Eighties kids opgelet: de beste jaren '80 comedies

Back to the Future Marty McFly Michael J. Fox

Over smaak valt niet te twisten, zeggen ze. Toch gaan we het proberen: we zetten in dit toplijstje de beste comedies uit de eighties voor je op een rijtje. Enorm lastig, want geen enkel decennium kent zoveel grappige films als de jaren ’80!

1. Back to the Future

De tijdreisavonturen van Marty McFly (Michael J. Fox) en Doc Brown (Christopher Lloyd) zijn enorm spannend én grappig. Dat de Back to the Future-films zo enorm leuk zijn, is maar goed ook… We kunnen namelijk wachten tot we een ons wegen, maar er komt nooit en te nimmer een vervolg op Back to the Future.

2. The Breakfast Club

Regisseur John Hughes is de ware koning van de tienerfilms uit de jaren '80. Zo maakte hij naast The Breakfast Club bijvoorbeeld ook nog Sixteen Candles, Weird Science én Ferris Bueller's Day Off. Maaaaaar als we van al zijn films eentje moeten kiezen, dan steekt The Breakfast Club er wat ons betreft toch net effe bovenuit.

The Breakfast Club

3. Ghostbusters

Ondanks dat we best zin hebben in die nieuwe Ghostsbusters kunnen we ons niet voorstellen dat ie ooit beter gaat worden dan de originele film. Alhoewel… Ook in de film die in 2020 uit moet komen, zie je eighties godheid Bill Murray voorbij komen! Hoe dan ook, het wachten duurt nog lang, maar gelukkig is er altijd nog deze geweldige jaren ’80 komedie om weer eens in je videorecorder te proppen.

4. The Blues Brothers

Jake Blues gaat samen met zijn broer Elwood op bezoek bij The Penguin, de laatste van de nonnen die hen op de kostschool heeft opgevoed. Van haar leren de Blues Brothers dat het aartsbisdom de school wil verkopen. Om de school te redden, is binnen een paar dagen een flinke smak geld nodig. De broers besluiten dit geld in The Blues Brothers op te halen met een optreden van hun bluesband.

The Blues Brothers

5. Coming to America

Zeg, is dit een lijstje met eighties classics of een lijstje met remakes? Ook Coming to America moet er in 2020 aan geloven. Die film brengt prins (of inmiddels koning?) Akeem terug naar Amerika, het land dat ook centraal stond in de originele jaren ’80 comedy. Hierin is te zien hoe Akeem probeert de liefde van zijn leven te vinden.

6. Who Framed Roger Rabbit?

Toen Who Framed Roger Rabbit een dikke dertig jaar geleden uitkwam, was deze combinatie van animatie en live-action baanbrekend. Het is natuurlijk echter de humor die deze comedy zijn welverdiende plekje in dit toplijstje met eighties films heeft bezorgd. "I'm not bad. I'm just drawn that way." Als je daar niet om kan lachen, ben je geen echt eighties kind!

Who Framed Roger Rabbit?

7. Big

Big is een van Tom Hanks zijn eerdere films. Helaas was niet al zijn eighties werk even sterk, maar met deze hartverwarmende comedy wist de acteur ons hart voorgoed te stelen. Sinds het zien van deze film dromen wij in ieder geval elke avond van een levensgrote piano om op te springen. Meer Tom Hanks? Wij zetten eerder zijn beste films voor je op een rijtje.

8. Beetlejuice

Een van Tim Burtons allerbeste films is Beetlejuice! Hierin zie je hoe de geesten van een overleden echtpaar worden lastig gevallen door een onhebbelijke familie die in hun oude huis is komen wonen. Het echtpaar huurt zodoende een kwaadwillende geest in om de nieuwe bewoners te verjagen. Klinkt niet grappig? Au contraire; Beetlejuice is juist een enorm geestige (pun intended) film!

Beetlejuice

9. Planes, Trains and Automobiles

Het enige wat Neal Page (Steve Martin) wil, is op tijd thuis zijn voor Thanksgiving. Zijn vlucht is vanwege het slechte weer echter geannuleerd. Zodoende moet hij kiezen voor een aan ander transportmiddel. Daarbij wordt hij vergezeld door Del Griffith (John Candy), een verkoper van douchegordijnenringen, die hem geen enkel moment met RUST laat!

10. The Goonies

The Goonies vinden de plattegrond van piraat Eénoog Willy. Ze gaan meteen op jacht om de bijbehorende schat te vinden. Daarbij komen ze in een kilometerslang gangenstelsel terecht en beleven ze de gekste avonturen. Een Spaans galjoen is slechts een voorbeeld van de dingen die The Goonies in deze jaren '80 filmcomedy tegenkomen.