Recensie Victim/Suspect – ‘Het onderwerp is heftig, maar de documentaire heeft iemand als Kees van der Spek nodig’

Victim/Suspect draait om een onderwerp waar je woest van wordt, maar toch maakt de gortdroge documentaire weinig indruk.

Victim/Suspect
© Netflix

Tijdens haar werk bij The Center for Investigative Reporting leest journaliste Rae de Leon een artikel over een jonge vrouw die werd aangehouden wegens het doen van een valse aangifte. De studente ging naar de politie om te vertellen dat zij was verkracht en een paar dagen later werd zij zelf in de bak gegooid.

Het slachtoffer wordt de dader

Dit verhaal bleek niet op zichzelf te staan, want er was nog een vrouw die na het doen van een aangifte zelf werd gearresteerd. Rae raakte gefascineerd door dit onderwerp en ontdekte dat er honderden gevallen waren waarin slachtoffers van seksueel misbruik niet serieus werden genomen en uiteindelijk werden gebrandmerkt als dader. De documentaire Victim/Suspect volgt de gedreven journaliste tijdens haar diepgravende onderzoek.

De tekst gaat verder onder de trailer van Victim/Suspect

Victim/Suspect draait vooral om goede journalistiek

De hoofdpersoon is gelijk het grote zwaktebod aan Victim/Suspect. De slachtoffers spelen zeker wel een belangrijke rol en hun verhalen worden met veel respect verteld, maar uiteindelijk draait het om Rae die uitlegt hoe zij te werk ging. Het journalistiek onderzoek deed ze op een hele voorzichtige manier, dat soms best frustrerend is om naar te kijken.

Victim/Suspect confronteert de daders niet

Tijdens de verhoren werden doodsbange slachtoffers door agenten onder druk gezet om toe te geven dat zij een valse aangifte hebben gedaan. Rae wil met deze mannen en hun leidinggevenden praten, maar laat zich heel makkelijk afwimpelen. Het duurt maanden voordat zij een sheriff thuis opzoekt om er dan genoegen mee te nemen dat hij niks wil zeggen.

De documentaire heeft Kees van der Spek nodig

Haar werkwijze loopt helemaal mis wanneer zij eindelijk een agent weet te interviewen en hem op weergaloze wijze confronteert met zijn eigen falen. De agent staat met een mond vol tanden en probeert zich er een beetje uit te lullen door te doen alsof hij de zaak even verder uit moet zoeken. Dat staat zij toe en dit is gelijk het einde van het gesprek. Op zo’n moment zou je willen dat Kees van der Spek op haar stoel zat om die eikel aan te pakken.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Victim/Suspect
© Netflix

Victim/Suspect maakt geen grote indruk

Rae vermijdt confrontaties, maar ze is wel een goede onderzoeker en ontdekt de waarheid achter enkele hartverscheurende verhalen. Ook legt een ervaren zedenrechercheur op heldere wijze uit wat er precies fout gaat. De agenten willen zo snel mogelijk een zaak sluiten en doen niet eens de moeite om een zedenzaak goed te onderzoeken. Maar omdat het zo’n gortdroge documentaire is, die sensatie wil vermijden, maakt Victim/Suspect ondanks het heftige onderwerp geen grote indruk.

Conclusie

Deze documentaire heeft duidelijk een presentator als Kees van der Spek of Thijs Zeeman nodig. Een pitbull die zich vastbijt in een zaak en niet bang is om de confrontatie aan te gaan. Rae de Leon is een goede onderzoeker met het hart op de juiste plek, maar zij is veel te voorzichtig en dat maakt van Victim/Suspect een indrukwekkend verhaal dat beter werkt als krantenartikel.

Victim/Suspect is te zien op Netflix.

Meer van Netflix

Victim/Suspect

Victim/Suspect
Lengte
95 minuten