De 17 allergrootste plottwists in films aller tijden

Er is een speciaal talent voor nodig om filmkijkers zo in de luren te leggen dat ze van hun stoel vallen van die ene briljant verstopte wending in het verhaal. Over de twists in deze films hebben we het nu nog steeds. Pas op voor heel veel spoilers!

The Sixth Sense

17. Once upon a Time… in Hollywood

Rick, een acteur die betere tijden heeft gekend (Leonardo DiCaprio) en zijn stuntman Cliff (Brad Pitt) proberen relevant te blijven in het sterk veranderende Hollywood van 1969.

De twist

Feit en fictie kruisen elkaar in deze film van Quentin Tarantino. De sekte van Charles Manson, die in werkelijkheid de zwangere actrice Sharon Tate en drie van haar vrienden vermoordde, smeedt hun plannen maar een aanvaring met Rick zorgt er hier voor dat de bende zijn huis binnengaat en niet de naastgelegen villa van Tate. Daar rekenen Rick en Cliff met grof geweld af met ze en blijft Tate dus leven.

Once upon a Time... in Hollywood staat op Pathé Thuis.

16. Us

Een gezin met twee kinderen gaat op vakantie om bij te komen van alle drukte in hun leven, maar daar komt niks van terecht als ze belaagd worden door hun eigen dubbelgangers.

De twist

Tijdens het slot blijkt dat er nog veel meer dubbelgangers zijn, die jarenlang ondergronds een bestaan leefden als schimmen van hun ‘originelen’. Adelaide (Lupita Nyong’o), de moeder van het gezin, rekent in de kelders af met haar dubbelganger, maar daarna blijkt uit een flashback dat zij en de kopie jaren eerder van plek hebben geruild. De echte Adelaide is nu dus dood.

Us is te zien op Netflix.

15. Parasite

Het straatarme gezin Kim, dat weinig fut heeft om een beter leven na te streven, ziet hun kans om makkelijk uit de armoede te komen als de dochter des huizes een meisje uit een rijke familie Engelse les gaat geven.

De twist

De Kims werken zichzelf op slinkse wijze naar binnen bij de rijkaards voor allerlei baantjes en loodsen zo de vaste huishoudster de deur uit. Maar ze wisten niet dat haar man in de kelder van het huis woont, verstopt voor iedereen. Als hij tevoorschijn komt, leidt dat tot een massamoord.

Parasite is te zien op HBO Max.

14. Saw

Twee mannen worden wakker in een ruimte, vastgeketend aan de muur en met naast hen een lijk. Via de bandrecorders die in hun zakken zijn geplaatst, komen ze erachter dat ze het slachtoffer zijn van killer Jigsaw, die ze dwingt een luguber spel te spelen.

De twist

Tijdens de finale dringt de moordenaar de ruimte binnen, maar een van de twee mannen weet die te doden. Daarna blijkt dat de indringer niet de moordenaar was: het lijk in de kamer begint opeens te bewegen, want hij is Jigsaw.

Saw is te zien op Prime Video.

13. Arlington Road

Michael Faraday (Jeff Bridges), een leraar geschiedenis, krijgt nieuwe buren (Tim Robbins en Joan Cusack) en hij krijgt het sterke vermoeden dat zij een terroristische aanslag aan het voorbereiden zijn.

De twist

Faraday heeft groot gelijk en aan het slot van de film scheurt hij met zijn auto naar het gebouw waar de aanslag gaat plaatsvinden om iedereen te waarschuwen. Daar ontdekt hij te laat dat de buren de bom in zijn auto hebben verstopt.

Arlington Road is op dit moment niet te streamen.

12. Oldboy

Oh Dae-su wordt gekidnapt en vijftien jaar vastgehouden door een dader die hij nooit te zien krijgt. Opeens wordt hij vrijgelaten en heeft maar vijf dagen de tijd om zijn kwelgeest te vinden.

De twist

Deze hele toestand blijkt één grote wraakactie van de ontvoerder, die Dae-su de schuld geeft van de zelfmoord van zijn zus. Hij wil hem hiermee dezelfde pijn laten doormaken als hij. Zijn plan is voltooid als blijkt dat het meisje dat Dae-su geholpen heeft na zijn vrijlating en met wie hij een liefdesrelatie heeft gekregen, zijn dochter (!) is.

Oldboy staat op Pathé Thuis.

11. Psycho

Bezoekers van een motel vallen ten prooi aan een moordenaar: de moeder van uitbater Norman Bates.

De twist

De verrassingen beginnen al in deze klassieker van Alfred Hitchcock als halverwege de film hoofdrolspeelster Janet Leigh wordt afgeslacht. Maar het slot heeft ook een shock in petto: Bates blijkt de moordenaar, verkleed als zijn moeder. Mama zelf is al jaren dood en het is haar uitgedroogde lijk met wie Bates de hele tijd aan het praten was.

Psycho staat op Pathé Thuis.

10. Primal Fear

Advocaat Martin Vail (Richard Gere) verdedigt een jongen (Edward Norton) die verdacht wordt van de moord op een bisschop. Tijdens een psychologisch onderzoek blijkt hij een gespleten persoonlijkheid te hebben.

De twist

Nadat Vail vrijspraak heeft gekregen voor zijn cliënt, onthult deze dat hij helemaal geen gespleten persoonlijkheid heeft, maar dat hij die onschuldige kant van zichzelf van a tot z heeft verzonnen.

Primal Fear is te zien op Netflix en bij SkyShowtime.

9. Se7en

Politiemannen Mills (Brad Pitt) en Somerset (Morgan Freeman) speuren naar een seriemoordenaar die mensen doodt aan de hand van de zeven dodelijke zonden uit de bijbel.

De twist

Er zijn volgens het plan van de moordenaar nog twee moorden te gaan als hij gepakt wordt in de laatste scène, midden in de woestijn. Maar die volgen gauw genoeg als er een doos bezorgd wordt, waar het hoofd van de vrouw van Mills in zit. Dat was moord zes en als Mills de moordenaar neerschiet, zijn we bij zeven.

Se7en is te zien op HBO Max.

8. Planet of the Apes

Een astronaut (Charlton Heston) stort in de toekomst neer op een planeet die wordt gedomineerd door intelligente apen. Er wonen ook mensen, maar die worden stevig onder de duim gehouden.

De twist

In de laatste scène doet de astronaut een schokkende ontdekking op het strand: daar staat het half ingegraven Vrijheidsbeeld. Hij was dus al die tijd op aarde.

Planet of the Apes is te zien bij Disney+.

7. Orphan

Een echtpaar heeft hun baby verloren en om dat gat in hun gezin te vullen, adopteren ze het negenjarige meisje Esther. Die blijkt niet bepaald onschuldig, want al snel stijgt de body count.

De twist

Esther blijkt helemaal geen kind te zijn, maar een volwassen vrouw met een zeldzame afwijking waardoor ze er extreem jong uitziet.

Orphan staat op Pathé Thuis.

6. Fight Club

Een man (Edward Norton) die zijn brave leven meer dan zat is, komt via losbol Tyler Durden (Brad Pitt) bij een club voor mannen die vechtpartijen houden om weer wat te voelen in hun levens.

De twist

De anonieme hoofdpersoon en Durden blijken één en dezelfde figuur. De enige manier om van Tyler af te komen, blijkt een mislukte zelfmoordpoging.

Fight Club is te zien bij Disney+ en Prime Video.

5. Malignant

De zwangere Madison heeft al haar hele leven last van gruwelijke moordvisioenen. Op een zeker moment beginnen ze uit te komen en valt de ene na de andere dode om haar heen. Wat is er met haar aan de hand?

De twist

Het blijkt dat Madison geboren is als een helft van een siamese tweeling. Haar hersenen en die van haar broer Gabriel zijn ooit chirurgisch van haar gescheiden, maar hij is nog niet weg en maakt een comeback. De resten van zijn lichaam zitten namelijk verstopt achter op haar hoofd en hij kan de controle over haar lichaam overnemen.

Malignant is te zien bij HBO Max.

4. Moon

Sam Bell (Sam Rockwell) werkt op de maan aan een eenzame klus voor een energiebedrijf. Zijn driejarige contract zit er bijna op, maar hallucinaties maken zijn werk lastig. Dan krijgt hij een ongeluk tijdens een rit op een oogstmachine.

De twist

Sam is geen gewone werknemer, maar een kloon van iemand die elke drie jaar vervangen wordt door een nieuwe, want dan is hij aan het eind van zijn levensduur. Die hallucinaties zijn daar een teken van.

Moon is te zien bij HBO Max en Prime Video.

3. Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back

De strijd tegen het kwaadaardige Empire verloopt moeizaam voor Luke, Leia en Han: ze raken gescheiden en zo gaat Luke aan zijn jedi-krachten werken met Yoda. Intussen maken Darth Vader en premiejager Boba Fett jacht op hen.

De twist

Tijdens het afsluitende lightsaber-gevecht tussen Luke en Vader hakt die laatste de hand van zijn tegenstander af. Daarna probeert Vader hem voor zijn zaak te winnen door te onthullen dat hij Lukes vader is.

The Empire Strikes Back is te zien bij Disney+.

2. The Usual Suspects

De politie ondervraagt crimineel Verbal Kint (Kevin Spacey) over een schietpartij op een boot met vele doden. Hij doet zijn verhaal over de groep met rovers waar hij zich bij aansloot na een toevallige ontmoeting tijdens een line-up.

De twist

Kint heeft het steeds over de legendarische schurk Keyser Soze, die hij neerzet als het kwade genius achter alles wat er gebeurd is. Als hij door de politie is vrijgelaten, ontdekt een pientere inspecteur te laat dat Kint alles wat hij vertelde heeft verzonnen en zelf Keyser Soze is.

The Usual Suspects staat op Viaplay.

1. The Sixth Sense

Een psychotherapeut (Bruce Willis) probeert een gepijnigd en gepest jochie te helpen die zegt de geesten van dode mensen te kunnen zien. Hij helpt het ventje om te begrijpen wat hier de bedoeling van is.

De twist

Het jochie kan inderdaad dode mensen zien en de therapeut is er één van, al krijgt hij dat zelf pas helemaal aan het einde door.

The Sixth Sense staat op Pathé Thuis.