Om te kotsen: de 8 goorste en heftigste horrorfilms aller tijden

Voor hardcore horrorfans is films kijken zoals pittig eten: als je eenmaal gaat voor heftig, blijf je de grens opzoeken. Dat kan uitstekend met deze acht extreem gore horrorfilms. Niet geschikt voor mensen met een zwakke maag!

Let op: dit artikel bevat spoilers voor de films in de lijst.

Midsommar

1. Hereditary

Deze akelige horrorfilm van Ari Aster pakt de zaken aan als een langzaam werkend gif. De verstikkende grip die een oude dame had op haar familie wordt na haar dood niet zwakker, maar juist sterker. Dat zorgt er onder meer voor dat de zoon des huizes zijn hoofd er niet helemaal bij heeft als hij zijn zusje vanwege een allergische reactie naar het ziekenhuis moet brengen. Even later heeft zij haar hoofd er helemaal niet meer bij als ze uit het raam gaat hangen om lucht te krijgen en hij moet uitwijken: ze wordt onthoofd door een houten hek. Dat wordt pas ontdekt als iemand de volgende dag haar met insecten bedekte hoofd vindt op de weg.

Hereditary staat op Videoland.

2. Mother!

Met de bijbel als basis kun je een gruwelijke horrorfilm maken, al is dat ook weer niet precies wat regisseur Darren Aronofsky heeft gedaan met Mother! Dit is meer een ambitieuze allegorie, waarin alles een dubbele betekenislaag heeft. Wat Darren bedoelt met de controversiële slotscène is dan ook iets waar je een flinke boom over kunt opzetten, maar hoe je ‘m ook interpreteert: gruwelijk is hij zeker. Een pasgeboren baby belandt in de handen van een grote groep mensen, die het kind veel te ruw doorgeeft. Wat je vreest, gebeurt: de uk breekt z’n nek. Maar daarna wordt het pas echt bizar: voor de ogen van de moeder wordt het kind opgevreten door de dolle menigte.

Mother! staat op SkyShowtime én Pathé Thuis.

3. Midsommar

Daar is-ie weer: regisseur Ari Aster, die ons met Hereditary ook al deed walgen. Opvolger Midsommar speelt zich af in Zweden tijdens de midzomerfeesten, waar een groepje Amerikaanse studenten te gast is om cultuur te komen snuiven. Wat de rare sekte die daar feest viert allemaal uithaalt, gaat alleen wel wat verder dan een dansje om de meiboom. Zo krijgen we in scherp detail te zien hoe twee mensen tijdens een ceremonie te pletter slaan op de rotsen en wordt één van de gasten ontdekt in een schuurtje, ontleed en uiteengespreid als een knutselwerk van vel en vlees, dat wel wat weg heeft van een vlinder.

De keuze is reuze als je Midsommar wil zien: de film staat op Netflix, HBO Max en Videoland.

4. Saw II

De kwaliteit van de films uit de Saw-reeks is misschien niet altijd even consistent: het gehalte aan bloed, verminking en sadisme is dat absoluut. Na de verrassingshit die de eerste Saw was, moest de gruwelfactor in deel twee verder omhoog. Zo werkt dat met horrorsequels. De plaatsvervangende pijn ging vooral omhoog met een scène waarin één van de slachtoffers van de moralistische moordenaar Jigsaw in een grote bak valt die gevuld is met injectienaalden en daarin een sleutel moet vinden. De Saw-serie werd berucht door de verwoestende booby traps waarin mensen terecht komen en vergeleken met sommige daarvan is de naaldenbak niet eens zo dodelijk. Maar dat maakt hem extra naar: van deze martelgang ontwikkel je een acute naaldenfobie.

Saw II is te zien op Pathé Thuis.

5. Hostel: Part II

‘Torture porn’ was een subgenre dat extreme reacties opriep in 2005. Eén van de meest actieve filmmakers in dit vieze hoekje was Eli Roth, de maker van Hostel, zijn vervolg en The Green Inferno. Hostel: Part II gaat over een groepje Amerikaanse studenten – populaire slachtoffers vaak – die in Slowakije meegenomen wordt naar een jeugdherberg waar het niet pluis is. Het onderkomen blijkt een dekmantel voor een bedrijf dat rijke mensen laat betalen om mensen naar hartenlust te martelen. Altijd al willen zien hoeveel bloed er uit iemand komt als die ondersteboven de keel wordt doorgesneden, hoe iemands gezicht wordt gevild of een man extreem handhandig wordt gecastreerd? Zoek niet verder!

Je moet bij Videoland zijn als je Hostel: Part II wil zien!

6. Inside

De titel van deze Franse film verklapt al een beetje waar de shockfactor ‘m in zit. Een zwangere vrouw wordt geterroriseerd door een gevaarlijke gek die het heeft voorzien op haar baby. Iedereen die haar probeert te helpen, valt ten prooi aan deze vrouw. Zodoende kunnen horrorfans onder meer genieten van de aanblik van een politieman die met breinaalden wordt neergestoken. Maar de grote finale slaat echt alles, wanneer het gezicht van de zwangere vrouw eraf gebrand wordt en haar plaaggeest haar daarna een geïmproviseerde keizersnede geeft.

Inside staat momenteel helaas niet op de Nederlandse streamingdiensten.

7. The Human Centipede

Het is beter om het niet aan de grote klok te hangen, maar het idee achter deze smerige film is ontsproten uit het brein van een Nederlander. Schrijver en regisseur Tom Six bedacht dat het leuk zou zijn om niet één maar drie films te maken over een zieke figuur die mensen aan elkaar naait met de mond van de ene op de anus van de ander. Waarom iemand dat zou willen bekijken, kwam blijkbaar niet in zijn hoofd op. De braakopwekkende toestanden die je je kunt voorstellen bij een concept als dit, zitten er allemaal in.

The Human Centipede staat momenteel helaas niet op de Nederlandse streamingdiensten.

8. River of Fundament

Zonder twijfel de heftigste film op deze lijst. River of Fundament heeft extreem geweld, harde porno en een bijzonder expliciete fascinatie met poep. Zo zijn er helaas wel meer, maar River of Fundament duurt vijf en een half uur én heeft een plot waar met de beste wil van de wereld geen touw aan vast te knopen is. Dit is bijna letterlijk niet om aan te zien. De film is gemaakt door kunstenaar Matthew Barney en is buiten musea nergens te zien – en da’s maar goed ook. Om het quotum bizarre feitjes nog wat op te voeren, spelen er een paar prijswinnende acteurs in mee, onder wie Ellen Burstyn, Paul Giamatti en Maggie Gyllenhaal. Én je krijgt een close-up van een anus waar diarree uit stroomt. Dus.

Wil je toch griezelen, maar dan zonder kotsemmer naast de bank? Check hier onze lijst met de 20 allerbeste horrorfilms die nu op Netflix staan.