Kandidaten 20 Jaar Wie is de mol? widm

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Kandidaten 20 Jaar Wie is de mol? widm

De 10 beste tv-programma's van 2020

|
|

Laatste update:

2020 was by far niet het beste jaar, maar gelukkig boden onze beeldbuizen ook deze 366 dagen weer genoeg afleiding. Voor welke programma's bleven we nu graag thuis? De Superguide-redactie vocht elkaar virtueel de tent uit bij het samenstellen, maar hierbij de tien beste tv-programma's van 2020! 

Bekijk hier ook onze toplijstjes met de 10 beste films van 2020 en de 10 beste series van 2020.

10. De Erfgenaam

Het was de verrassing van dit tv-seizoen: De Erfgenaam. Ruben Nicolai ging als een ware Sherlock Holmes te werk om erachter te komen wie er nog geld tegoed had van een ver familielid. Hij croste hiervoor niet alleen heel Nederland door, maar mocht zelfs afreizen naar Indonesië en Duitsland. Met zijn fijne stem en oprechte nieuwsgierigheid nam hij de kijkers mee in deze spannende wekelijkse zoektocht, dat veel weg had van een combinatie van Miljoenenjacht en Spoorloos. Kijkers kunnen niet wachten op een tweede seizoen en wij ook niet! 

De 10 beste tv-programma's van 2020

9. Kopen zonder kijken

We zeggen alleen maar: Martijn Krabbé, Alex van Keulen en 'BN'er in de dop' Bob Sikkes en dan moet er vast wel een belletje gaan rinkelen. Kijkers van het tweede seizoen Kopen zonder kijken genoten weer van al die heerlijke clichés: van een visgraatvloer, de zwangere koppels en Bob die even opbelt of er nog duizenden euro's aan budget kan worden vrijgemaakt. Dit programma is bij uitstek een guilty pleasure! Naast dat het gewoon heerlijke tv is om je eigen gedachtes halt toe te roepen, is er altijd wel iets waar we als kijkers over kunnen napraten bij de koffiemachines (althans, dit jaar via Zoom of Teams). 

De 10 beste tv-programma's van 2020

8. Over mijn lijk

De amusementsprogramma's mogen het dan goed doen, maar de ultieme blikvanger van 2020 was Over mijn lijk. Niet alleen ontving dit krachtige programma na bijna tien jaar eindelijk de Gouden Televizier-Ring, ook presentator Tim Hofman werd bekroond voor zijn werk. Hij volgde de vijf ongeneeslijk zieke deelnemers dan ook vol respect en ging er in als een trouwe vriend in plaats van de kritische journalist die hij kan zijn. Wedden dat jij eveneens zakdoekjes hebt volgesnuit toen je hoorde over de dood van Lotte, Fabiënne, Mirjam en later ook Jeroen? Voor Alex kunnen we als kijkers alleen maar hopen dat hij nog lang van zijn vrouw en zoontje kan genieten! 

De 10 beste tv-programma's van 2020

7. Chateau Meiland

2020 is een schijtjaar, maar Talpa gaf ons met Chateau Meiland wel twee lichtpuntjes per week. Uitzending na uitzending was het weer lachen, gieren, brullen en wijnen met Martien en zijn clan. Of ze nu Chinees bestelden of gewoon doken in hun heerlijke jacuzzi; het gezin bezorgde ons toch weer een grote glimlach op ons gezicht. We konden er dan ook geen genoeg van krijgen. Gelukkig zijn de sterren van deze show het nog niet zat, want een nieuw seizoen lijkt nu alweer een vanzelfsprekendheid.

De 10 beste tv-programma's van 2020

6. Even tot hier

Dat we in 2020 toe waren aan wat humor, blijkt ook wel uit de nummer 6 uit dit rijtje: Even tot hier. Vergeet het NOS Journaal, want Niels van der Laan en Jeroen Woe brachten het nieuws van de week veel leuker. Denk aan: echte oorwurmers, quizjes, ware musicals tot sketches die je niet zo snel meer vergeet. De mannen weten wel hoe ze hun publiek tevreden moeten stellen eventueel met wat hulp van Gordon. De presentator gebruikte zijn gouden keeltje om Kon ik maar even bij je zijn te veranderen in Kon ik maar even Biden zijn en had de lachers op zijn hand. We want more!

De 10 beste tv-programma's van 2020

5. Beste Zangers

Over gouden keeltjes gesproken... Beste Zangers is ook een programma dat we echt niet mogen vergeten! Van kippenvel tot tranen en van blijdschap tot trots. Sanne Hans, Diggy Dex, Tabitha, Suzan & Freek, Wulf, Stef Bos en Milow bewezen week na week wat een toptalenten we in Nederland eigenlijk hebben. Wij zouden niet raar op kijken als dit programma in 2021 opnieuw meedingt naar die felbegeerde Ring, al hebben we stiekem dan wel een klein beetje medelijden met Jan Smit. Overigens niets ten nadele van Nick & Simon die met flair de presentatie op zich namen.

De 10 beste tv-programma's van 2020

Het is natuurlijk nog even de vraag wanneer dit programma in verband met het coronavirus een nieuwe reeks krijgt, maar BN'ers staan alvast te trappen om hun koffers te pakken. Zo baalt Jim Bakkum toch wel flink dat hij nog nooit is gevraagd en ziet rapper Snelle zich wel afreizen naar Ibiza om eens te laten horen wat hij kan. Wij zeggen: doen!

4. Zondag met Lubach

Zijn stropdas zat weer lekker recht en zijn grappen waren niet aan te slepen: Zondag met Lubach kan alleen daarom al niet ontbreken in deze Top 10. Met scherpe analyses en sterke opmerkingen hield Arjen Lubach de coronagekkies op afstand en bracht hij zelfs een bedrijf aan het wankelen. Tja, je bent een kijkcijferkanon of niet! Wie geen genoeg kan krijgen, heeft - ondanks zijn eerdere uitspraken - toch geluk: onze grote vriend gaat onverwachts toch nog een seizoentje door.

3. Ik Geloof in Mij

Wie had aan het begin van dit jaar kunnen denken dat een realityshow over volkszangers in de top-3 beste tv-programma's zou belanden? Nou, wij niet, maar Ik Geloof in Mij kwam, zag en pakte ons allemaal in! Het programma heeft dan ook het totaalpakket: humor, plaatsvervangende schaamte, grootheidswaanzin, heerlijke meezingers en sterretjes die nu al niet meer weg te denken zijn van de Nederlandse tv. Ja, we kijken naar jou: René le Blanc! Er staat hem en al zijn collega's nog een hoop te wachten, dus hopelijk laat seizoen twee niet lang op zich wachten.

De 10 beste tv-programma's van 2020

2. 20 jaar Wie is de Mol?

Na een fantastisch WIDM-seizoen waarin Rob Dekay ons allemaal in de tang had, bracht Rik van de Westelaken het beste nieuws van dit jaar: er zou een speciaal jubileumseizoen komen met oud-kandidaten! En wat voor een seizoen is dat geweest. We reisden af naar het prachtige Italië, waren plaatsvervangend trots op de teruggekeerde Ron Boszhard en pinkte een traantje weg toen Nikkie de Jager de pot uiteindelijk doneerde aan het KWF. Stiekem wisten we vlak voor de finale door het handschrift al dat Jeroen de bedrieger was, maar zelfs dat mocht de pret niet drukken. We hebben genoten met een hoofdletter G. 

In 2021 zijn we terug met een eigen Superguide Wie is de Mol? poule! Doe vooral gezellig mee. De winnaar gaat naar huis met een toffe prijs.

De 10 beste tv-programma's van 2020

1. The Masked Singer

Heel eerlijk: had je een ander programma op nummer één verwacht dan The Masked Singer? Wij konden niet om deze zangshow en het succes heen.

Week na week zaten we aan de buis gekluisterd met onze oren gespitst om erachter te komen welke BN'ers er schuilgingen achter de pakken van de Aap, Neptunus, de verleidelijke Panter, de Vlinder en zo kunnen we het hele lijstje wel opnoemen. Dit concept is spannend, grappig (al helemaal door die leuke Loretta), een tikkeltje hysterisch...  en we houden ervan! Laat het dus maar gauw 31 december worden, want er staat ons dit jaar nog heel wat leuks te wachten.

De 10 beste tv-programma's van 2020

Lees verder