Kees van der Spek over undercover werk: 'Als je geen risico's neemt, dan leef je niet'

Afgelopen week ging het bijna mis toen Kees van der Spek een agressieve drugsdealer in Colombia trof. Voor zijn programma Oplichters Aangepakt legt hij zijn leven in een weegschaaltje. Risico's nemen horen volgens Kees echter gewoon bij het leven, vertelt hij in een interview met Veronica Superguide.

Kees van der Spek
© RTL

In Oplichters Aangepakt werkt Kees samen met zijn zoon. Joep deed eerder al uit de boeken dat zijn vader Kees snel in paniek is. "Hij is als de dood dat de audio niet gelopen heeft, iets niet op camera staat of dat we de verborgen camera-tas niet goed gericht hebben op de boef." Kees ging in de recente aflevering van Oplichters Aangepakt op onderzoek uit naar ‘devil’s breath’, een gevaarlijke drug. De journalist besloot met een drugsdealer mee te gaan, maar later op de avond zei een taxichauffeur dat de dealers Kees waarschijnlijk probeerden te verdoven met ‘devil’s breath’, om hem daarna te beroven. 

Het leven is een avontuur

Best een impulsieve actie om met gevaar voor eigen leven met drugsdealers mee te gaan, zonder extra hulp. Zijn collega's waren namelijk in geen velden of wegen te bekennen. Maar zowel vader als zoon blijken daarin enorm op elkaar te lijken. Sterker nog: het voormalige werk van zoon Joep als rechercheur mensenhandel vond Kees totaal niet gevaarlijk. "Wij moedigen elkaar aan om juist enge dingen te doen. Als je geen risico neemt, dan leef je niet. Zo heb ik mijn kinderen opgevoed: het leven is een avontuur, zeg tegen alles ja."

Met Peter R. De Vries was het gevaarlijker

Kees denkt dat het leven veel langer duurt, als je veel meemaakt. Zoon Joep doet nog een duit in het zakje. "Vroeger, toen hij de rechterhand was van Peter R. De Vries, was alles veel gevaarlijker. Oplichters behoren niet tot de georganiseerde misdaad, hij zit niet in het wereldje van liquidaties en drugs. Daar ben ik wel blij om."

Je ziet Oplichters Aangepakt elke dinsdag op RTL 5, vanaf 20.30 uur.