Tijdloze klassiekers: de 7 beste Disney-scènes ooit

Door Cintha Rood
disney

De cuteness van Bambi, de magie van Assepoester of de muziek in Frozen; iedereen heeft wel een reden om gek te zien op een bepaalde Disney-film. Maar wat zijn de meest memorabele Disney-scènes eigenlijk? Wij hebben een selectie gemaakt onze zeven favorieten. 

1. Hair flip in De Kleine Zeemeermin (1989)

De belangrijkste feature van de Kleine Zeemeermin of Little Mermaid is – naast haar staart natuurlijk – haar lange, rode haar. Er zijn inmiddels meer Disney-heldinnen met een rossig uiterlijk, zoals Merida uit Brave, maar die waren pas járen na Ariel op het witte doek te zien. Het moment dat de OG zeemeermin uit het water springt en haar natte, rode haardos naar achter zwaait, is dan ook een moment dat alle magie in de film De Kleine Zeemeermin een scène samenvat.

2. The Sorcerer's Apprentice in Fantasia (1940)

Mickey Mouse speelt de rol van een tovenaarsleerling in deze Disney-film, die in de problemen komt wanneer hij een magische hoed gebruikt om een bezem te verleiden om klusjes voor hem te doen. De klassieke clip kwam zo'n zestig jaar na Fantasia weer tot leven toen hij opnieuw werd gebruikt in Fantasia 2000 (1999). Niet alleen de muziek is fantastisch, de choreografie van alle objecten die tot leven komen is legendarisch.

3. Transformatie in Assepoester (1950)

Misschien vond je de roze jurk die de muisjes en vogels hadden gemaakt voor Assepoester mooier, maar de metamorfose die haar fairy godmother niet alleen aan haar jurk, maar ook aan de dieren om haar heen geeft is onvergetelijk. Met een zwaai van haar staf en een 'bibbidi bobbidi boo' is ze klaar voor haar Prince Charming. Met een jurk, glazen muiltjes en entourage waar elk klein en groot meisje nog altijd bij wegdroomt.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

4. Spaghetti-dinertje in Lady en de Vagebond (1955)

Zelfs als je nog nooit Lady en de Vagebond hebt gezien ken je deze scène. De twee hondjes hebben een romantisch avondje uit in de stad en terwijl restauranteigenaar Tony accordeon speelt en 'Bella Notte' zingt, slurpen de twee dezelfde spaghettisliert naar binnen en kussen elkaar daardoor onverwachts. De scène blijft – of het nou mensen of dieren zijn – een vaste waarde in de top-10 van romantische momenten on screen.

5. Baby Simba in The Lion King (1994)

Als alle dieren samenkomen op de savanne om getuige te zijn van de presentatie van de toekomstige koning Simba, weet je als kijker: dit is hét moment van de film. Rafiki de baviaan doopt het lievige welpje met sap uit een vrucht en wat zand en houdt hem omhoog, zodat iedereen hem kan zien. Kippenvel gegarandeerd, zelfs bijna dertig jaar later. Daar doet de remake van The Lion King uit 2019 weinig aan af.

6. Glijden op het ijs in Bambi (1942)

Alsof een jong hertje met grote ogen, omringd door konijntjes en stinkdiertjes niet schattig genoeg kon zijn, liet Disney Bambi ook nog eens stuntelen op het ijs. De glijdende pootjes van het diertje en Stampertje het konijn dat er omheen danst, is een lievelingsmoment van veel Disney-geeks. Het maakt de jankmomenten in de rest van Bambi bijna minder traumatiserend. Bíjna.

7. Let it go in Frozen (2013)

Toen Disney's Frozen uitkwam, gingen de oren van ouders van jonge kinderen massaal bloeden: zo vaak moesten ze de megahit Let it Go aanhoren. De oorwurm wordt gezongen door de Amerikaanse actrice Idina Menzel, die de stem van hoofdpersonage ijsprinses Elsa insprak (en -zong). Voor liefhebbers: de makers van Frozen hebben in 2021 nog een topfilm uitgebracht.