9 dingen die je niet wist over Titanic

In 1997 verpletterde de romantische rampenfilm Titanic alle bioscooprecords, geholpen door Leonardo DiCaprio, Kate Winslet én Céline Dion. 25 jaar na dato draait Titanic weer in de bioscoop, dus zochten we een paar minder bekende feitjes over het meesterwerk van James Cameron! We’ll never let go!

Kate Winslet en Leonardo DiCaprio in Titanic

1. Titanic werd bijna een peperdure flop

Regisseur James Cameron is een enorme perfectionist, en dat maakt zijn films meestal ook zo goed. Hij dook voor Titanic naar het échte wrak van het gezonken passagiersschip, liet enorme sets bouwen en zelfs een 200 meter lange replica van het hele schip! Het filmbudget lag eerst rond de 100 miljoen, maar uiteindelijk kostte de film investeerders ruim 200 miljoen. Tegenwoordig is dat geen extreem bedrag meer, maar in de jaren 90 werden mensen héél zenuwachtig van deze berg geld.

Camerons perfectionisme zorgde er ook voor dat de film uitgesteld moest worden, en de messen werden al geslepen. Werd Titanic een peperdure flop die de carrières van Cameron, DiCaprio en Winslet zou verwoesten? Toen Titanic óók nog meer dan drie uur lang bleek, werden de studiobazen wanhopig: Kon daar niet een uurtje af? Wie gaat er nou naar zó’n lange film!?

Om zijn broodmeesters gerust te stellen leverde Cameron zijn salaris van 8 miljoen dollar in, in ruil voor een klein percentage van de opbrengst van Titanic. Dankzij het megasucces van de film eindigde Cameron alsnog met ruim 600 miljoen dollar, dankzij filmrechten, de verkoop van videobanden, DVD’s, etc.

2. In Engeland varen ze links

Voor Titanic werden verschillende replica’s van het beroemde schip gebouwd, en één ervan leverde een fiks probleem op. Om geld te besparen werd alleen de stuurboordkant van de Titanic nagebouwd, zodat de wind (die meestal uit het noorden kwam) de rookpluimen uit de schoorstenen mooi naar achteren konden blazen.

Toen de set eenmaal af was liep de film tegen een groot probleem op: de echte Titanic lag andersom aangemeerd (aan bakboordzijde), waardoor de boot in de film de verkeerde kant op zou varen! Voor Cameron was alles hieraan onacceptabel, maar er zit gewoon een limiet op het aantal reusachtige namaak-passagiersschepen dat je kan bouwen.

In plaats daarvan werd alles in deze scène omgedraaid. Acteurs kregen gespiegelde kostuums en pruiken, en bordjes werden in spiegelbeeld beschilderd. Het schip werd van de ‘verkeerde’ kant gefilmd, en tijdens het monteren werden alle opnames gespiegeld!

3. Leonardo DiCaprio had eigenlijk geen zin

Leonardo DiCaprio was begin 20 toen hij gevraagd werd om de rol van Jack te spelen in Titanic. De acteur was eigenlijk niet echt te porren voor “het saaie verhaal”, nadat hij een Oscar-nominatie op zak had voor What’s Eating Gilbert Grape. James Cameron vroeg of Leo de hoofdrol in Titanic wilde, en of hij een screentest wilde doen met Kate Winslet. Leonardo had daar schijnbaar helemaal geen zin in, waarna Cameron hem bedankte voor de moeite. “Ik ben straks twee jaar met deze film bezig, dus als je geen auditie wilt doen, dan kijk ik even verder.”

DiCaprio koos door deze afwijzing tóch eieren voor zijn geld, waarmee het onvergetelijke duo Jack en Rose werd geboren.

4. Wie zijn Jack en Kate? 

Leonardo stopte nét op tijd met het uithangen van de diva om in Titanic te kunnen spelen. Maar wie waren er nog meer in de race om Jack te spelen? Johnny Depp kreeg het ellenlange script te lezen, maar haalde het einde niet eens… Achteraf had de acteur daar enorme spijt van. James Cameron twijfelde heel erg over Tobey ‘Spider-Man’ Maguire, maar die was op dat moment eigenlijk nog nét niet bekend genoeg.

Andere acteurs die - in meer of mindere mate - werden gepolst voor de rol van Jack waren: Christian Bale, Matthew McConaughey, Billy Crudup, Chris O’Donnell en Tom Cruise.

Kate Winslet deed wél enorm haar best om de rol van Kate binnen te halen, en daardoor liet ze een paar bekende actrice nét achter zich. Winona Ryder (toen de vriendin van Johnny Depp), Reese Witherspoon en Claire Danes werden allemaal benaderd. De grootste concurrente van Kate was echter Gwyneth Paltrow, die zich terugtrok uit de race. Daar heeft de actrice nog wel eens een nachtje van wakker gelegen!

5. Kate Winslet had het nogal zwaar

Actrice Kate Winslet werd door Titanic een wereldster, maar de actrice moest behoorlijk afzien tijdens de opnames. Ze brak een stukje van haar elleboog af, verdronk bijna, raakte een paar keer onderkoeld en was soms behoorlijk bang voor de regisseur van de film. Cameron was keihard voor zijn personeel, door zijn perfectionisme én de enorme druk die op hem lag (zie: Titanic werd bijna een peperdure flop).

Achteraf vond Kate het werken met Cameron té zwaar, en zei ze dat ze nooit meer met de regisseur wilde werken. Voor Avatar: The Way of Water vormden de twee uiteindelijk tóch weer een team. De tijd heelt bijna alle wonden!

6. Leuke feestjes op de Titanic

Als de crew van de film niet rillend in bed lag door het koude, vieze water op de filmset, of de griep, werden er soms leuke etentjes en feestjes georganiseerd op de set van Titanic. Op de laatste filmdag in Canada liep een lunch nogal… uit de hand. Na het eten van vissoep moest de crew weer aan het werk, maar dit lukte niet goed. De reden: iedereen was knetterhigh.

Tientallen crewleden van de Titanic-set vertrokken snel naar het ziekenhuis, omdat ze zich na de lunch belabberd voelden. Natuurlijk dachten de artsen eerst aan voedselvergiftiging. Bedorven soep verklaarde niet het rare gedrag van de patiënten, die stonden te dansen in de kliniek en spelletjes deden met rolstoelen. Toch was de soep wel degelijk de oorzaak: daar zat de gevaarlijke drug PCP in!

Terwijl James Cameron zat te wachten op de ambulance, stak een collega hem in zijn gezicht met een balpen, wat hij dankzij de drugs ook nog best grappig vond. De politie deed onderzoek naar de giftige soep, maar er is nooit een schuldige aangewezen. Cameron zelf denkt dat het om een wraakactie ging van een ontslagen crewlid.

7. Had Jack de film kunnen overleven?

Titanic is een visueel én romantisch spektakel, maar één scène in het bijzonder staat op ons netvlies gebrand. Na het zinken van de Titanic drijft Rose op een houten deur waar haar geliefde Jack zich aan vastklampt. Rose overleeft de beproeving nét, maar dan is Jack al lang overleden aan onderkoeling. Filmnerds én Leonardo DiCaprio-fans vroegen zich jarenlang af of Jack de ramp eigenlijk had kunnen overleven. Op de drijvende deur was best ruimte voor een Leo, dus waarom hing hij in het ijskoude water?

Regisseur James Cameron nam deze vraag nooit heel erg serieus. In een interview zei hij: “Luister… Jack ging dood omdat dat in het script stond. De film gaat over de dood en gescheiden worden van de mensen van wie je houdt. Ik houd me bezig met het vertellen van mooie verhalen, niet met natuurkunde.”

In 2023 werkte Cameron tóch mee aan een onderzoek naar de ‘kwestie Jack’, ook als publiciteitsstunt voor de ‘25th Anniversary rerelease’ die nu in de bioscoop draait. De conclusie: Jack en Rose hadden met z’n tweeën op het vlot gepast, maar dat zou door het gewicht dieper in het water komen te liggen. Door de extra kou zouden Rose en Jack allebei sterven…

Als Rose haar reddingsvest aan Jack had gegeven, hadden ze de ramp allebei kunnen overleven, maar volgens James Cameron zou Jack dat risico nóóit nemen.

8. Titanic… 2?

Bijna de hele wereld kent de film over Jack en Rose, en de film bracht meer dan 2 miljard dollar in het laatje (met alle rereleases in de bioscoop erbij). Tegenwoordig is het bijna niet voor te stellen dat er géén zes vervolgfilms gemaakt zijn. Een sequel is nooit serieus besproken, maar tóch bestaat er een film genaamd… Titanic II

Zoals je al aan de trailer kunt zien, is Titanic II geen echte sequel op het megasucces uit 1997. De film draait om een replica van de Titanic die dezelfde reis aflegt als haar illustere voorganger. Dankzij ‘global warming’ wordt het nieuwe schip geraakt door meerdere tsunami’s, waarna de hele boel ook nog ontploft… De rampenfilm (zowel qua onderwerp als kwaliteit!) probeerde met de titel vooral nietsvermoedende Titanic-fans te lokken.

9. Titanic zonder Celine Dion!?

Titanic lanceerde het nummer My Heart Will go on op het het wereldtoneel, of… misschien was het wel andersom! Het dramatische fluitje, de tranentrekkende uithaal van zangeres Céline Dion: Titanic en My Heart Will go on zijn niet meer los van elkaar te zien. Willen we ook helemaal niet!

James Cameron wilde eigenlijk dat er alleen een orkest te horen was in de film, maar platenmaatschappij Sony was daar niet zo blij mee. Soundtracks van films waren in de jaren 90 huge, en een soundtrack uitbrengen zonder Top 40-hit was volgens Sony oliedom. Niet alleen bracht het geld in het laatje: de videoclip was ook nog eens gratis marketing voor de film!

De schrijvers van My Heart Will go on pitchten hun lied bij Céline Dion, die er eigenlijk óók geen zin in had. Célines echtgenoot hoorde echter wél een hit, en bleef zijn vrouw pushen om de titelsong van de film in te zingen. Vlak voordat de opnames begonnen kreeg Dion een korte samenvatting van het verhaal, en daardoor raakte ze zó ontroerd dat ze My Heart Will go on ineens wel voelde. De rest is geschiedenis! In de Londense wijk Kensington werden inwoners trouwens wanhopig, omdat een straatmuzikant dit beroemde lied de hele dag speelde

25 jaar Titanic

Om het 25-jarig bestaan van één van de populairste films ooit te vieren, draait Titanic de komende tijd weer in de bioscoop! De film is geremastered, waardoor Jack en Rose er scherper uitzien dan ooit te voren.

Mocht je zin hebben in een andere film van James Cameron, dan draait Avatar: The Way of Water ook nog steeds in de bioscoop. Deze sciencefictionfilm heeft inmiddels meer verdiend dan Titanic, maar die film gaat dus weer in de achtervolging!