Vin Diesel en Nathalie Emmanuel in Fast and Furious 9

Veronica Superguide logo
Vin Diesel en Nathalie Emmanuel in Fast and Furious 9

Recensie Fast & Furious 9 - Plankgas voor de fans

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Klaas Kaptijn

Niet veel sequels durven ongegeneerd een getal als 9 in hun titel te zetten, maar deze reeks draagt zijn onwaarschijnlijke staying power als een ereprijs op de borst. De nieuwste Fast & Furious weet precies aan wie dat te danken is en maakt het de fans weer perfect naar de zin.

Zelfs de grootste liefhebbers van de Fast & Furious-films weten soms niet meer wat er in welke film is gebeurd. Maar het scheelt enorm dat deze serie nooit erg sterk op plot heeft geleund. Net als alle andere delen is deze film prima los te bekijken door iemand die zin heeft in een dikke actiefilm en geen kennis heeft van de geschiedenis van de familie Toretto. Maar toegevoegde waarde van alles om de dolle achtervolgingen heen is er echt alleen voor de fans. Gelukkig zijn dat er heel veel, bewijzen al die miljarden winst.

Boer Dom

Om toch weer even op de hoogte te zijn: Dom Toretto (Vin Diesel) is min of meer met pensioen en woont zowaar in een boerderij met zijn zoontje en surrogaatmoeder Letty (Michelle Rodriguez). Maar als zijn vrienden (minus Dwayne Johnson) om hulp vragen bij de volgende onmogelijke opdracht om de wereld te redden, laat hij het platteland rap in zijn buitenspiegel achter. En wat wil het toeval? Eén van de booswichten met wie de voormalige straatracers te maken krijgen, blijkt Doms broer Jakob (John Cena, kennelijk een tip van wijlen Paul Walker).

Win het weekend van je dromen!

Broedertwist

Drama zat: Doms oude familie bedreigt zijn nieuwe en er was toch al een hoop oud zeer tussen de twee broers. Dat wordt uiteraard hardhandig uitgevochten en in de tussentijd moet de hele club voorkomen dat een stel machtswellustelingen de wapensystemen van alle wereldmachten hackt. Het is zinloos om dit soort plotontwikkelingen te beoordelen op hun logica, want ze dienen alleen als springplank voor zoveel mogelijk actie. En dat doen ze uitstekend.

Recensie Fast & Furious 9 - Plankgas voor de fans

Absurd sterk

Het is knap hoe vindingrijk de makers van Fast & Furious 9 uit de hoek komen als je weet hoeveel geschifte verwoesting er al is aangericht in de vorige films. Toch verzinnen ze ook deze keer weer wat nieuws, met als hoogtepunten een achtervolging door een mijnenveld, een uitstapje naar de ruimte en creatief gebruik van een absurd sterke electromagneet. Die gooit om de een of andere reden wel geparkeerde auto’s als frisblikjes door de lucht, maar laat de voertuigen van onze helden bijna ongemoeid. Geloof ons: in het heetst van de strijd stoort het je totaal niet.

Krom wordt recht

Maar zelfs de meest vergeeflijke fan zal moeten toegeven dat het ‘actie boven alles’-mantra wel erg vaak gebruikt wordt om recht te maken wat krom is. Waar heeft Dom zijn zoontje gelaten? En hoe makkelijk de family iemand vergeeft, is extreem. Toch zijn zulke dingen niet wat je onthoudt van Fast & Furious 9: een salto van een oplegger van twintig meter wel.

Recensie Fast & Furious 9 - Plankgas voor de fans

Conclusie

Met deze nieuwe film gaat de Fast & Furious-reeks geen nieuwe zieltjes winnen: dit is er echt weer een voor de fans die weten wat ze mogen verwachten. En precies dat krijg je dan ook: actie die logica van de weg drukt, maar gebracht met alle plezier, energie en creativiteit die we intussen gewend zijn.

Recensie Fast & Furious 9 - Plankgas voor de fans

Fast & Furious 9 draait nu in de bioscoop.

Wil je goed beslagen ten ijs komen bij deel 9? Hier vind je waar je de vorige films kunt streamen.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Lees verder