ANP/Veronica Superguide