11 joekels van fouten in Bohemian Rhapsody

Kaskraker Bohemian Rhapsody ging erg lekker toen-ie in 2018 uitkwam en Queen-gitarist Brian May praat al over een tweede film. Hopelijk doen de makers dan iets meer research, want eh... er ging nogal wat mis met het verhaal.

Tekst: Jules Diepstraten

Door Redactie
Rami Malek Freddie Mercury Bohemian Rhapsody

Ook al besteedde Bohemian Rhapsody zo veel aandacht aan de casting, het script van deze langverwachte Freddie Mercury-biopic klopt van geen kanten. Het zit vol met chronologische fouten en belangrijke momenten die de Queen-geschiedenis verdraaien. Deze onderstaande missers sprongen er voor ons echt uit.

1 - Freddie Mercury kwam helemaal niet zo halsoverkop bij de band

In de film wordt Mercury door toeval de nieuwe zanger van Smile, de band die later Queen zou worden. Als zanger Tim Staffell na een optreden boos opstapt komt Freddie, die het concert toevallig bijwoonde, zich voorstellen aan gitarist Brian May en drummer Roger Taylor. Vijf minuten na het vertrek van Staffell hebben ze hun nieuwe zanger! Zo ging het dus niet; Mercury was juist al lange tijd goed bevriend met de oorspronkelijke zanger van Smile voordat hij hem uiteindelijk zou vervangen.

2 - Freddie Mercury leerde Mary Austen niet kennen dezelfde avond dat hij de nieuwe zanger van Smile/Queen werd

De Queen-zanger zou de 'Love of His Life' pas veel later leren kennen. Ook zou zij eerst kort wat met Brian May hebben gehad alvorens de vonk oversloeg tussen deze twee soulmates.

3 - Tijdens de opnames van het debuutalbum had Seven Seas of Rhye nog geen zang

Seven Seas of Rhye is een absolute Queen-klassieker, maar de versie die we allemaal kennen staat op Queen II. De versie op het debuutalbum is alleen een instrumentaal outro van het album. Toch zien we Freddie het nummer inzingen tijdens de opnames van hun eerste plaat.

4 - Fat Bottomed Girls bestond nog niet ten tijde van de Amerikaanse tour in 1974

In de film gaat Queen ergens rond 1974 voor het eerst op tournee door Amerika, ter promotie van hun derde LP Sheer Heart Attack. Hierbij horen en zien we de groep de kraker Fat Bottomed Girls spelen. Geweldige song, daar niet van, alleen bestond dit nummer toen nog helemaal niet. Deze hit stond namelijk op hun zevende album Jazz dat pas in 1978 uitkwam. Freddie Mercury heeft nog lang haar als hij het nummer hier zingt, maar toen Fat Bottomed Girls uitkwam had hij alweer een paar jaar een beduidend kortere kop.

5  - In 1977 had Queen nog helemaal niet in Brazilië gespeeld

Tijdens een best wel belangrijke en dramatische scène die zich in 1977 afspeelt laat Freddie zijn geliefde Mary Austen beelden zien van een gigantisch optreden dat Queen toen net gedaan had in het Brazilië. In dat land zou de groep pas in 1981 voor het eerst optreden.

6 - We Will Rock You werd lang voor 1980 geschreven

De chronologie van deze biopic is echt een zooitje?! Op een gegeven moment verspringt het verhaal naar 1980, en iets daarna volgt een scène over hoe We Will Rock You ontstaan is. Dit nummer werd echter geschreven en opgenomen in 1977, en stond op de dat jaar uitgekomen briljante zesde studioplaat News of the World.

7 - Queen werd helemaal niet aan het eind nog aan de line up van Live Aid toegevoegd

In de film is de line up van Live Aid al zo goed als rond als Queen op het allerlaatste moment toch nog toezegt. In werkelijkheid kondigde organisator Bob Geldof juist vol bluf een enorme line up aan met allemaal grote acts die hij op dat moment nog lang niet had vastgelegd. Daar zat Queen ook al tussen. Hieronder is de originele aankondiging, waar Queen "gewoon" al bij zat.

8 - Ex-Manager Paul Prenter heeft nooit een sappig TV-interview gegeven

Nadat Freddie er eindelijk achter komt dat zijn manager Paul Prenter bepaald niet het beste met hem voor heeft zet hij hem in de film veel te laat alsnog aan de kant. Hierna zien we de kersvers ontslagen ritselaar een tv-interview geven waarin hij Freddie door het slijk haalt. Ook al heeft Prenter wel allerlei sappige verhalen over Freddie's wilde privé-leven aan de tabloid The Sun verkocht, een tv-interview heeft hij er nooit over gegeven.

9 - Queen was helemaal niet uit elkaar ten tijde van Live Aid

Na het zwakke album Hot Space uit 1982 lag Queen inderdaad een tijdje op zijn gat. Maar in 1984 revancheerde de band zich met het sterke comeback-album The Works, met daarop de hits Radio GaGa, I Want To Break Free en Hammer To Fall. Ter promotie van deze plaat ging de groep in 1984 en 1985 op wereldtoernee. Een paar maanden voor Live Aid deed de groep nog een uitgebreide tour door Australië en Japan.

10 - Freddie had nog helemaal geen AIDS ten tijde van Live AID

En als 'ie het al wel had, dan wist hij het in elk geval nog niet. Waarschijnlijk is hij er pas in 1986 of 1987 achter gekomen dat hij sero-positief was. Dit maakt ook de live-registratie Live in Budapest uit 1986 zo bijzonder, omdat je niet weet of hij het dan zelf al weet. Tijdens zijn solo-repetitie gaat er wel een bepaalde melancholie van de zanger uit. Live in Budapest is ook het beste bewijs dat de carrière van Queen na Live Aid nog lang niet ten einde was; in werkelijkheid ondernam de band het eropvolgende jaar namelijk nog een grote stadiontour ter promotie van het hit-album A Kind of Magic. Het hele concert staat hieronder.

11 - Freddie Mercury had geen blauwe ogen?!

Een beetje voor de hand liggend maar we moeten het toch even kwijt. Rami Malek doet het op zich uitstekend als de legendarische rockzanger, en dankzij de gebitsprotheses lijkt hij nog meer. Maar omdat ze ergens vergeten zijn hem een paar bruine lenzen te geven zit je toch nog steeds naar die gast van Mr Robot te kijken. Waarom hebben ze dat niet simpel verholpen met een paar gekleurde lenzen?