3 van de beste M. Night Shyamalan films

Veronica Superguide logo
3 van de beste M. Night Shyamalan films

Let’s twist! Alle 11 M. Night Shyamalan-films gerankt

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Hij is geprezen voor zijn spannende thrillers én genadeloos uitgelachen vanwege zijn zweverige, vreemde verhalen: M. Night Shyamalan. We zetten de films van de regisseur op een rij: van “wat zit ik te kijken?” tot “Wat!? Ik ga meteen nóg een keer kijken!”

11. After Earth (2013)

Vader en zoon Smith storten met hun ruimteschip neer op een onbewoonbare planeet en moeten zien te ontsnappen. Het verhaal van After Earth werd bedacht door Will Smith en daarna… durfde niemand nee tegen hem te zeggen.

De film was… niet goed. Will Smith noemde After Earth de grootste fout van zijn carrière en Shyamalan was eigenlijk niet de juiste regisseur voor de sciencefictionfilm. Fans verwachtten altijd iets bijzonders van hem en dat zat er gewoon niet in. Avatar is waarschijnlijk de slechtere film, maar de ‘blockbuster’-periode van Shyamalan was achteraf één groot dieptepunt.

10. The Last Airbender (2010)

Na The Happening werd Shyamalan gevraagd om één van de geliefdste tekenfilms van de laatste decennia te verfilmen. Avatar: The Last Airbender werd een behoorlijke ramp: fans van de tekenfilm vonden het verschrikkelijk dat het verhaal van Aang drastisch werd ingekort, en de andere bioscoopgangers snapten sowieso niet waar ze naar keken.

De film was financieel gezien niet echt een flop, maar op alle andere vlakken wel. In 2019 gaf Shyamalan toe dat hij de film achteraf liever niet gemaakt had. “Ik heb grote CGI-films gemaakt en ik ben daarvoor terecht afgemaakt. De films schreeuwden: “Je gelooft niet in jezelf, in je eigen stem.” Het werkte gewoon niet."

9. Lady in the Water (2006)

Met Lady in the Water leek Shyamalan geen film voor de filmliefhebber te maken, maar vooral voor zichzelf. Hij speelde zelf een belangrijke rol (een schrijver die de wereld gaat veranderen!) en bedacht een sprookjesverhaal waarin fantasiewezens hem proberen te helpen én te dwarsbomen.

Shyamalan bedacht Lady in the Water als een verhaaltje voor zijn kinderen en besloot er dan maar een Hollywood-film van te maken. Het is belangrijk om te onthouden dat hij dit deed toen álles wat Shyamalan aanraakte in goud veranderde. Lady in the Water was het punt waarop mensen zeiden: “Nee, M. Night, hier trappen wij niet in!”

8. The Happening (2008)

Na het tegenvallen van Lady in the Water maakte Shyamalan een rechttoe-rechtaan rampenthriller: The Happening. Planten waren de mensheid helemaal zat en lieten speciale sporen los: iedereen die ze inademde pleegde spontaan zelfmoord.

Bezoekers vroegen zich af waar ze nou in hemelsnaam naar zaten te kijken. De film was financieel best succesvol, maar de reacties waren enorm verdeeld. Het verhaal van de film was extreem dom, Mark Wahlberg en Zoey Deschanel leken apestoned en de film was het ene moment spannend, grappig en daarna weer (onbedoeld) hilarisch. Volgens Shyamalan was dat ook zijn bedoeling. Hij wilde expres een B-film maken om zijn fans te verrassen, maar die dachten: “Wat ziet dít er karig uit, M. Night.”

7. The Visit (2015)

Na After Earth leek de carrière van M. Night Shyamalan voorbij. Bijna geen enkele regisseur zou Lady in the Water, The Happening, Avatar: The Last Airbender én After Earth overleven, maar toen bedacht Shyamalan wéér iets verrassends. Hij sloot een hypotheek van 5 miljoen dollar af en maakte een lowbudget horrorfilm: The Visit.

Twee kinderen gaan bij hun opa en oma logeren die ze nog nooit hebben gezien, omdat hun moeder ruzie met ze heeft gekregen. De oudjes gedragen zich heel vreemd wat voor hilarische situaties én doodenge scènes zorgt. De film was een enorm succes (dankzij het lage budget) en bleek Shyamalans laatste strohalm. Die pakte hij met beide handen aan!

6. Glass (2019)

M. Night Shyamalan sloot de Unbreakable-trilogie af met Glass, waarin Bruce Willis, James McAvoy en Samuel L. Jackson hun personages uit Unbreakable en Split speelden. Het trio werd vastgehouden in een psychiatrische inrichting terwijl doktoren het uit hun hoofd probeerden te praten dat ze speciale krachten hebben. Die bestaan toch helemaal niet?

Glass was een behoorlijk groot succes maar de film was een stuk minder verrassend dan zijn best wel briljante voorgangers. Toch is het een belangrijke film: het was de derde film op rij waarbij kijkers niet meer spontaan in de lach schoten. De film biedt aardig wat hoop voor Shyamalans nieuwste bovennatuurlijke thriller: Old.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. Signs (2002)

Mel Gibson en Joaquin Phoenix verdedigen hun boerderij tegen rovende aliens die een kijkje komen nemen op aarde. Wat ze komen doen weet niemand, maar de familie van Gibson leert dat ze op elkaar kunnen vertrouwen na de dood van de mater familias.

Het verhaal van Signs is spannend én emotioneel: tegen het einde zelfs een beetje zoetsappig. De film is enorm spannend en daarom nemen we vreemde plotpunten voor lief… Buitenaardse wezens die doodgaan door water? Waarom vallen die een planeet aan die er voor tweederde mee bedekt is?

4. Split (2016)

James McAvoy speelt een glansrol als Kevin Wendell Crumb: een man met maar liefst 24 verschillende persoonlijkheden. Hij (ze?) ontvoert een paar jonge meiden in opdracht van de gevaarlijkste persoonlijkheid: het kannibalistische monster The Beast. De dames proberen uit alle macht te ontsnappen door Crumbs persoonlijkheden tegen elkaar uit te spelen, maar de tijd dringt!

De kers op de taart kwam op het einde, toen Bruce Willis ineens in beeld verscheen en Split een verrassingssequel op Unbreakable bleek te zijn. Dát was weer een Shyamalan-surprise die wél goed in de smaak viel.

3. The Village (2004)

In deze thriller zijn de inwoners van een 19de-eeuws dorpje doodsbang voor de buitenwereld. Ze leven geïsoleerd want in de bossen wonen verschrikkelijke beesten die alle mensen doodbijten. Als een jongen per ongeluk neergestoken wordt probeert een blind meisje te ontsnappen om een dokter te vinden. Dan doet ze een bizarre ontdekking…

The Village is enorm mysterieus en beklemmend. Wat voor monsters zitten er in de bossen en waarom houden ze een heel dorp gegijzeld? De plottwist in de film ís nogal extreem, waardoor The Village aanvankelijk een beetje tegenviel. Tegenwoordig wordt hij een stuk hoger aangeslagen. Dat krijg je als je bekendstaat als een verrassende filmmaker: soms hopen bezoekers op een andere verrassing.

2. Unbreakable (2000)

Bruce Willis overleeft een gigantisch treinongeluk, waardoor zijn zoontje denkt dat hij een superheld is. Zelf denkt hij dat ie heel veel geluk heeft gehad maar na verloop van tijd begint slaat de twijfel toe. Superhelden bestaan toch alleen maar in de film?

Tegenwoordig kom je dit soort verhalen voortdurend tegen, maar toen Unbreakable in 2000 verscheen was dit echt bijzonder: een serieus verhaal over wat het betekent om ineens een superheld te worden.

1. The Sixth Sense (1999)

Psycholoog Bruce Willis helpt een ongelukkig ventje dat denkt dat hij overal geesten ziet rondlopen en -zweven. Willis is nogal sceptisch maar hoe serieuzer hij het kind neemt, des te beter gaat het met hem. Tegelijkertijd heeft Willis’ wat problemen in zijn huwelijk, wat het lastig maakt om er voor zijn cliënt te zijn.

The Sixth Sense is een begrip: zowat iedereen die de film zag weet nog hoe hij of zij zich voelde tijdens de aftiteling. Shyamalan kwam vanuit het niets en zette ons de ultieme twist voor. Je kreeg meteen zin om de film nóg een keer te kijken.

Old binnenkort in de bioscoop

In M. Night Shyamalans nieuwste thriller Old tapt hij weer uit een bovennatuurlijk vaatje. Een clubje toeristen bezoekt een verlaten strand waar ze een lichaam vinden. Terwijl ze onderzoeken wat er is gebeurd verouderen ze bizar snel en lijken ze niet meer weg te kunnen. Weten ze het strand nog te verlaten, en hoe ziet de rest van de wereld er in de tussentijd uit?

Old is vanaf 22 juli te zien in de bioscoop.

Lees verder