Deze 10 actiehelden boven de 60 gaan nog niet met pensioen!

Terminator: Dark Fate

In de serie The Old Man gaat Jeff Bridges collega Liam Neeson achterna als actieheld op leeftijd. Ze zijn in goed gezelschap van andere pensioengerechtigde binken, die door blijven meppen.

1. Jeff Bridges (72)

Al heeft hij zat andere mooie rollen gespeeld; hij blijft ‘The Dude’ uit The Big Lebowski. Terwijl hij actievollere rollen heeft gespeeld, waarbij hij vooral met vuurwapens aan de slag ging. Met zijn nieuwe serie The Old Man gaat hij daarnaast ook regelmatig op de vuist.

2. Linda Hamilton (65)

Ze speelt het personage dat de grootste ontwikkeling meemaakt in de Terminator-reeks; van onschuldig serveerstertje dat moet worden beschermd door een stoere vent, tot een geharde strijder in Terminator: Dark Fate, die zich uitstekend zelf kan redden.

3. Denzel Washington (67)

Hij leek een brave acteur te zijn die bijbehorende rollen speelde en zich specialiseerde in ‘biopics’ zoals Malcolm X en Cry Freedom. Met zijn Oscars voor Glory en Training Day kwam een andere kant naar boven en daarmee ging hij helemaal los in de The Equalizer-films.

4. Jackie Chan (68)

In Azië was hij al een topper, maar in het Westen werd hij lange tijd niet op waarde geschat. Misschien door de combinatie van actie met humor, of hadden mensen niet door dat hij al die halsbrekende stunts zelf doet. De internationale doorbraak kwam uiteindelijk met de Rush Hour-films.

Blacklight
© DFW

5. Liam Neeson (70)

Hij was al 56 toen hij in zijn eerste Taken-productie speelde en was zelf ook verbaasd dat die rol het zo goed deed, dat hij er een hele alternatieve loopbaan aan overhield. Inmiddels lijkt hij bijna geen andere soort rollen meer te spelen – en zou het publiek dat ook niet meer willen.

6. Samuel L. Jackson (73)

Hij kan al vernietigend zijn met woorden, maar heeft laten zien dat hij minstens zo dodelijk cool is met wapens. Of het nu pistolen zijn in de Shaft-remake of lichtzwaarden in de tweede Star Wars-trilogie. Zijn recentste actiefestijn was vorig jaar Hitman’s Wife’s Bodyguard.

7. Arnold Schwarzenegger (75)

Hij veroverde Hollywood als de barbaarse Conan en de futuristische Terminator. Daarna bouwde hij een heel oeuvre op met actierollen en wat zijstapjes naar comedy, zoals Twins. Na zijn gouverneurschap pikte hij zijn filmcarrière op en speelde hij weer onze favoriete cyborg.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
© UIP

8. Sylvester Stallone (76)

Met Rocky in de jaren zeventig en Rambo in de jaren tachtig, werd hij een van de grootste actiehelden van het witte doek. En net toen we dachten dat hij er te oud voor werd, begon hij doodleuk een nieuwe actiereeks met The Expendables, waarvan volgend jaar het vierde deel komt.

9. Helen Mirren (77)

Ze lijkt zo’n keurige Britse dame, maar schijn bedriegt. Ze liet met de politieserie Prime Suspect al zien dat je haar makkelijk onderschat en ze ging pas echt goed van zich afslaan met de Red-films en haar intrede als Jason Stathams moeder in de Fast & Furious-reeks.

10. Harrison Ford (80)

Hij had met sommige actierollen zo veel succes dat hij op herhaling ging en daarmee een van de meest verdienende acteurs van Hollywood werd. Als we alleen naar bioscoopfilms kijken, speelde hij twee keer Jack Ryan, vier keer Han Solo en straks voor de vijfde keer Indiana Jones.

The Old Man is vanaf nu te zien op Disney+

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast apps.