De coolste kinderprogramma’s van vroeger (zijn niet geschikt voor kinderen)

De coolste kinderprogramma’s van vroeger (zijn niet geschikt voor kinderen)

De kindershows van tegenwoordig zijn een stuk anders dan vroeger. Deze geweldige televisieprogramma’s zijn… niet meer geschikt voor jeugdige kijkers!

Tegenwoordig zijn de meeste kinderprogramma’s mierzoet, positief en opbeurend! Kleurrijke figuurtjes beleven grappige avonturen, en leren óók nog eens belangrijke levenslessen. 

Vroeger was dat allemaal een stuk… minder belangrijk. Enge beesten, scheldwoorden en poep vlogen je als kind om de oren. Deze legendarische kindertelevisie is tegenwoordig waarschijnlijk niet meer geschikt voor kinderen!

Ik Mik Loreland

Toen de Nederlandse Onderwijs Televisie de opdracht kreeg om basisschoolkinderen te helpen met lezen en schrijven, gingen ze totaal Tolkien op die shit! In Ik Mik Loreland kwam het meisje Mik terecht in een magisch land (Loria), dat analfabeet werd gemaakt door de enge Karbonkel. Dit monster (gespeeld door Siem van Leeuwen) bezorgde menig groep drieër een rolberoerte!

Ondanks Ik Mik Loreland hebben er gelukkig toch nog een paar kinderen doorgezet qua lezen en schrijven.

Bollo, Bries en Bondgenoten

Volwassen mensen in dierenpakken… In de jaren 80 was het vast bon ton, maar tegenwoordig ziet Bollo, Bries en Bondgenoten er best wel eng uit.

In plaats van ‘goh, wat zullen Bollo, Bries en het clowntje Zowella déze week beleven?’, vraag je je eerder af: ‘wat gaan die twee freaks in godsnaam met die arme meid doen?’

We weten niet of kinderen de beer en leeuw tegenwoordig doodeng vinden, maar zelf zijn we waarschijnlijk verpest door die ene scène in The Shining.

Die, ja.

Rembo en Rembo

Maxim Hartman en Theo Wesselo waren onnavolgbaar als het duo Rembo & Rembo. De kindershow was absurd, ranzig en soms (nou ja, regelmatig) volslagen debiel, maar juist dáárom legendarisch.

Dat is wel even andere koek dan Het Zandkasteel of Maya De Bij! De VPRO heeft het hele Rembo & Rembo-archief trouwens op Youtube geplaatst; stelletje koningen!

Maxim Hartman zien we tegenwoordig regelmatig terug als (ongewenste) gast in talkshows. Theo Wesselo verdween grotendeels uit de publiciteit, maar niet voordat hij een raar paars kereltje van een stem voorzag.

Purno

Purno de Purno was vast onderdeel op de VPRO (natuurlijk). Deze man, in z’n paarse schaatspak, beleefde de… vreemdste avonturen. Hij redde een prinses uit de handen van de gevaarlijke Kietelaar en Cas Vegas. Werd regelmatig op zijn hoofd gepoept door de Irritantjes en had vaak ook een hekel aan dieren. Want ja: lig je net lekker te zonnebaden, zit er in een keer zo’n mol in je hol te peuren!

Sapperedosio! En dan was dit nog één van de kindvriendelijkste afleveringen (zie: de eerder genoemde Kietelaar)! De serie werd op een Amiga 2000 computer getekend, en dat zie je er eerlijk gezegd ook wel aan af. Dit is niet bepaald Pixar-level. Natuurlijk was dat ook niet de bedoeling, en waren de animatiemogelijkheden eind jaren 80(!) erg beperkt.

Liegebeest

Een groene sokpop die op brutale wijze iedereen in de zeik neemt: dat is grofweg het verhaal van Liegebeest. Iedereen woont op een vliegend eiland, alle personages hebben bizar grote handen en een vervelende stem. Dit feest der krankzinnigheid wordt ook nog onderbroken door tekenfilmpjes die nergens op slaan.

De wereld van Liegebeest kent geen helden; iedereen is overgeleverd aan de grillen van deze gestoorde groene mutant; niemand kan het eiland verlaten, dus het enige wat rest is de eeuwige, geniepige lach van Liegebeest en het geschreeuw van zijn onderdanen.

In de jaren 80 smulden we van deze koortsdroom onder de kinderseries, maar eerlijk gezegd was er ook weinig anders. We deden het er maar mee, en dragen hiervan nog steeds de littekens.

Ook gij?

Welke show had er wat jou betreft makkelijk bijgekund? Deel je (horror)verhalen op Facebook!