De beste acteurs van deze eeuw

Door Redactie
De beste acteurs van deze eeuw

Er zijn heel wat puike acteurs op te snorren in Hollywood en omstreken maar dit zijn de toppers, de goden van de Olympus.

9. Jake Gyllenhaal

Hoewel Maggie's broertje debuteerde in City Slickers, merkte we hem jaren later pas op in de titelrol van Donnie Darko en met zijn voor een Oscar genomineerde rol in Brokeback Mountain. Zijn grootste kracht is het brede scala aan genres: drama (Stronger), fantasy (Okja), sciencefiction (Life), oorlog (Jarhead) en later dit jaar western :The Sisters Brothers.

De beste acteurs van deze eeuw

8. Joaquin Phoenix

Met zijn eerste grote rol in To Die For stapte Phoenix uit de schaduw van wijlen zijn broer River. Sindsdien verdwijnt hij in de meest uiteenlopende rollen en dat leverde Oscar-nominaties op voor Gladiator, Walk the Line en The Master. Dit jaar kunnen we bijna niet om hem heen met maar liefst vier rollen in de bioscoop, waaronder Jezus in Mary Magdalene.

De beste acteurs van deze eeuw

7. Viggo Mortensen

De Deens-Amerikaanse acteur doet zoveel mogelijk zelf. Als zijn personage een liedje zingt (Captain Fantastic) schrijft hij dat nummer gewoon zelf. Als hij op een paard rijdt (Hidalgo, The Lord of the Rings) gaat het dier na afloop mee naar huis. En sinds zijn Oscarnominatie voor Eastern Promises weten we dat hij ook niet moeilijk doet over bloot...

De beste acteurs van deze eeuw

6. Tom Hardy

In tegenstelling tot zijn mede-Britten kon Hardy meteen aan de slag op Amerikaanse bodem. Hij maakte zijn tv-debuut in Band of Brothers en zijn filmdebuut in Black Hawk Down. Pas met zijn onemanshow Locke, zijn dubbelrol in Legend en zijn Oscarnominatie voor The Revenant. werd duidelijk welk acteertalent in dat imposante lijf verborgen zat.

De beste acteurs van deze eeuw

5. Leonardo DiCaprio

Eerst was hij 'dat jochie uit Growing Pains', vervolgens 'het tieneridool uit Titanic' en nu is het 'die Oscarwinnaar van The Revenant'. De blonde hartenbreker zette zich de laatste tijd vooral in tegen klimaatverandering maar nu is hij gelukkig weer op het acteerpad en druk bezig met Once Upon a Time in Hollywood, de nieuwe film van Quentin Tarantino.

De beste acteurs van deze eeuw

4. Benedict Cumberbatch

De Britse bonenstaak met de lange naam vloog jaren onder de radar van Hollywood en was lekker bezig in eigen land tot hij doorbrak met de hitserie Sherlock. Hij kreeg een Oscarnominatie voor The Imitation Game, een superheldenpakkie in Dr. Strange en een nieuwe carrière als stemacteur, zoals later dit jaar de titelrol in de animatiefilm The Grinch.

De beste acteurs van deze eeuw

3. Denzel Washington

Een cv vol 'good guys' leverde hem zes Oscarnominaties op, maar hij pakte de beeldjes met de minder fijne types uit Glory en Training Day. Washington speelt vaak echte mensen, zoals vrijheidsstrijder Steve Biko in Cry Freedom, bokser Rubin Carter in The Hurricane en de iconische Malcom X. Gelukkig geldt dat niet voor zijn nieuwste rol in The Equalizer 2.

De beste acteurs van deze eeuw

2. Christian Bale

Steven Spielberg gaf de jonge Welshman de hoofdrol in Empire of the Sun en sindsdien doet hij alles om die belofte waar te maken. Hij viel gruwelijk veel af voor The Machinist en zijn Oscar winnende rol in The Fighter, trainde het dubbele aan spieren erbij voor Batman Begins, maar voor Mowgli kon hij op gewicht blijven; hij gaf zijn stem aan de panter Bagheera

De beste acteurs van deze eeuw

1. Daniel Day-Lewis

Deze klassiek geschoolde acteur heeft niet voor niets drie Oscars in huis. Hoewel method acting een Amerikaans ding is (waarbij acteurs helemaal in hun rol opgaan) is de Engelse gentleman het beste uithangbord geworden. Tijdens de opname van My Left Foot kwam hij de rolstoel van zijn personage niet uit en voor Phantom Thread werd hij volleerd kleermaker.