3 van de films gebaseerd op Disneyland attracties

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
3 van de films gebaseerd op Disneyland attracties

Ranking: 7 Films gebaseerd op Disneyland-attracties

|
|

Laatste update:

In de nieuwe avonturenfilm Jungle Cruise trotseren Dwayne Johnson en Emily Blunt gevaar na gevaar. Als je naar de Amerikaanse Disney-parken gaat, kun je dat in relatieve veiligheid nadoen in de attractie waar de film op gebaseerd is. Dat trucje hebben meer films van Disney uitgehaald, met wisselend succes. We gaan van laag naar hoog, zoals dat hoort bij een spannend achtbaanritje.

7. The Country Bears

De attractie waarop deze familiefilm is gebaseerd, is een hele oude, waarbij je plaats neemt op een stoel en een club animatronische beren een vrolijk liedje laat horen. Walt Disney himself heeft zich hier nog mee bemoeid. In het verhaal van de film uit 2002 is de berenband uit elkaar gevallen en probeert een jonge beer de muzikanten weer bij elkaar te brengen. Lukt dat niet, dan is het afgelopen met de oude muziekhal waar ze altijd speelden, want een hebberige projectontwikkelaar (Christopher Walken) wil het gebouw slopen. Een plot dat zo in een Muppet-film had gepast, maar nu merk je wat dat oplevert zonder de schwung van die grappige poppen: een karakterloze berenbende die zelfs voor de grootste Disney-fan een taaie zit blijkt.

6. Tower of Terror

In deze tv-film uit 1997 speelt Steve Guttenberg (juist, die van Police Academy) een verslaggever die stuit op een oud mysterie waarbij in de jaren dertig vijf mensen vermist raakten. Indertijd raakte de bliksem een luxe hotel, waarna de mensen in de lift van de aardbodem verdwenen. Dit verhaal zal mensen die wel eens in Parijs naar Disneyland zijn geweest bekend voorkomen, want dit is precies hoe de attractie Tower of Terror is ingekleed. Het voornaamste verschil is dat dit mysterie in het park als een aflevering van The Twilight Zone wordt gepresenteerd en in de film wordt die oude serie nergens genoemd. Het lijkt erop dat Disney steeds minder gehecht raakt aan het coole old school thema van deze vrije val-attractie, want de versie die in Californië staat is intussen verbouwd tot Guardians of the Galaxy: Mission Breakout. De film is alleen het kijken waard als geschiedenisstuk en we snappen dan ook wel dat Disney hem heeft weggestopt in hun archieven.

5. The Haunted Mansion

Het is al vele jaren een favoriet in een heleboel Disney-parken: het spookhuis The Haunted Mansion, waarin je met een karretje langs allerlei grappig-griezelige taferelen rijdt. De filmversie uit 2003 scoort helaas op beide vlakken niet zo goed: Eddie Murphy is gewoon niet in vorm en het gespook uit de attractie leidt in de film vooral tot flauwe uitgekauwde grappen. Murphy speelt een makelaar die probeert het behekste huis waar het allemaal om draait te verkopen en dat leidt uiteraard tot een hoop kolder, met die geesten in de mix. In elk geval valt er nog te genieten van de aankleding en toffe make-up effecten.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

4. Project T

Vanwege gedoe met rechten van de naam van een groot dancefestival kreeg de scifi-film Tomorrowland uit 2015 in Nederland de suffe titel Project T. Daardoor is de link met Disneyland wat vager dan de bedoeling was, want daar bestaat een heel gebied met attracties dat zo heet. Het idee achter Tomorrowland was om een verzameling achtbanen en ander leuks te maken over de toekomst en alle fantastische, futuristische dingen die daarin mogelijk zijn. Precies het thema dat uitgedragen wordt door de film, waarin George Clooney een uitvinder speelt die met een tiener de geheimen van een parallelle wereld ontdekt. Kijkend naar de cast en de regisseur, Brad Bird van The Incredibles, had hier echt meer in gezeten. De film heeft als thema dat je optimistisch moet kijken naar de toekomst, maar wij wilden vooral terugkeren naar oudere, betere films van Clooney en Bird.

3. Mission to Mars

Voor de link tussen deze scifi-film en een pretpark moet je goed zoeken, want de attractie die als inspiratie diende, bestaat niet meer. Begin jaren negentig werd deze ruimtereis-simulatie gesloopt, maar het verband tussen film en attractie was sowieso dunnetjes. Mission to Mars uit 2000 gaat over een reddingsmissie naar de rode planeet, waar een ruimteschip spoorloos is verdwenen. Astronauten gespeeld door onder meer Gary Sinise en Tim Robbins weten niet wat ze aantreffen op onze buurplaneet. De film werd neergesabeld door critici maar is zeker een tweede kans waard. We werden toen doodgegooid met films over Mars, maar Mission to Mars weet alsnog een interessante invalshoek te vinden voor het concept. Grappig genoeg werd er na de film een nieuwe attractie gebouwd op basis van Mission to Mars: Mission Space, waarvoor rekwisieten van de film gebruikt werden.

2. Dinosaur

In een van de Disney-parken in Florida staat een attractie die het opwindende bestaan van dino’s nabootst. Oorspronkelijk heette die Countdown to Extinction, maar intussen draagt hij de naam van de film uit 2000 die tegelijkertijd daarmee ontwikkeld werd: Dinosaur. Niet een van de meest geliefde animatiefilms uit de Disney-stal, maar een prima stukje amusement als je er een keer voor zou gaan zitten. Hij draait om een jonge dino zonder ouders die grootgebracht is door maki’s en op de vlucht moet als de aarde geteisterd wordt door meteoren. Een soort voortijdige kruising dus tussen Ice Age en The Good Dinosaur en geef toe: dat klinkt interessant!

1. Pirates of the Caribbean

De allergrootste klapper uit dit vreemde, kleine subgenre is zonder twijfel het heerlijke Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, de piratenfilm met Johnny Depp als kapitein Jack Sparrow uit 2003. Er zijn uiteindelijk vijf Pirates-films gemaakt en stuk voor stuk werden het dikke hits. Nu Johnny Depp van z’n voetstuk is gedonderd, zullen we hem waarschijnlijk niet meer terugzien in toekomstige films. Het zesde deel moet nog precies vorm krijgen, maar in het plan dat er nu ligt wordt het een reboot over een schip dat wordt 'bemand' door alleen vrouwen. De naam van Margot Robbie wordt genoemd als nieuwe kapitein en het zou zomaar kunnen dat het personage van Keira Knightley weer opduikt.

Natuurlijk heb je geen achtbaan nodig voor een goede actiefilm. Kijk maar naar ons overzicht van de 25 beste actiefilms aller tijden.

Lees verder