Waarom overleed de hoofdrolspeler van The Crow op de set van de film?

Door Redactie
Brandon Lee in the Crow uit 1994

The Crow had een ster moeten maken van Brandon Lee in Hollywood. Maar een noodlottig incident op de set maakte een abrupt eind aan het leven van deze charismatische acteur.

Brandon Lee

Voordat Brandon Lee zijn eigen pad bewandelde, was hij vooral bekend als de zoon van de legendarische Bruce Lee. Hij begon zijn carrière eind jaren 80 in B-actiefilms als Legacy of Rage, Laser Mission en Showdown in Little Tokyo. Totdat hij in 1993 werd gecast in de titelrol van The Crow, een duistere stripverfilming over een rockster die opstaat uit het graf om wraak te nemen op zijn moordenaars. Maar wat zijn doorbraakrol had moeten worden, werd Lee uiteindelijk fataal… nog voordat de film kon worden afgerond.

Losse flodder

Op 31 maart 1993 ging het waanzinnig mis op de set van The Crow. De cast en crew namen de scène op waarin Eric Draven (Brandon Lee) en zijn verloofde worden belaagd door een bende criminelen. Daarbij zou Draven worden neergeschoten door Funboy, gespeeld door Michael Massee. In het pistool dat Massee gebruikte moesten uiteraard losse flodders zitten, maar door een gruwelijke speling van het lot zat er een echt patroon in het vuurwapen. Lee werd in zijn buik geraakt en overleed nog diezelfde dag in het ziekenhuis na een operatie van zes uur.

Fataal

Maar hoe kon het gebeuren dat een dodelijk projectiel zijn weg had gevonden naar een vuurwapen op een filmset? Het wapen werd enkele weken eerder gebruikt voor een close-up shot waarin het werd geladen. In dat geval is het niet ongebruikelijk dat er een zogenaamde ‘dummy kogel’ wordt gebruikt, want dat ziet er van dichtbij realistischer uit. Bij het afvuren van het wapen worden de dummy’s weer vervangen door losse flodders. Een onderdeel van de dummy kogel was echter vast komen te zitten in de loop… en kwam er pas weer uit toen Massee de trekker overhaalde.

Waarom overleed de hoofdrolspeler van The Crow op de set van de film?

Nalatigheid

Natuurlijk werd er direct een onderzoek ingesteld of er geen opzet in het spel was. Of op zijn minst dood door schuld. Na twee maanden kwam openbaar aanklager Jerry Spivey tot de conclusie dat er geen sprake was van opzet, maar wel van nalatigheid. Het wapen had namelijk beter gecontroleerd moeten worden voordat de noodlottige scène werd opgenomen. Toch besloot Spivey om productiemaatschappij Crowvision niet voor het gerecht te slepen. Linda Caldwell, de moeder van Brandon Lee, klaagde de filmmakers echter wel aan. Zij schikten buiten de rechtszaal om voor een onbekend geldbedrag.

Nachtmerries

Regisseur Alex Proyas wilde na het tragische ongeluk niet meer door met de film. Hij liet zich uiteindelijk door Lee’s verloofde Eliza overhalen om The Crow toch af te maken. Ook Michael Massee liep een trauma op van die fatale opnamedag. De acteur die het schot loste stopte een jaar met werken en heeft de film nooit willen zien. In een interview twaalf jaar later vertelde Massee dat hij nog steeds wordt geplaagd door nachtmerries. Brandon Lee is slechts 28 jaar oud geworden…