Westworld

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Westworld
Hollywood

Wat maakt Westworld zo duur om te maken?

|
|

Laatste update:

Op het nieuwe seizoen van Westworld is weer een lieve duit stukgeslagen, zoals zender HBO dat wel vaker doet. Waar gaat dat geld nou precies in zitten?

1. De pretparken worden steeds extremer

In het eerste seizoen maakten we kennis met het speelterrein waarop Westworld zich voor het voornaamste gedeelte afspeelt: een park met een wild west-thema dat bevolkt wordt door levensechte robots. Het is niet moeilijk voor te stellen dat een dergelijk bouwwerk veel geld kost om overtuigend weer te geven op het scherm. Maar die creatie was niet genoeg voor HBO: in de volgende seizoenen werd er steeds een nieuw park gepresenteerd. Het tweede had een shogun-park te bieden, het derde een park met Tweede Wereldoorlog-thema en in het nieuwste zien we een gangsterpark à la Chicago in de jaren dertig.

Westworld

2. De cast zit vol grote namen

Er zijn massa’s acteurs die hun sterrenstatus hebben te danken aan succesvolle HBO-series. Bij Westworld ging het net even anders: veel castleden waren al grote namen vanaf de eerste aflevering. Evan Rachel Wood, James Marsden en Thandiwe Newton bijvoorbeeld, maar met mensen als Ed Harris en Anthony Hopkins werd het pas echt een wereldcast. In het derde seizoen haakte ook Breaking Bad-ster Aaron Paul nog aan. Zulke profs zijn natuurlijk niet goedkoop en omdat het er intussen zoveel zijn, tikt dat aardig aan.

Westworld

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApplePodcasts en andere populaire podcast apps.

3. De effecten zijn verbluffend

Het effectenbudget van een serie over kunstmatige mensen is uiteraard hoog en dat zie je op het scherm. Op de momenten dat onthuld wordt hoe de robots precies in elkaar zitten, komen de digitale en fysieke kunststukjes naar de voorgrond. Maar het briljante van Westworld is dat de effecten net zo vaak bijna onzichtbaar zijn. Er is vooral veel tijd en moeite gestopt in de subtiele verschillen tussen echte mensen en bijna perfect geïmiteerde mensen. Dankzij bewerkingen met de computer is de mimiek en motoriek van de robots net een tikkeltje anders en zo kruipt de spanning echt onder je huid. Zoiets mag wat kosten.

Westworld

4. Er wordt niet beknibbeld op de filmlocaties

In de laatste twee seizoenen van Westworld spelen zich veel van de gebeurtenissen zich af buiten de parken. Voor de futuristische wereld die je dan te zien krijgt, worden locaties over de hele wereld gebruikt, die zijn aangekleed met alle hypermoderne voertuigen en gebouwen die daarbij horen. In het eerste seizoen bleef de crew veel in Amerika, waar genoeg landschappen te vinden zijn die doen denken aan het wilde westen. Later sloeg de productie ook hun kamp op in Spanje en Singapore.

Westworld

5. De licentie is niet goedkoop

Zender HBO hoort bij mediagigant Time Warner, maar gek genoeg betekent dat niet dat alles wat daar geproduceerd wordt betaald wordt uit een grote gemeenschappelijke pot met geld. Filmstudio Warner Bros. maakte in 1973 een film met de titel Westworld, die geschreven en geregisseerd werd door Michael ‘Jurassic Park’ Crichton. Hoewel alleen het basisidee daarvan gebruikt werd om de serie te maken, moest HBO daarvoor wel een deal sluiten met Warner. Ze gebruiken de licentie om Westworld te kunnen maken en daar moet dik voor betaald worden.

Westworld

Is Westworld-actrice Evan Rachel Wood bijna kunstmatig intelligent? Je leest het hier.

Lees verder