Moederdag! <3 De 10 beste films om met je mama te kijken

Veronica Superguide logo
Moederdag! <3 De 10 beste films om met je mama te kijken

Moederdag! <3 De 10 beste films om met je mama te kijken

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Wil je Moederdag komende zondag aangrijpen om wat broodnodige quality time door te brengen met moederlief? Deze 10 films passen daar perfect bij!

1. Room

Zware kost, maar als jullie even zin hebben om lekker te janken, is Room een goede keus. Deze meeslepende boekverfilming volgt moeder Joy (Brie Larson) die samen met haar 5-jarige zoontje Jack al jaren zit opgesloten in een klein kamertje. Wanneer ze zichzelf eindelijk bevrijden, begint het echte – soms héél enge – leven pas.

2. Monster-In-Law

Even lekker stoom afblazen met La Mama? Geef Monster-in-Law dan een kans. Een losgeslagen Jane Fonda speelt hierin op hilarische wijze de véél te beschermende moeder Viola. Ze wil het liefst dat haar zoons nieuwe liefde Charlie (Jennifer Lopez) gewoon oprot. Herkenbaar?

3. Freaky Friday

Jij en je mama gaan ook wel eens niet zo lekker samen, geef het maar toe! Er zit toch een generatie tussen. Freaky Friday met irritante tienerdochter Anna (Lindsay Lohan) en haar ouderwetse moeder Tess (Jamie Lee Curtis) laat zien wat er gebeurt wanneer moeder en dochter van lichaam wisselen. Dan snappen ze elkaars problemen ineens wél!

4. Dumplin’ (Netflix)

Sinds vorige week staat ‘ie ook eindelijk bij ons op Netflix: Dumplin’! Tienermeisje Willowdean (‘Dumplin’) wil stiekem hetzelfde doen als haar superslanke, perfecte beauty queen-moeder Rosie (Jennifer Aniston, die met nóg meer Netflix-films komt). Willowdean ontketent een revolutie in de schoonheidswedstrijdwereld wanneer ook andere plus-size-dames meedoen.

5. Mamma Mia! (Netflix)

Nee, niet omdat er ‘Mamma’ in de titel zit. Echt niet. De moeder-dochter-relatie tussen Amanda Seyfrieds Sophie en Meryl Streeps Donna is goud, hartverwarmend en geeft het perfecte (zoetsappige) voorbeeld. Plus: je kunt lekker ongegeneerd meeblèren met ABBA-nummers! Hopelijk kan mama een beetje zingen…

6. Tully

Je moeder droeg je maar liefst 9 maanden in haar buik. Een zware opgave. In Tully, met een fenomenale Charlize Theron als kersverse moeder Marlo, zie je (jij ondankbaar kind!) pas echt hoe zwaar ze het had. Oké, hopelijk ging de nasleep van haar zwangerschap wat soepeler dan bij Marlo, maar toch: dit is een eerlijk portret over de andere kant van kinderen krijgen.

7.The Guilt Trip

Wat krijg je als je de overbezorgde moeder Joyce (Barbara Streisand) opscheept met haar gefaalde uitvinders-zoon Andrew (Seth Rogen)? Juist: een ongemakkelijke, maar hilarische comedy. Verwacht er niet ál te veel van. Gewoon, lekker ongegeneerd lachen. Wat je vooraf moet weten: Andrew heeft niet zo’n denderende band met mama, maar neemt haar toch mee op zijn business-trip.

8. Lion

In Lion zie je hoe moeilijk dertiger Sadoo (Dev Patel) het heeft. Zijn adoptiefamilie maakt hem enorm gelukkig, maar tegelijkertijd blijven de herinneringen aan zijn verleden in India opdoemen. Hij had ooit al een gezin, met een liefhebbende moeder, totdat hij na een trip met zijn broer verdwaald raakte en nooit meer terugkwam. Sadoo gaat op zoek naar antwoorden. Pak die zakdoekjes er maar bij!

9. Lady Bird

De 17-jarige puber Lady Bird McPherson (Saoirse Ronan) botst constant met haar moeder. Lady Bird wil véél meer dan haar suffe stadje en katholieke school haar kunnen bieden. Ze wil avontuur! Aangevoerd door een fenomenale soundtrack verandert ze steeds meer in wie ze eigenlijk wil zijn. Met uiteraard ook dingen als: eerste vriendjes, nieuwe vrienden, problemen in de klas én een moeder die op haar zenuwen werkt (maar het supergoed bedoelt). Een echte aanrader.

10. Bad Moms (Netflix)

We sluiten af met luchtig vermaak voor de lachspieren. Voor de moeders die wel een houden van een drankje op zijn tijd, kun je gerust Bad Moms aanslingeren. Tevens kan ze zien waar ze stiekem best vaak over fantaseert: fuck alles! Even geen drukte en verantwoordelijkheden meer. Dat is althans wat de Bad Moms, onder leiding van Mila Kunis, doen. They don’t give a shit!

Lees verder