Schaakster sleept Netflix voor de rechter om scène The Queen's Gambit

Door Robin Heerkens
The Queens Gambit

Netflix gaf ons vorig jaar The Queen's Gambit, een geweldige serie die wij uitriepen tot één van de beste series van 2020. De wereld keek massaal en na de release kwam er een run op schaakborden. Allemaal leuk en aardig, maar absoluut niet voor de Georgische schaakster Nona Gaprindashvili - die sleept Netflix keihard voor de rechter. 

Dat schrijft Deadline. Het zit zo: op een gegeven moment wordt er een vergelijking getrokken tussen Anya Taylor-Joys personage, schaakheldin Beth Harmon, en Nona. "There’s Nona Gaprindashvili, but she’s the female world champion and has never faced men", horen we een commentator zeggen. Volgens Nona klopt daar helemaal niets van en ze vindt het ook nog eens seksistisch.

Nona vs. Netflix

De 80-jarige schaakster heeft er een advocatenteam op gezet en wil Netflix schaakmat zetten in de rechtbank. Nona zegt dat ze in 1968 - het jaar waarin die bewuste aflevering zich afspeelt - ten minste 59 mannelijke schakers gespeeld. Tegen 28 daarvan speelde ze gelijktijdig in dezelfde partij. "The allegation that Gaprindashvili ‘has never faced men’ is manifestly false, as well as being grossly sexist and belittling", klinkt het in de furieuze aanklacht.

'Seksistisch'

De serie wilde juist een inspirerend vrouwenverhaal vertellen, maar zette een échte vrouwelijke schaakpionier te kakken, vindt Nona. Ze nam ook al contact op met Netflix om het lijntje tekst te schrappen, maar dat mocht niet baten. "This arrogant refusal to take responsibility for its actions was shockingly tone-deaf, given the sexism and offensiveness of its lie."

Reactie Netflix

Nona eist nu 5 miljoen dollar compensatie en wil dat Netflix het stukje alsnog schrapt. De streamingdienst maakt zich helemaal niet zo druk om de rechtszaak en denkt 'laat maar komen', zo blijkt uit de volgende verklaring. "Netflix has only the utmost respect for Ms. Gaprindashvili and her illustrious career, but we believe this claim has no merit and will vigorously defend the case."

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.