• Hollywood

De 7 beste films met Anya Taylor-Joy

Door Redactie
Anya Taylor-Joy

Anya Taylor-Joy is binnenkort naast onder andere Nicole Kidman en Alexander Skarsgård te zien in het spannende fantasy-drama The Northman. Op Netflix doet ze het geweldig met Peaky Blinders en The Queen’s Gambit. Maar ook op het grote scherm bewijst ze zich elke keer weer met haar verschillende rollen. Dit zijn de 7 beste films met Anya Taylor-Joy

7. Morgan (2016)

Taylor-Joy is een opvallende verschijning, met haar grote ogen en gestroomlijnde jukbeenderen. Dat hielp haar vooral in het begin van haar loopbaan om gecast te worden in merkwaardige rollen, zoals het genetisch gemanipuleerde wezen Morgan in de gelijknamige horrorfilm. Deze creatie ontwikkelt zich zowel geestelijk als lichamelijk veel sneller dan de knappe koppen gedacht hadden en als ze dan ook nog eens moordneigingen krijgt, wordt het echt gevaarlijk.

 

6. Last Night In Soho (2021)

In de film volgen we de jonge mode-student Eloise (Thomasin McKenzie, bekend van o.a. Jojo Rabbit en Old) die haar intrek neemt in een oude studio in Soho, Londen. Op mysterieuze wijze komt de student terecht in het Soho van de jaren zestig. Hier leert ze de verleidelijke, zelfverzekerde en ambitieuze zangeres Sandie (Anya Taylor-Joy) kennen. Realiteit en fantasie lijken steeds meer in elkaar over te lopen en niets is zoals het lijkt. Met deze mysterieuze thriller bewijst Anya Taylor-Joy maar weer dat ze gemaakt is voor dit genre.

 

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we De Harry Potter-quiz, The Bubble en Julia. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. Thoroughbreds (2017)

De eerste comedy die Anya ooit maakte was uiteraard gitzwart. Thoroughbreds is een double act met een andere twintiger die goed gaat in Hollywood: Olivia Cooke. Ze spelen vriendinnen die een plan bekokstoven om de stiefvader van een van hen te vermoorden. Een doorslaand commercieel succes werd het niet, maar als je de kans krijgt om deze ongewone tienercomedy in te halen, moet je ‘m pakken.

4. Glass (2019)

Deze film van M. Night Shyamalan knoopt Split en Unbreakable aan elkaar en heeft met hoofdrollen voor James McAvoy, Samuel L. Jackson en gepensioneerd Bruce Willis grote namen op de poster staan. Hoewel het niveau van die andere twee films niet gehaald wordt, is het een leuke afsluiter, zelfs al is het aandeel van Anya Taylor-Joy niet enorm groot. 

3. Split (2016)

Anya moet het ook hier stellen met een bijrol, maar ze maakt er zelfs als krijsend potentieel slachtoffer van de schizofrene seriemoordenaar, die gespeeld wordt door James McAvoy, toch nog wat leuks van. Ze speelt een van de tieners die door dit gevaarlijke figuur is opgesloten. Anya probeert gaandeweg te ontsnappen door een paar van zijn gespleten persoonlijkheden te manipuleren.

2. Emma. (2020)

Na een paar jaar met vooral heel veel horrorfilms en thrillers, liet Taylor-Joy eens een keer iets heel anders zien met de hoofdrol in deze Jane Austen-verfilming. Zo deed ze ook nog de perfecte auditie voor The Queens’s Gambit! Anya speelt een populaire jongedame in de society van rijke Engelsen tijdens de negentiende eeuw, die het niet kan laten om haar vrienden intensief te koppelen aan anderen. Erg leuk en het helpt zeker dat ze er gewoon perfect uitziet in die weelderige ouderwetse jurken.

1. The Witch (2015)

De film waarmee Anya haar doorbraak maakte, is nog steeds haar allerbeste. In The Witch is ze te zien als boerendochter Thomasin die in 1630 zware tijden meemaakt: haar jongste broertje verdwijnt en de oogst, waar haar ouders zo noest voor hebben gewerkt, mislukt. Het gezin begint uit elkaar te vallen, maar komt dat echt doordat Thomasin een heks is, zoals pa en ma beginnen te denken? De drukkende sfeer en onderhuids kruipende spanningen zijn bijna tastbaar.

Anya Taylor-Joy speelt de rol van Olga of the Birch Forest in het spannende fantasy-drama The Northman. De film draait vanaf donderdag 14 april in de bioscoop.