De beste rollen van Jake Gyllenhaal

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De beste rollen van Jake Gyllenhaal

De beste rollen van Jake Gyllenhaal

|
|

Laatste update:

Jake Gyllenhaal staat bijna altijd garant voor prima acteerwerk. Maar... wat zijn de beste rollen van deze alleskunner?

Voor fans van Jake Gyllenhaal (en de acteur zelf!) breken er mooie tijden aan. Gyllenhaal is nu te zien in de Netflix-horrorfilm Velvet Buzzsaw, en binnenkort als Marvel-schurk Mysterio in Spider-Man: Far From Home.

Erg cool, maar dat hij kon acteren wisten we natuurlijk al langer! Jake Gyllenhaals carrière is vrij bijzonder. Zowat alle films waar hij in speelt zijn goed te pruimen. Bijna allemaal, want we kunnen de flauwe comedy Bubble Boy (2001) beter even vergeten… Hoewel, schijnbaar heeft zelfs deze film inmiddels een soort cultstatus.

Jarhead

2005

Gyllenhaal speelt de jonge elitescherpschutter Anthony Swofford. Maandenlang worden hij en zijn collega’s gedrild en getraind tot efficiënte vechtmachines. Als de Golfoorlog uitbreekt, worden de mariniers erheen gestuurd, maar dat blijkt nogal overbodig. In de woestijn doen tanks en vliegtuigen al het werk, waardoor de mariniers zich voornamelijk kapot vervelen.

Terwijl de mariniers oprukken richting Bagdad, komen ze in een gestoorde, kapotgebombardeerde hel terecht.

Source Code

2011

In deze slimme scifi-actiefilm speelt Gyllenhaal de piloot Colter Stevens, die steeds dezelfde bomaanslag herbeleeft en moet achterhalen wie hem pleegt. Het probleem: Stevens is zelf comateus na een desastreuze vliegtuigcrash. Hij ‘leeft’ in een computerprogramma, en wordt gedwongen om de opsporingsinstanties te helpen.

Source Code was een behoorlijke hit, door het aangrijpende, spannende én dramatische verhaal. Gyllenhaal zelf geweldig, als een verwarde, gedoemde maar vastberaden held.

Donnie Darko

2001

Donnie Darko is een… vreemde film, en Gyllenhaal zet de naamgever van deze cult-klassieker prima neer. Donnie beweert dat hij in de toekomst kan kijken, maar zijn omgeving denkt dat hij (weer eens) in een psychose zit.

Tijd en ruimte lopen in Donnie Darko dwars door elkaar heen!

Zodiac

2007

In Zodiac jaagt Gyllenhaal als politieke cartoonist op de beruchte ‘Zodiac Killer’. Hij acteert niet naast de minsten: zijn collega’s zijn o.a. Robert Downey Jr. en Mark Ruffalo. Als groene onderzoeker, wiens leven steeds meer ontspoort door zijn obsessie met de crimineel, blijft Gyllenhaal uitstekend overeind!

Zodiac wordt gezien als één van de beste films van de 21ste eeuw. Dat geldt ook voor die ándere beroemde film met Jake.

Brokeback Mountain

2005

Gyllenhaal speelt de cowboy Jack Twist, die een gedoemde liefdesrelatie begint met Ennis Del Mar (Heath Ledger). De buitenwereld is de geliefden niet goed gezind, en de twee proberen de liefde voor elkaar te verbergen…

Gyllenhaal en Ledger werden beiden genomineerd voor een Oscar, maar wonnen hem uiteindelijk niet.

Nightcrawler

2014

Lou Bloom (Gyllenhaal) is een kruimeldief, die ontdekt dat hij grof geld kan verdienen met het filmen van ‘crime scenes’. Bloom gaat steeds meer in zijn nieuwe klusjes op, en verschuift de grens telkens een klein stukje. De nieuwsredacties zijn alleen geïnteresseerd in de beelden, en geven verder niets om wat Bloom allemaal uitspookt. Deze perverse prikkels veranderen de ‘razende reporter’ in een nietsontziend mediamonster!

Zoals gezegd zet Gyllenhaal bijna altijd iets bijzonders neer. Het geldt ook voor Southpaw, October Sky, Okja en zelfs The Day After Tomorrow! Welke rol van Jake maakte op jou het meeste indruk?

Lees verder