Vijf keer Rowan Atkinson op zijn best

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Vijf keer Rowan Atkinson op zijn best

Vijf keer Rowan Atkinson op zijn best

|
|

Laatste update:

Rowan Atkinson is terug als de klunzige geheim agent Johnny English in ‘Johnny English Strikes Again’! Naast Mr. Bean en Sir Edmund Blackaddder is deze onhandige parodie op 007 één van zijn drie succesvolste rollen. Maar deze Britse komiek heeft nog veel meer moois gedaan. Hierbij vijf hoogtepunten.

1 - Als sidekick van James Bond in Never Say Never Again (1983)

Rowan Atkinson parodieert James Bond in de Johnny English-films, maar daarnaast heeft hij ook daadwerkelijk in een Bond-film meegespeeld. In ‘Never Say Never Again’ was hij te zien als Sean Connery’s komische sidekick. Ook al is deze officieuze remake van ‘Thunderball’ geen officële Bond-film, deze “James Bond deel 13,5” was wel Connery’s langverwachte comeback. De film is ook net als ‘Johnny English Strikes Again’ grotendeels openomen aan de Franse Cote d'Azur.

2 - Als Stand up Comedian (1980's)

Naast zijn werk op tv en in films heeft Atkinson ook lang als komiek opgetreden. In wat wellicht zijn beroemdste sketch is speelt hij een ober in een Indiaas restaurant, die in zijn eentje een dronken voetbalteam probeert te serveren. Ook al staat hij alleen op het podium, door zijn acties zie je zo het hele team lompe hooligans voor je. “In that case you want the Bombay Duck. No duck, with a D”. Anno 2018 kan een Brit die een leuk bedoeld Indiaas accent doet natuurlijk helemaal niet meer, maar dat maakt het er niet minder grappig op.

3 - Als priester in Four Weddings and a Funeral (1994)

In de toch al zo leuke Britse komedie ‘Four Weddings and a Funeral was het korte optreden van Rowan Atkinson als nerveuze priester een hoogtepunt. Hij mag voor het eerst een huwelijk voltrekken en maakt er een zooitje van met versprekingen als ‘The Holy Goat’en ‘My awful wedded wife’.

4 - Als agent in The Thin Blue Line (1995/1996)

Naast zijn successen met Blackadder en Mr. Bean speelde Atkinson halverwege jaren negentig ook nog in een politiekomedie getiteld ‘The Thin Blue Line’. Het werd geen groot succes en de serie liep dan ook maar voor twee seizoenen. Toch had ‘The Thin Blue Line’ zijn momenten. Atkinson als agent die moet proberen een man te overtuigen om geen zelfmoord te plegen is natuurlijk vragen om problemen.

5 - Als gynaecoloog in Maybe Baby (2000)

Rowan Atkinson als gynaecoloog, dat klinkt natuurlijk niet als een goed idee. Als hoofdrolspeelster Joely Richardson voor een controle komt, maakt hij als dokter James allerlei verkeerde opmerkingen. In een voice over horen we tegelijk haar boze commentaar op zijn ongepaste commentaar.

Maigret

Na deze rollen tot slot ook nog een stevig staaltje miscasting: bij het Britse ITV kwamen ze een paar jaar terug op het onzalige idee om de in-en-in Britse Atkinson de rol te laten spelen van de Franse inspecteur Maigret in een serie tv-films gebaseerd op de misdaadromans van Georges Simenon. Het ziet er allemaal gelikt uit, maar het werkt gewoon niet. Je verwacht immers toch steeds dat Maigret hier elk moment van wat hoge steile trappen in Montmartre afkukelt.

Lees verder