Titanic - James Cameron geeft toe: ‘Jack hoefde niet te sterven’

Titanic-fans waren in de jaren 90 helemaal geobsedeerd door het liefdesverhaal tussen Jack en Rose, en eerlijk gezegd zijn we dat nog steeds. Kritiek op de film is er ook: op het einde zakt Jack het ijskoude water in, terwijl Rose blijft drijven op een nogal grote deur. Jack paste daar toch best bij? Regisseur James Cameron heeft nu eindelijk antwoord op deze prangende vraag.

Jack en Rose in Titanic

In het slot van Titanic zakt Jack (Leonardo DiCaprio) de ijskoude diepte in, terwijl Rose (Kate Winslet) op een nogal royaal vlot blijft drijven. Voor het verhaal is het een dramatische afsluiter, maar volgens fans had Jack dus helemaal niet hoeven sterven.

Regisseur James Cameron heeft nooit veel gezegd over het lot van Jack, behalve dat "er maar één iemand kon overleven op het vlot." De kritiek zat hem blijkbaar toch niet helemaal lekker. Samen met National Geographic liet hij een paar experimenten uitvoeren om te checken of het slot van Titanic anders had gekund.

Blijft Jack leven of niet?

De tests gaven Cameron deels gelijk. Hoewel het vlot uit de film groot genoeg was voor Rose én Jack, had de deur niet genoeg drijfvermogen voor twee volwassen mensen. Ze zouden deels boven water blijven, maar waarschijnlijk doodvriezen omdat ze voor de rest in het ijskoude water lagen. Als ze allebei alleen hun bovenlichaam op het vlot lieten rusten, was de kans om het te overleven het grootst. Cameron: “Zo had Jack het misschien nog wel een paar uur vol kunnen houden.”

Een ander scenario werd niet getest: Rose had haar reddingsvest aan Jack kunnen geven, waardoor de kans dat hij het overleefde een stuk groter werd. Cameron gaf toe dat Jack hiermee een betere overlevingskans had, maar wuifde deze theorie ook meteen weg. “Ik denk dat Jack dacht: ik ga dat niet doen, want dan breng ik het leven van Rose in gevaar.”

Titanic 25

Het onderzoek is natuurlijk niet helemaal toevallig uitgevoerd. Vanaf 8 februari is Titanic weer te zien in de bioscoop, omdat het 25 jaar geleden is dat de film in première ging. Avatar: The Way of Water, de James Cameron-film die momenteel bioscooprecords verpulvert, draait óók nog steeds.