De 10 beste series van 2020

Door Robin Heerkens
Better Call Saul

2020 was een rampjaar dat we graag achter ons laten, maar de series die uitkwamen, gaan we niet snel vergeten! Er kwamen talloze toppers uit. De Superguide-redactie vocht elkaar virtueel de tent uit bij het samenstellen, maar dit is 'm uiteindelijk geworden: de tien beste series van 2020.

Bekijk hier ook ons toplijstje met de 10 beste films van 2020.

10. The Crown

Nee, The Crown moet je echt niet zien als een soort gedramatiseerde docu over de Britse royals. Het is allemaal lekker aangezet en heus niet altijd even echt gebeurd. Is ook niet erg. Met seizoen 4 bewees The Crown opnieuw dat feit en fictie prima samen kunnen zolang de acteurs maar echte kanonnen zijn, de sets weer van koninklijke allure zijn en die kostuums... ah, ultiem wegdroom-materiaal. Tel daarbij op dat Gillian Anderson en Emma Corrin prestaties van formaat neerzetten als respectievelijk Margaret Thatcher en Lady Di en je hebt weer een absoluut topseizoen om van te smullen.

9. The Boys

Superheldenseries associeer je niet direct met absolute kwaliteitsseries vol spanning, drama en intrige. Daar zijn ze vaak te bombastisch en oppervlakkig voor. The Boys is een rauwe en heel lekkere uitzondering op die regel. Ook met seizoen 2. Superhelden zijn niet altijd van die perfecte brave burgers die elke dag de wereld redden. Het zijn af en toe ook de meest gore en gevaarlijke klootzakken ter wereld, maar The Boys weet van zelfs die assholes - *kuch* Homelander *kuch* - intrigerende en verrassende personages te maken. En, laten we eerlijk zijn: een tierende Billy Butcher (Karl Urban) verveelt nooit!

8. The Haunting of Bly Manor

Horrorserie The Haunting of Hill House scoorde de pannen van het dak, maar dat betekent niet automatisch dat het 'vervolg' The Haunting of Bly Manor (over een nieuw spookhuis met grotendeels dezelfde cast) het kunstje opnieuw kan flikken. Gelukkig gebeurde dat wél. We konden de checklist weer lekker afvinken. Ontroerende, getroubleerde personages met interessante diepgang, verborgen geesten in de achtergrond, een stel fantastische kindacteurs, een lekker gotisch landhuis én een meeslepend mysterie als grondslag voor de horror. Bijna alles klopte!

7. The Last Dance

De docuserie The Last Dance is een overtuigend en tjokvol portret van één van de beste basketbalteams ooit, de 1997-ploeg van de Chicago Bulls met legende Michael Jordan. In deze lijst staan twee superheldenseries, maar na het zien van The Last Dance ben je ervan overtuigd dat Jordan een real life-superheld is. We krijgen een aangrijpende blik in de mindset van Jordan, het team, de coach en de achterban in de absolute hoogtijdagen van de NBA. Verplicht kijkvoer, ook voor niet-sportfans.

6. The Good Place

Het voelt als een eeuwigheid geleden, maar eind januari namen we toch echt afscheid van het hemelse The Good Place. De letterlijke eindes van Eleanor (Kristen Bell) en Chidi (William Jackson Harper) waren bitterzoet, maar uiteindelijk ook prachtig en 'compleet'. Een echt full circle-moment. The Good Place was vier seizoenen lang een inventieve en super-originele sitcom waar we nog forking lang over na kunnen praten. Een plek in deze lijst is het minste wat we kunnen doen.

5. Lovecraft Country

Lovecraft Country is een bijzondere hybride-serie: walgelijke horrormonsters en meedogenloos racisme waar de hoofdpersoon, veteraan Atticus Freeman (Jonathan Majors), mee moet dealen, strijden om een plek in de gruwelijke spotlights. Wat is nu eigenlijk de grootste horror? De show is gebaseerd op het werk van de legendarische horrorauteur H.P. Lovecraft, die bovennatuurlijke monsters verzon, maar zelf een keiharde racist was. Atticus' reis door het Massachussetts van de jaren 50' - op zoek naar zijn vader en vol met xenofobie en letterlijke monsters - is hartverscheurend en ronduit eng. Onze nieuwe horror-obsessie is geboren.

4. The Mandalorian

Ja, oké, The Mandalorian seizoen 2 loopt nog. We weten as we speak nog niet waar Mando en Baby Yoda/Grogu nog allemaal in verzeild raken. Toch vonden we deze Star Wars-serie nu al te goed om niet mee te nemen in de lijst. En dat komt door de puntje van je stoel-actiescènes, oprecht goede verwijzingen naar de Star Wars-lore en een vasthoudende stijl en sfeer die van elke aflevering op Disney+ weer een hoogtepunt maken.

Maker Jon Favreau heeft met The Mandalorian een eigen hoekje voor zichzelf gecreëerd binnen het propvolle Star Wars-universum. Grimmig, crimineel, vuig, maar ook lief door de vader-zoon-band tussen Din Djarin en Grogu. Het doet je de dieptepunten uit de Skywalker-saga in één klap vergeten. En dat is knap.

3. The Umbrella Academy

Onze favoriete disfunctionele superheldenfamilie kwam dit jaar terug met seizoen 2... en hoe! De 'gifted' Hargreeves-broers en zussen belandden allemaal in allerlei verschillende tijdsperiodes en plekken nadat Five ze redde van de ondergang aan het einde van seizoen 1. Hun complexe zoektocht naar zichzelf en de hereniging met de familieleden - het was weer puur genieten. Wrange humor, haat-liefdeverhoudingen, spectaculair superheldengeweld, te gekke time travel-actie; seizoen 2 had het állemaal!

2. The Queen’s Gambit

De fenomenale miniserie The Queen's Gambit verraste vriend en vijand aan het einde van 2020 en pakt op de valreep een welverdiende tweede plek. Het schakende weesmeisje en later ook jonge vrouw Betha Harmon, uitmuntend gespeeld door Anya Taylor-Joy, zet de kijker met één blik al schaakmat. Beth's rise to fame - terwijl ze worstelt met een pillenverslaving - is spannend en meeslepend. Ook gaf The Queen's Gambit schaakspellen de feel van epische Game of Thrones-achtige veldslagen. Indrukwekkend!

1. Better Call Saul

Bij elk nieuw seizoen denken we steeds: hoe gaat Better Call Saul het vorige seizoen ooit overtreffen? En toch flikken de makers het gewoon wéér. Seizoen 5 is geen uitzondering. De Breaking Bad-prequel, die steeds dichterbij de originele show kruipt, staat inmiddels volledig op zichzelf qua aanzien. We zouden gerust durven stellen dat de spin-off rond louche advocaat Saul/Jimmy (Bob Odenkirk), vol complexe personages en magnifieke camera-shots, zich nu wel mag meten met Breaking Bad.

Hier komt nog bij dat we ook keer op keer versteld staan van Sauls vriendin, partner in crime en toch ook wel geweten Kim Wexler, fenomenaal gespeeld door Rhea Seehorn. De show had een kleine aanloop nodig, maar staat tegenwoordig enorm stevig in de schoenen. Personages uit Breaking Bad krijgen enorm veel diepte - Mike en Gus Fring blijven hoogtepunten - en nieuwe karakters, zoals Lalo Salamanca (Tony Dalton), zijn ook fantastisch. Geen enkele andere serie wist ons dit jaar zo te intrigeren als het strak geschreven, loeispannende, verrassende en bij vlagen hilarische Better Call Saul. Hulde.