Freddie Mercury in 8 legendarische momenten

Freddie Mercury in 8 legendarische momenten

Deze week verschijnt Bohemian Rhapsody eindelijk; de film over de carrière van Queen, en vooral de flamboyante frontman Freddie Mercury. Deze fragmenten brengen je alvast in de stemming!

Mercury werd geboren met vier extra(!) snijtanden, waardoor hij een grote overbeet had. Hoewel hij niet tevreden was met zijn uiterlijk, liet hij de extra tanden niet verwijderen… De zanger vreesde dat die ingreep zijn unieke stemgeluid daardoor zou veranderen.

Dat wilde hij natuurlijk per se voorkomen: zijn unieke stem had een bereik van vier octaven. Simpel gezegd: hij kon héél hoog maar ook héél laag zingen. En, hij schakelde ook gemakkelijk tussen verschillende stijlen, althans zo leek het voor de luisteraar. Dit merk je natuurlijk in de megahit Bohemian Rhapsody.

Die attitude!

Eind jaren 70 ging het allemaal nog prima met de band! De zanger kwam in die tijd regelmatig het podium op, terwijl hij werd gedragen door Darth Vader. Volgens de overlevering vroeg George Lucas himself de band om daarmee te stoppen… Wat is er George? Is Freddie te cool?

Nog een keer die attitude

Hoewel Queen door de punkbeweging werd gezien als slappe hap, accepteerde Freddie Mercury géén grote mond van Sex Pistols-’bassist’ Sid Vicious. Of zoals, Mercury hem noemde: ‘Simon Ferocious, or something like that’. Toen Vicious ruzie met de rockers kwam zoeken (o.a. over Mercury’s flamboyante uiterlijk, en geruchten over zijn homoseksualiteit), wees Mercury hem zonder pardon de deur! Ga maar ergens anders vervelend doen!

Die performance!

Naast een fenomenale zanger was Freddie Mercury ook een briljante performer. Op deze beelden van Wembley zingt Mercury Under Pressure, eigenlijk een duet met David Bowie, helemaal in z’n eentje. Tienduizenden mensen eten uit z’n hand!

Begin jaren 80 ging het even minder lekker met de band. Er was geen duidelijke muzikale richting, waardoor het album Hot Space het een stuk minder goed deed dan verwacht. Vooral in de Verenigde Staten was men de band een beetje moe; Queen laste een pauze in van een jaar. 

Die comeback!

De comeback kwam op Live Aid, in 1985, toen Queen optrad in Wembley. Onder het oog van 75.000 toeschouwers, en 1,9 miljard(!) televisiekijkers, gaf de band - volgens kenners - het beste concert ooit. Het duurde maar iets langer dan 20 minuten, maar Queen was terug; met een groter publiek dan ooit!

Het drama...

De film Bohemian Rhapsody behandelt de carrière van Queen en Mercury tot en met deze glorieuze comeback. Hoewel de band succesvol bleef, zou het verhaal een dramatische wending maken door Mercury’s besmetting met HIV.Mercury’s liefde voor operamuziek (Bohemian Rhapsody, weet je nog?) resulteerde in het schitterende duet Barcelona met Montserrat Caballé. Het nummer werd in 1987 al geschreven, als onderdeel van het bid voor de Olympische Spelen van 1992.

Mercury zou het sportspektakel zelf niet meer meemaken...

Dat afscheid...

Mercury overleed in november 1991 aan de gevolgen van AIDS. Rond zijn overlijden verscheen er nog een single van de band: These Are The Days Of Our Lives. Mercury wilde volgens zijn bandgenoten blijven zingen, en zijn collega’s ‘moesten het maar afmaken als hij er niet meer was’. 

Tegen het einde van zijn leven kon hij af en toe een uurtje uit bed komen, en nam hij in delen de clip van het nummer op. De clip werd expres in zwart-wit geschoten, omdat de zanger er zo slecht uit zag... Het hield hem niet tegen.

Het gefluisterde ‘I still love you’ zijn de laatste woorden op beeld van Mercury; hierna trok hij zich definitief terug uit het openbare leven.

Het nummer dat het meest met Mercury’s overlijden wordt geassocieerd is het aangrijpende The Show Must Go On, ook omdat de tekst van het nummer over zijn ziekte gaat. De clip is een compilatie van Queen-video’s, omdat Mercury te ziek was om nog iets te kunnen doen.

Bohemian Rhapsody

Deze week gaat Bohemian Rhapsody in première, waarin Rami Malek (Mr. Robot, The Pacific) het aandurft om Mercury te spelen. Dapper, want het is erg moeilijk om zo’n bekend overtuigend neer te zetten. Hoewel de meningen over de film verdeeld zijn, wordt Maleks vertolking van de onmogelijke rol regelrecht de hemel ingeprezen.