Us gezien? Dan moet je deze 10 horrorfilms ook zien!

Veronica Superguide logo
Us gezien? Dan moet je deze 10 horrorfilms ook zien!

Us gezien? Dan moet je deze 10 horrorfilms ook zien!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Heb jij net als ons ook de smaak te pakken na horrorsensatie Us en wil je meer soortgelijke films zien? Deze 10 liet regisseur Jordan Peele aan de Us-cast zien zodat ze inspiratie kregen!

Let op: spoilers voor Us en de onderstaande films volgen!

The Shining

Wij probeerden eerder al het einde van Us te verklaren. Probeer dat maar eens met The Shining! Deze ultieme filmklassieker uit 1980 van Stanley Kubrick – uiteraard naar een verhaal van Stephen King – zit vol met mysterieuze verwijzingen, complottheorieën en andere geheimzinnige shit. En vergeet die knotsgekke Jack Nicholson niet. Bovenal is het misschien wel de beste horrorfilm ooit dus niet gek dat Peele wilde dat zijn cast 'm gezien moest hebben!

Dead Again

Het is logisch waarom Peele zijn cast aan Dead Again (1991) voorstelde. Het gaat namelijk óók over een mysterieuze vrouw die weet dat er iets uit haar verleden niet klopt. Iets dat... moordlustige bedoelingen heeft! Déjà vu.

The Babadook

Dook, Dook, Dook! Het geklop waarmee horrorfiguur Mister Babadook zijn komst aankondigt, is angstaanjagend. Sowieso is de hele sfeer in The Babadook (2014) nogal huiveringwekkend. Eigenlijk gaat het grotendeels om (onvermijdelijk) verlies. Iets waar de hoofdpersonen in Us álles van weten!

It Follows

Het monster uit It Follows (2014) is eigenlijk een héél persoonlijke angst. Alleen zijn vorige of huidige slachtoffers kunnen hem ‘zien’. Us is redelijk vergelijkbaar: je eigen demonische dubbelganger in de ogen kijken confronteert je ook met een onvermijdbare angst. Iets dat precies weet welke stap je zet en wanneer.

Janghwa, Hongryeon

Of eigenlijk: A tale of Two Sisters (2003). Is volgens velen één van de beste Aziatische horrorfilms ooit. Het is één grote mindfuck rond een nogal gestoorde familie. Verraad speelt een rol en is uiteraard ook in Us een zéér belangrijk thema. De twist is goud dus lees zo weinig mogelijk voor je A tale of Two Sisters gaat zien! Niet voor tere zieltjes. 

The Birds

Eén van de eerste en beste (horror)films uit het ‘wraak-van-de-natuur’-genre. The Birds (1963) van Alfred Hitchcock – met vrijwel géén filmmuziek - is nogal bizar. Alle vogelsoorten ter wereld vallen opeens de mensheid aan als een soort wraak op de mens die natuur te vaak voor lief neemt. We zien wel enige vergelijkingen met The Tethered uit Us die in opstand komen tegen de mens!

Funny Games

De doodenge Paul en Peter terroriseren een familie in Michael Haneke’s Funny Games (1997). De twee onderwerpen het gezin aan bizarre, levensgevaarlijke spelletjes. De film is onvoorspelbaar en vooral Paul is extreem raar. Hij weet dat hij in een film zit en speelt constant met de verwachtingen van de kijker - heel direct. Raar, maar superinteressant. De vergelijking met Us? Het spelen met je verwachtingen en vooroordelen zit in beide films.

Martyrs

Ook hier geldt eigenlijk: hoe minder je weet, hoe beter. De nogal grafische Frans-Canadese horrorfilm Martyrs uit 2008 is eigenlijk één grote afdaling in madness. Het draait vooral om de jonge vrouwen Lucie en Anna, beiden in hun jeugd gruwelijk mishandeld en misbruikt. De vergelijking met Us draait hier wat ons betreft vooral om de geheimzinnige en illegale experimenten op mensen. Vooral de afdaling van Lucie en de gruwelijke ontdekkingen die Anna doet, zijn vergelijkbaar met die van Adelaide en Red.  

Lat den rätte komma in

Beter bekend onder de Amerikaanse naam Let the Right One In. Beklemmende, maar ook romantische horrorfilm over de opbloeiende relatie tussen de gepeste 12-jarige Oskar en het vampiermeisje Eli. Hoe ver ga je voor liefde? Dat is wel de vraag die Us en Let the Right One In met elkaar verbinden.

The Sixth Sense

Natuurlijk niet echt een horrorfilm, maar hij stond toch in Peeles watchlist. De klassieker van M. Night Shyamalan lijkt totaal niet op Us. Maar… de twist! Dat is natuurlijk dé verbinding tussen de twee films. Iets dat een tweede keer kijken er alleen maar leuker op maakt. Genoeg reden om nog maar een keertje naar de bios te gaan?

Lees verder