Recensie Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore - Ouderwets genieten

Fantastic Beasts: the secrets of dumbledore

Na een lekker eerste deel en een zwak, chaotisch vevolg, is Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore eindelijk hier. En het derde deel in de trilogie over de magische dierenfluisteraar Newt Scamander is een ouderwets gezellig ritje!

Lang voordat Harry Potter de wereld moest beschermen tegen de slechte Voldemort, nam de introverte dierenliefhebber Newt Scamander (Eddie Redmayne) het op tegen de brute schurk Grindelwald (nu gespeeld door Mads Mikkelsen).  In dit derde deel van de Fantastic Beasts-reeks wordt Newt door Hogwarts-professor Dumbledore (Jude Law) opgetrommeld om te voorkomen dat Grindelwald president van de magische wereld wordt. 

Tovenaarssoldaten 

Dumbledore kan in zijn eentje weinig doen tegen Grindelwald, vanwege de bloed-eed waardoor ze geen geweld tegen elkaar mogen gebruiken. Daarom roept hij de hulp in van magische bondgenoten, zoals de getalenteerde Amerikaanse professor Lally (Jessica Williams). Maar ook Jacob (Dan Fogler), die zelf geen greintje magie in zijn donder heeft, krijgt opeens een toverstok in zijn handen geduwd. Helaas moeten we Tina (Katherine Waterston) missen; zij is druk op het Amerikaanse Ministerie van de Toverkunst.

 

Genot voor het oog

Waar het tweede deel een chaotische verhaallijn had, is dat bij Secrets of Dumbledore niet het geval. Het derde deel vertelt een helder verhaal voor de fans en knipoogt geregeld naar de geliefde Harry Potter-films. Zelfs als je geen enkele film van de gebrilde tovenaar hebt gezien, is Fantastic Beasts een genot voor het oog met alle prachtige special effects en de schattige fabelachtige diertjes. Al zullen nieuwkomers weinig snappen van de magische termen en tradities.

Fantastic Beasts the secrets of dumbledore
© Brunopress

Nostalgische magie 

De film is duidelijk gemaakt voor de fans, die nostalgische gevoelens zullen krijgen door de terugkeer naar de Engelse toverschool Hogwarts en het zoete magische dorpje Hogsmeade. Gelukkig zijn de films wel opgegroeid met de kijkers, want Secrets of Dumbledore is volwassen en gitzwart. En dat komt voornamelijk door de nieuwe Grindelwald.

Vaarwel Johnny, hallo Mads

De franchise nam afscheid van Johnny Depp nadat de acteur in opspraak kwam. Zijn plek is ingenomen door Mads Mikkelsen, die absoluut geen geblondeerde lokken of een zielige kleurlens nodig heeft om creepy te zijn. De Deense acteur is al duister genoeg zonder al deze tierelantijntjes en dat zorgt voor een andere, diepere laag binnen de film, zoals Depp dat met geen mogelijkheid kon doen. Harteloos en kil: Mikkelsen ís Grindelwald, zoals Ralph Fiennes Voldemort was.

Conclusie 

Voor de fans is Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore een nostalgische reis langs alles wat de Potter-films zo goed maakte. De verhaallijn is op sommige momenten wat lastig als je nog nooit een Wizarding World-film hebt gezien, maar dat neemt niet weg dat de film goed in elkaar zit. Een fijn, maar intens duister deel dat de filmreeks weer op de rails zet, vooral omdat Mikkelsen precies weet wat Fantastic Beasts nodig heeft.

Wil je nog meer Fantastic Beasts?