De 6 beste films van John Cena (en de 4 slechtste!)

John Cena in The Wall, Blockers en Ferdinand

Op dit moment schittert John Cena in Fast & Furious 9 als de stoere broer van Vin Diesel en vanaf augustus is hij ook te zien in The Suicide Squad. Hij heeft al aardig wat films op zijn naam... en ook een paar flinke stinkerds. Dit zijn de 6 beste films van John Cena en ook 4 van z'n slechtste om te lachen!

De beste films

6. The Wall (2017)

John Cena begon zijn filmcarrière in goedkope b-films, die we later in dit artikel nog tegen komen, maar met The Wall kreeg hij voor het eerst de kans om zich vast te bijten in een serieuze rol. Hij speelt een militair die wordt neergeschoten door een Iraakse sluipschutter en terwijl hij langzaam doodbloedt, moet een andere militair (Aaron Taylor-Johnson) de schutter van een afstandje zien uit te schakelen. De film is grotendeels een one man show voor Taylor-Johnson, maar Cena overtuigt als een sympathieke good guy die in leven probeert te blijven.

5. Ferdinand (2017)

Wie de Nederlandse versie heeft gezien, hoorde de stem van Rico Verhoeven, maar in het origineel sprak John Cena de stem in van de vriendelijke stier Ferdinand. De lieve animatiefilm gaat over de zachtaardige Ferdinand, die niet mee wil doen aan een stierengevecht. Met de hulp van zijn boerderijvriendjes bedenkt hij een plan om terug te keren naar zijn familie. De rol van kleerkast met een hart van goud was Cena op het lijf geschreven en zijn hoofdrol kon rekenen op veel positieve reacties van kijkers en recensenten. 

4. Bumblebee (2018)

Na vijf luidruchtige Transformers-films was de lamgeslagen bioscoopkijker wel toe aan iets nieuws. Bumblebee is een kleinschalige(re) spektakelfilm, die regelmatig doet denken aan E.T. Alleen in Bumblebee is de alien geen schattig wezentje met puppy-ogen, maar een gele Volkswagen Kever. John Cena speelt geheim agent Jack Burns die de jacht opent op de Transformer en zijn rol bestaat voornamelijk uit serieus kijken. Toch weet hij een beetje persoonlijkheid in Burns te stoppen, waardoor je hem alsnog zijn eigen spin-off gunt

3. Fast & Furious 9 (2021)

Fast & Furious 9 is een feestje voor de fans en dat is deels te danken aan John Cena, die als Jacob Toretto het leven van zijn grote broer zuur maakt. Cena's spieren knallen bijna uit zijn veel te strakke shirt en je gelooft het direct wanneer hij en Vin Diesel tijdens hun knokpartij een gebouw in puin slaan. De worstelheld is gemaakt voor dit soort rollen en met Fast & Furious 9 laat hij Hollywood weten dat ie een volwaardige actieheld wil worden.

2. Blockers (2018)

Door de gigantische spieren en superheldenkaaklijn lijkt John Cena een geboren actieheld, maar zijn echte kracht is zijn komische timing. In Blockers - kort voor cockblockers - speelt hij een normale vader die probeert te voorkomen dat zijn tienerdochter seks heeft. Samen met twee andere ouders begint hij aan een compleet gestoord en ranzig avontuur om de maagdelijkheid van zijn dochter te beschermen. Cena is omringd door ervaren komieken, maar hij steelt de show door volkomen schaamteloos te zijn en alles te doen voor een lach. Adam Sandler kan inpakken

1. Trainwreck (2015)

Voor de fans van worstelorganisatie WWE was John Cena al jaren een bekende naam en zijn roem werd gebruikt om te cashen met goedkope direct-to-video b-films. Met Trainwreck leerde de rest van de wereld hem ook kennen. De comedy was gemaakt als springplank voor Amy Schumers Hollywoodcarrière, maar Cena stal de show als perfecte vriendje. Hij kreeg alle ruimte om te improviseren en leverde een goudmijn aan hilarische one-liners. 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

De slechtste films

4. 12 Rounds (2009)

De eerste film van John Cena was een dertien in een dozijn actiefilm genaamd The Marine, waarin hij een marinier speelde die zijn vrouw moest redden. In 12 Rounds speelt hij een politieman... die zijn vrouw moet redden. Beide films zijn producten van WWE Studios, de filmtak van worstelorganisatie WWE, en de films zijn alleen gemaakt om dvd's te verkopen aan Cena's trouwste fans. The Marine was nog een vermakelijke b-film, maar 12 Rounds is een slappe kopie van Die Hard with a Vengeance gemaakt door de regisseur van Die Hard 2.

3. The Reunion (2011)

Dit project van WWE Studios heeft een getalenteerde cast, waaronder Boyd Holbrook uit Narcos, en een leuk idee over drie broers die moeten samenwerken. Het eindresultaat is helaas een wisselvallig rommeltje dat te veel schommelt tussen actie, comedy en drama. In zijn latere films heeft Cena bewezen dat hij goed raad weet met actie en comedy, daar is alleen nog niks van terug te zien in The Reunion.

Win het weekend van je dromen!

2. Dolittle (2020)

Een dure blockbuster met Robert Downey jr. aan het roer als producent en hoofdrolspeler, wat kan er fout gaan? Nou, alles! Het scenario van Dolittle werd talloze keren herschreven, maar ondanks al deze rewrites bleef de climax met een drakenscheet intact. De wisselvallige avonturenfilm is te kinderachtig voor volwassenen en te saai voor kinderen. Dolittle was een gigantische flop en Cena heeft geluk dat hij maar kort in de film te zien is als een ijsbeer, die het altijd koud heeft. 

1. Fred: the Movie (2010)

YouTuber Lucas Cruikshank bedacht in 2006 het typetje Fred; een 6-jarige met een vervelende piepstem. Dat legde hem geen windeieren en Cruikshank was de eerste YouTuber met meer dan 1 miljoen abonnees. Nickelodeon sprong in op deze hype en gaf Fred een eigen film. Je kunt wel raden dat de combinatie irritante YouTuber en goedkope tv-film niet te doen is en met een 0% score op Rotten Tomatoes staat Fred: The Movie bekend als een van de slechtste films ooit. Cena duikt kort op in de film als de denkbeeldige vader van Fred en is daarmee het enige lichtpuntje.

Met steeds meer sterke films op zijn naam lijkt Cena in de voetsporen te volgen van Dwayne 'The Rock' Johnson, maar ook deze WWE kampioen speelde niet altijd in grote blockbusters