Beste Original films op Netflix

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Beste Original films op Netflix

De 10 allerbeste door Netflix geproduceerde films (november 2020)

|
|

Laatste update:

Natúúrlijk genieten we volop van alle topfilms die nu op Netflix staan, maar we moeten de door Netflix geproduceerde films ook zeker niet vergeten. In de loop der jaren heeft de streamingdienst er al best wat top-Originals uitgepompt. Dit zijn de allerbeste tot nu toe!

1. Roma

De eerste van de door Netflix geproduceerde films die er met Oscars vandoor ging. En terecht! Alfonso Cuarón, de regisseur van de beste Harry Potter-film (Prisoner of Azkaban) brengt met Roma een wonderschone ode aan de vrouwen die hem grootbrachten. We volgen Cleo, een huishoudster bij een middenklasse gezin in de Mexicaanse stad Roma. De relaties tussen de bewoners en de huishoudster, allemaal middenin een politiek zeer instabiele periode, zijn betoverend en worden aangrijpend in zwartwit beeld gebracht. De shots zijn ook adembenemend mooi. Precies zoals we gewend zijn van deze regisseur. Ga dit zien! Deze Netflix Original ga je niet snel vergeten.

2. Okja

Een paar jaar voordat Bong Joon Ho met het Oscarwinnende Parasite kwam, bracht hij ons de Netflix Original Okja. Een fascinerende film over het meisje Mija dat haar haar zeekoe-varken (ja echt) Okja wil redden uit de klauwen van een kwaadaardig bedrijf. Zo’n verhaal valt of staat bij de liefde tussen kind en dier. Die is hartverwarmend, vooral omdat de schattige Okja – gemaakt door de Nederlandse visual effects-held Erik-Jan de Boer – zo goed gelukt is. De kritiek op de bio-industrie en slopende multinationals is een belangrijk onderdeel, maar daar staat ook veel kleurrijk spektakel tegenover. Een van de meest bijzondere door Netflix geproduceerde films.

3. Beasts of No Nation

Beasts of no Nation is hard, compromisloos, goed geacteerd en prachtig gefilmd. Tevens was het een van de allereerste door Netflix geproduceerde films. Het jongetje Agu wordt tegen zijn wil in gerekruteerd door een rebellenleger. Het heldere kleurenpallet van de Afrikaanse jungle staat in schril contrast met Agu’s sombere realiteit. Je wordt niet met je neus op de feiten gedrukt; ze worden keihard naar je kop geslingerd. Beasts of No Nation - met een fenomenale Idris Elba - kijkt niet makkelijk weg, maar is in veel opzichten noodzakelijke stof. Een Netflix Original met een boodschap.

4. Gerald’s Game

Deze ontzettend creepy Stephen King-verfilming maakt je bang om ooit nog iets SM-achtigs te ondernemen. Waarom? Gerald en zijn vrouw Jessie hebben zin in een avontuurtje. Hij pakt de handboeien erbij, maakt haar aan bed vast en… krijgt een hartaanval. Daar ligt ze dan, vastgebonden in een afgelegen huisje. Ze kan geen kant op en vecht al hallucinerend voor haar leven. Gerald’s Game is één van de beste en engste door Netflix geproduceerde films. 

5. The Ballad of Buster Scruggs

Bij de Coen Brothers denk je misschien niet direct aan Netflix Originals, maar dat veranderde met de komst van western The Ballad of Buster Scruggs, hun eerste door Netflix geproduceerde film. Deze film voelt als de perfecte introductie voor de komische maar vaak ook snoeiharde films van de regisseursbroers. De broers nemen je via 6 korte avonturen mee in de mooie, lelijke en spirituele kanten van het Wilde Westen. De cast, met onder meer Liam Neeson, James Franco en Tim Blake Nelson, is top.

6. The Irishman

Heb je effe? Martin Scorsese's gangster-epos The Irishman is met zijn 3,5 uur veruit de langste door Netflix geproduceerde film, maar zeker ook een van de beste. Als we alleen al naar de cast kijken, is dat natuurlijk niet gek. Al Pacino, Robert De Niro, Joe Pesci, Harvey Keitel; wát een namen. The Irishman vertelt het beruchte (deels waargebeurde) levensverhaal van maffia-huurmoordenaar Frank Sheeran (De Niro) over een periode van tientallen jaren. Het is een lange rit - eigenlijk zijn het 3 Originals ineen - maar daar merk je tijdens het kijken absoluut niets van.

7. Uncut Gems

Adam Sandler zien we vaak terug op Netflix vanwege zijn deal met de streamingdienst, maar... nee, we associeren 'm niet met de beste door Netflix geproduceerde films. Dat is onterecht! Misdaadthriller Uncut Gems is een nagelbijtend spannende achtbaanrit die je niet makkelijk loslaat. Sandler speelt - in misschien wel een van zijn beste rollen ooit - de New Yorkse juwelier Howard Ratner. Hij belandt steeds verder in de (gok)schulden en krijgt schuldeisers achter zich aan. Langzaam maar zeker stort zowat elk aspect van zijn leven genadeloos in elkaar.

8. Dolemite Is My Name

Nóg zo'n geweldige rol van een comedian: Eddie Murphy in de biografische Netflix Original Dolemite is My Name. Hij kruipt in de huid van blaxploitation-icoon Rudy Ray Moore. Deze pionier op het gebied van rap en comedy ging ondanks alle haters en tegenslag gewoon door met zijn krankzinnige alter ego: kung-fu-ster Dolemite. Het is een door Netflix geproduceerde film zoals 'ie zou moeten zijn. Ook bezit Dolemite alle goede eigenschappen van een biopic, oftewel: goudeerlijk, meeslepend en met een acteur die er vól voor gaat. Top! 

9. Marriage Story

Marriage Story is misschien wel de beste Netflix Original op drama-gebied. Regisseur Noah Baumbach showt ons beide kanten van het ineenstortende huwelijke van theaterregisseur Charlie (Adam Driver) en actrice Nicole (Scarlett Johansson). Het is een verwoestend portret geworden, waarbij je écht wordt uitgedaagd. Normaal kies je al snel een 'kant', maar deze film diept beide personages en hun motieven en drijfveren zó goed uit, dat dit haast onmogelijk is. Een geweldige prestatie.

10.The Forty-Year-Old Version

Radha Blank gaat voor een geniale drietrapsraket. Ze schreef en regisseerde het geweldig rauwe coming-of-middle-age-verhaal The Forty-Year-Old-Version. Deze verfrissende Netflix Original volgt de worstelende toneelschrijfster Radha uit New York en ja, ze speelt dus ook de hoofdrol. Haar leven zit een beetje in een sleur, ze tikt de 40 aan en haar laatste succes is al een tijdje terug. Opeens vindt ze nieuwe, hoopvolle inspiratie door... te rappen! Deze film laat je niet snel los en dat komt ook door de geniale combinatie van muziek, oprechte comedy en drama.

Lees verder