(On)gelukkig Nieuwjaar: volgens deze films wordt 2019 verschrikkelijk!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
(On)gelukkig Nieuwjaar: volgens deze films wordt 2019 verschrikkelijk!

(On)gelukkig Nieuwjaar: volgens deze films wordt 2019 verschrikkelijk!

|
|

Laatste update:

2019 is nog maar nét begonnen, dus we kunnen nog niet zeggen of het een goed jaar wordt, of een abominabel tijdperk. De films die zich in 2019 afspelen voorspellen in elk geval weinig goeds!

Als we filmmakers moeten geloven, staat ons dit jaar een heleboel ellende te wachten! Natuurrampen, het einde der tijden, gewelddadige televisie én killer-robots.

Akira

Het einde van de wereld

Akira (1988) is een mijlpaal voor de Japanse animatiefilm. Deze film maakte de Japanse tekenfilmstijl populair over de hele wereld. De wereld van Akira is er echter eentje vol doffe ellende.

Mensen met psychische powers (Espers) hebben een ramp veroorzaakt, waardoor de overheid meedogenloos tegen ze optreedt. Shotaro Kaneda en zijn motorbende voeren in de straten van Neo-Tokio een keiharde strijd tegen andere gangs, en besluiten een hulpeloze Esper te redden…

Dit gaat niet bepaald zonder slag of stoot, en of de wereld er uiteindelijk beter van wordt? En het wás al een rommeltje!

Blade Runner

Borderline onleefbare planeet

De wereld van Blade Runner is prachtig vormgegeven, maar laten we eerlijk zijn: het is een bende. Veel aardbewoners hebben onze planeet verlaten; de bevolking van Los Angeles woont opeengepakt in verschrikkelijke flatgebouwen en er is een tekort aan alles. Zelfs dieren en planten zijn nep!

In al deze chaos jaagt Deckard (Harrison Ford) op verschillende ‘replicants’: robots die bijna niet te onderscheiden zijn van echte mensen, en het vuile werk mogen opknappen. Multinationals bepalen alles voor de bevolking; de politie is werkelijk overal en de lucht is te vervuild voor woorden. Maar wat zíet 2019 er cool uit! Mogen we dan in elk geval vliegende auto's?

Daybreakers

Iedereen is een vampier

In Daybreakers bestaat het grootste deel van de wereldbevolking uit… vampieren! Hoewel deze wezens onsterfelijk zijn, zijn mensen dat natuurlijk niet. Sterker nog: de voorraad mensen waarvan bloed afgetapt kan worden dreigt uit te sterven, wat slecht nieuws is voor de nosferatu’s.

Edward Dalton (Ethan Hawke) probeert dit probleem op te lossen, en ontdekt via de ex-vampier Elvis (Willem Dafoe) een manier om vampiers terug te veranderen in mensen. Dat ziet Charles Bromley (Sam Neill), als eigenaar van de grootste bloedproducent ter wereld, helemáál niet zitten! Daybreakers was geen megahit, maar zette het klassieke vampierenverhaal wél lekker op de kop.

The Island

Mensen worden vermoord voor hun organen

De bewoners van een ondergrondse bunker denken dat de hele wereld onleefbaar is geworden. Eéns in de zoveel tijd mogen een paar gelukkigen de bunker verlaten om een uniek eiland te bezoeken: de enige bewoonbare plek boven de grond. Denken ze: eigenlijk zijn het allemaal klonen, en worden hun organen gebruikt om ‘normale’ mensen te redden.

Alweer zo’n gezellig verhaal dat zich in 2019 afspeelt! Gelukkig is de volgende film… oh nee.

The Road

Dood en verderf

Een man (Viggo Mortensen) en zijn zoontje (Kodi Smit-McPhee) proberen te overleven nadat de wereld totaal naar de knoppen ging. Wat er precies is gebeurd wordt niet duidelijk, maar de gevolgen des te meer. Mensen vermoorden elkaar voor een pak hagelslag, kannibalen slachten hun mede-overlevenden af, en níemand vertrouwt elkaar.

The Road, gebaseerd op de roman van Cormac McCarthy, schetst een verschrikkelijk beeld van de ondergang van onze beschaving. Mensen vechten als ratten met elkaar om te overleven, maar ergens héél erg in de verte is er nog een klein beetje hoop…

The Running Man

Doden wordt een spelletje

In The Running Man (1987) zijn de Verenigde Staten veranderd in een politiestaat, en wordt de bevolking vermaakt met bizarre tv-programma’s. Goh!

Eén van deze shows is The Running Man, waarin gevangenen uit een doolhof moeten ontsnappen terwijl gewapende weirdo’s op ze jagen. Het programma start in 2017, maar in 2019 doet er een bijzondere kandidaat mee! Ben Richards (Arnold Schwarzenegger) wordt onterecht veroordeeld tot de show, maar hij weet de rollen om te draaien in deze scifi/actiefilm.

Gelukkig Nieuwjaar?

Nou, als we Hollywood moeten geloven wordt 2019 een verschrikking, van begin tot eind! Er is niet één film te vinden die een rooskleurig beeld schetst. Kan het in het nieuwe jaar alleen maar meevallen, toch?

Lees verder