Alles dat je moet weten over Fantastic Beasts 3

Door Alie Sierkstra
Eddie Redmayne als Newt Scamander en Katherine Waterston als Tina Goldstein in Fantastic Beasts

Om je op de hoogte te houden van het laatste nieuws rondom Fantastic Beasts 3 schreven we dit fijne overzichtje. Van releasedatum tot plot - we vertellen je alles dat je moet weten over de derde Fantastic Beasts-film.

Fantastic Beasts 3 releasedate

20 november 2020? 12 november 2021? Fantastic Beasts 3 is inmiddels al meerdere keren uitgesteld. Dat heeft uiteraard te maken met de coronacrisis, maar daarnaast spelen issues met het script en de cast ook een rol… Daarover straks meer. Eerst de nieuwe releasedatum:

Fantastic Beasts 3 staat gepland voor 15 juli 2022.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Fantastic Beasts 3 twee jaar na voorganger The Crimes of Grindelwald zou verschijnen. In juli 2022 is het echter bijna vier (!) jaar geleden dat het tweede deel in de serie in de Nederlandse bioscoop draaide.

We gaan er voor nu even vanuit dat de film zijn nieuwe releasedatum op 15 juli 2022 haalt, maar sluiten verdere vertragingen ook niet uit. Het is immers nog niet zo lang geleden dat iemand van de crew besmet raakte met corona

Informatie over de nieuwe film

Wat weten we al over Fantastic Beasts 3? Bijvoorbeeld dat Steve Kloves zich bij J.K. Rowling heeft gevoegd om het script te schrijven. En dat is supergoed nieuws omdat hij ook bijna alle Harry Potter-films schreef. Daarnaast keert oude bekende David Yates terug als regisseur, die ook de eerdere Fantastic Beasts-films en een aantal Harry Potter-films regisseerde.

Verdere informatie over de derde Fantastic Beasts-film is nog schaars. Het is inmiddels echter wel bekend waar de film zich in ieder geval gedeeltelijk zal afspelen in Rio de Janeiro, Brazilië. Ditmaal maken we dus kennis met de Zuid-Amerikaanse tovenaarswereld. In de eerdere films bezochten we Parijs en New York.

Het is je trouwens vast opgevallen dat we nog steeds over Fantastic Beasts 3 spreken. Dat wordt natuurlijk niet de echte titel van de film. Hoe de derde film voluit gaat heten, is echter nog niet bekend. De titels van de twee eerdere films werden zo’n jaar voor de release van de film bekendgemaakt. Als die trend doorgezet wordt, zouden deze zomer dus meer moeten leren over de echte naam van de derde Fantastic Beasts-film.

Plot van Fantastic Beasts 3

In Fantastic Beasts 3 zien we naar verwachting hoe de beginnende tovenaarsoorlog tussen Gellert Grindelwald en diens troepen tegen Albus Dumbledore, Newt Scamander en hun vrienden steeds verder oplaait.

Acteur Dan Fogler (Jacob Kowalski) liet eerder al weten dat de film leidt “naar een enorme oorlog tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Die Tweede Wereldoorlog-setting werd in The Crimes of Grindelwald al geteased toen Grindelwald (toen nog gespeeld door Johnny Depp) een visioen toonde.

Hoe die setting precies gerijmd wordt met de berichten over opnames in Brazilië is niet helemaal duidelijk. Zelfs als het hoofdavontuur zich afspeelt in Brazilië, sluit dat echter niet uit dat de derde film zich ook afspeelt in New York, Parijs of Hogwarts. Het schijnt in ieder geval dat we in de derde Fantastic Beasts-film wat meer gaan zien van het vroegere Hogwarts en hoe Dumbledore daar toen lesgaf. Daarbij moet ook zijn liefdesrelatie met Grindelwald eindelijk duidelijker in beeld komen.

Met ons mee speculeren over het plot van de derde film? Dit gaat er volgens ons allemaal nog gebeuren in de komende films. En dit is wat we daarnaast graag zouden willen zien!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Terugkerende castleden en nieuwe gezichten

Mads Mikkelsen is gecast als Grindelwald in Fantastic Beasts 3. Hij vervangt Johnny Depp die door filmmaatschappij Warner Bros. gevraagd werd te vertrekken. Mads liet weten dat hij zich het personage eigen zal maken. Hij vindt het echter ook belangrijk dat zijn versie nog wel een soort connectie heeft met hetgeen Depp heeft neergezet. Naar verluidt was Mikkelson de eerste keuze van regisseur Yates.

Naast Mikkelsen zien we sowieso: Eddie Redmayne als Newt Scamander, Katherine Waterston (Tina Goldstein), Jude Law (Dumbledore) en Alison Sudol (Queenie Goldstein). Ezra Miller zal ook terugkeren als Credence Barebone, samen met Callum Turner (Theseus Scamander), William Nadylam (Yusuf Kama), Poppy Corby-Tuech (Vinda Rosier), Jessica Williams (Professor Hicks) en Victoria Yeates (Bunty). Ook maakt de hierboven genoemde Fogler opnieuw zijn opwachting als Jacob Kowalski.

Wat de rest van de personages betreft: niet iedereen overleefde The Crimes of Grindelwald… Neem Leta Lestrange (Zoe Kravitz). Nieuw toegevoegd aan de cast van Fantastic Beasts 3 is Chilling Adventures of Sabrina-ster Richard Coyle. Welke rol hij zal vertolken, is nog onbekend.

Fantastic Beasts ontvangst en reacties van fans

The Crimes of Grindelwald werd een bioscoopflop. De film draaide de laagste omzet van alle films in de Wizarding World. Ook de recensies logen er niet om… Warner Bros. heeft dus heel wat goed te maken. Een beetje leuke film neerzetten, is echter slechts één van grootste uitdagingen.

Het is namelijk ook de vraag of fans Rowling kunnen vergeven voor haar controversiële essay en Twitter-berichten over de transgendergemeenschap. Veel Harry Potter-fans waren/zijn behoorlijk overstuur. De ophef ging zelfs zover dat Wizarding World-sterren als Daniel Radcliffe, Emma Watson en Redmayne publiekelijk afstand namen van de opvattingen van de auteur.

Na het laaaaaaange uitstel door corona en bovenstaande ophef is het dus zeker de vraag of de fans nog wel zitten te wachten op meer Fantastic Beasts-films. Het wordt daarom niet uitgesloten dat deel drie een soort gesloten einde krijgt. Mochten deel vier en vijf geschrapt worden, dan blijft er in ieder geval een (semi-)afgeronde trilogie over.

Fantastic Beasts 3  geruchten en speculatie

Rowling heeft laten weten dat de Fantastic Beasts-films 19 jaar omvatten. De vijfde en laatste film eindigt in 1945, het jaar dat Dumbledore Grindelwald versloeg en de Elder Wand van hem opeiste. We gaan ervanuit dat de laatste film zal draaien om de strijd tussen Dumbledore en zijn voormalige vriend. Credence zou daar ook een belangrijke rol in kunnen spelen, vooral als de theorie dat Dumbledore zijn zus Ariana een andere Obscurial was waar blijkt te zijn.

1945 is trouwens ook niet geheel toevallig het jaar dat een zekere Tom Riddle (de toekomstige Voldemort) afstudeerde aan Hogwarts…

Genoeg om naar uit te kijken dus! We vertelden je echter net al dat The Crimes of Grindelwald financieel gezien geen daverend succes was. De film haalde ‘slechts’ 600 miljoen dollar op. Op zich een aardig bedrag, maar honderden miljoenen minder dan de voorganger. Warner Bros. maakt zich schijnbaar zorgen over de toekomst van de reeks als Fantastic Beasts 3 wéér minder opbrengt. Mocht de opbrengst van de nieuwe film tegenvallen, dan wordt de filmreeks mogelijk stopgezet, en gaat het verhaal verder als serie op streamingplatform HBO Max. Het zou dan bijvoorbeeld kunnen gaan om een spin-off-serie, die draait om Dumbledore. Maar goed, voor nu gaan wij er eigenlijk nog gewoon vanuit dat er toch gewoon vijf Fantastic Beasts-films aankomen.

Benieuwd hoe veel Fantastic Beasts-films er nog zullen volgen? Ook dat zochten we voor je uit!