Met déze 8 films verfilmden regisseurs hun eigen leven

Steven Spielberg is met The Fabelmans de volgende regisseur die zijn eigen leven gebruikt als inspiratiebron en daarmee de nodige Oscar-aandacht trekt. Ook déze makers namen een filmduik in hun eigen levensverhaal.

The Fabelmans

1. The Fabelmans (2022) – Steven Spielberg

Tja, als Steven Spielberg een film maakt over een jochie dat verliefd wordt op films en die zelf gaat maken, zal niemand zich afvragen of dat kind gebaseerd is op de regisseur zelf. Hij heeft zelfs gewacht tot zijn ouders overleden waren, omdat het verhaal zo persoonlijk was. Wie heeft opgelet, weet dat Spielberg vaker een kinderlijk perspectief gebruikt en heikele kind-ouder relaties in zijn films stopt; zelfs Indiana Jones ontkwam daar niet aan. Het is dus interessant om in The Fabelmans te zien waar dat vandaan komt. En het is Spielberg, dus het wordt allemaal erg mooi en degelijk in beeld gebracht.

Check hier de volledige lijst met Oscarnominaties, waar je The Fabelmans vaak in terugvindt.

The Fabelmans draait momenteel in de bioscoop.

2. Almost Famous (2000) – Cameron Crowe

Het verhaal van de jonge Cameron Crowe (Jerry Maguire) was dermate bijzonder dat iedereen het wel had willen verfilmen. Het was immers een echte jongensdroom: op zijn vijftiende schreef Crowe voor het prestigieuze muziekblad Rolling Stone en interviewde hij alle rocksterren van de jaren 70. In de film houdt Cameron het bij de fictieve band Stillwater, zodat hij alle vrijheid heeft om er wat moois van te maken. Almost Famous werd een coming of age-verhaal, bekeken met een warme blik en doorspekt met humor en mooie observaties.

Almost Famous staat op Prime Video.

3. American Graffiti (1973) – George Lucas

George Lucas had pas één filmpje (THX-1138) achter z’n kiezen toen hij besloot zijn eigen jeugd als bron te gebruiken voor de tweede. We volgen een aantal pubers die in 1962 ieder hun eigen weg zoeken. Lucas maakte American Graffiti voor slechts 750.000 dollar en had mazzel dat de inmiddels grote namen (Harrison Ford, Richard Dreyfuss, Ron Howard) toen nog onbekend en spotgoedkoop waren. Tel daar fraaie decors en een sfeervolle soundtrack bij op en je snapt het succes. De opbrengst was ruim honderd miljoen, zodat George vrij spel kreeg voor zijn volgende project: Star Wars.

American Graffiti staat op Pathé Thuis.

4. Belfast (2021) – Kenneth Branagh

Regisseur/acteur Kenneth Branagh (Hamlet, Thor) werd bekend met zijn grootschalige Shakespeare-verfilmingen en de neiging om zichzelf in het middelpunt te zetten, wat hem door de critici niet in dank werd afgenomen. Misschien dat hij daarom voor zijn meest persoonlijke film achter de camera bleef staan en het klein hield. In het in zwartwit gefilmde Belfast volgen we een jochie in de door religieuze vetes geplaagde hoofdstad in 1969; toen het Noord-Ierse conflict oplaaide.

Belfast staat op SkyShowtime.

5. Boyz n the Hood (1991) – John Singleton

John Singleton (2 Fast 2 Furious) liet zich voor zijn eerste film inspireren door zijn eigen leven, dat van buurtgenoten en de film Stand by Me. Hij schreef een rol speciaal voor rapper Ice Cube, die met Boyz N the Hood een spetterend acteerdebuut maakte en stevig tegenwerk kreeg van de latere Oscarwinnaars Regina King en Cuba Gooding Jr. Gesteund door camerawerk dat tijdens de film zienderogen beter wordt, geven ze een indrukwekkend beeld van het leven in de getto’s van Los Angeles.

Boyz n the Hood staat op Pathé Thuis.

6 en 7. The Squid and the Whale (2005) / Marriage Story (2019) – Noah Baumbach

Niemand is een beter bewijs voor scoren met eigen sores dan Noah Baumbach. Hij maakte zijn doorbraak met The Squid and the Whale, waarin hij de scheiding van zijn ouders verwerkte middels een glamourloze blik op het gezinsleven. Jaren later baseerde hij Marriage Story op zijn eigen scheiding en liet hij pijnlijk duidelijk zien hoe een relatie ondanks alle goede bedoelingen toch de mist in kan gaan.

The Squid and the Whale is helaas nergens te streamen. Marriage Story wél: die staat op Netflix.

8. Lady Bird (2017) – Greta Gerwig

Noah Baumbach verliet zijn vrouw voor actrice Greta Gerwig, die zelf regie-ambities had en daarvoor in zijn voetsporen trad door een scenario te schrijven (deels) op basis van haar eigen jeugd. Dat resulteerde in een luchtig, grappig drama over een meisje dat bijna van school is en zich afvraagt ‘Wat nu?’ Lady Bird speelt zich af in Sacramento, Californië, waar Greta is geboren en getogen, maar door de nauwe samenwerking met haar acteurs zullen ook hun ervaringen erin verwerkt zijn.

Lady Bird staat op Prime Video.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!