Recensie Pamela, A Love Story – ‘Dit prachtige portret maakt je opnieuw verliefd op Pamela Anderson’
In de nineties was iedere man verliefd op Pamela Anderson. In de Netflix-documentaire Pamela, A Love Story laat de blonde seksbom een hele andere kant van zichzelf zien en na deze openhartige blik in haar leven zal iedereen verliefd zijn op deze romantische ziel.
Met haar blonde haar, grote borsten en nog grotere persoonlijkheid wist Pamela Anderson in de jaren negentig uit te groeien tot een fenomeen. De blondine werd ontdekt tijdens een sportwedstrijd toen ze in het publiek zat en het duurde niet lang voordat het model op de cover van Playboy stond. Met haar rol in Baywatch werd Pam een wereldster, maar aan die roem zat een grote keerzijde en toen haar sekstape werd gestolen, verloor ze al haar privacy. In Pamela, A Love Story kijkt het icoon terug op haar leven en krijgt ze eindelijk de kans om zelf haar verhaal te vertellen.
Pamela praat over alles
Het is altijd riskant om een documentaire te maken over een beroemdheid en de celeb zelf aan het woord te laten. Zelden spreken ze de waarheid en alles wordt rooskleuriger gemaakt dan het eigenlijk was. Dat is niet het geval bij Pamela Anderson. De actrice heeft een hekel aan leugens en vertelt in details haar levensverhaal. Ze heeft geen filter en praat zonder enige moeite over haar heftige jeugd, mislukte relaties, haar matige acteercarrière en het trauma van de gestolen sekstape.
Negatieve impact
Op geen enkel moment is Pamela verbitterd en met veel humor relativeert ze zelfs de zwartste pagina’s uit haar leven. Dat betekent niet dat haar jeugdtrauma’s geen negatieve impact hebben gehad. Ook daar is zij heel eerlijk over. Toen Pamela twaalf was, werd zij verkracht en toen haar sekstape in de openbaarheid werd gebracht, voelde ze zich weer net zo gebruikt en machteloos. Dat er daarna ook nog eens een dramaserie over werd gemaakt, was een extra trap na. Toch weet de blondine dit allemaal een plaatsje te geven.
Geen karikatuur
Pamela Anderson snapt dat mensen op een bepaalde manier naar haar kijken. Ze werd op een gegeven moment ook een karikatuur van zichzelf en speelde een rol. Maar dat zij haar seksualiteit gebruikte voor haar werk, maakt het niet acceptabel om het naaktmodel respectloos te behandelen. De vele archiefbeelden, waarin interviewers haar wegzetten als dom blondje en grappen maken over haar gestolen sekstape, maken haar boodschap pijnlijk duidelijk. En hoe zij gezien werd door de media is zo'n groot contrast met de grappige, intelligent, diepzinnige vrouw, die zichzelf dit keer figuurlijk blootgeeft.
Eerlijk over Tommy Lee
Omdat Pamela een eerlijk kijkje in haar leven geeft, doormiddel van privé-video’s en passages uit haar dagboeken, maakt het niet uit dat zij de enige persoon is die aan het woord komt. Het is geen gemis dat ex-man Tommy Lee, die zo'n groot deel was van haar leven, niet wordt geïnterviewd, want je leert hem alsnog goed kennen. Pamela schildert hem niet af als een schurk, maar romantiseert hem ook niet. Hun liefde was intens, maar hij mishandelde haar en dat was een no go. Ze kijkt met gemengde gevoelens terug op hun stormachtige relatie en als kijker ga je volledig mee in haar emoties.
Conclusie
Pamela Anderson is een geweldige verteller en weet met het grootste gemak twee uur lang te boeien. Omdat zij zo’n bijzonder leven heeft geleid, is er alsnog veel blijven liggen. Maar door de verhalen die ze vertelt, leer je haar heel goed kennen. Je hoeft niet alle details over haar mislukte huwelijken te horen om te weten waarom zij nog steeds zoekt naar de ware. En dat zij meer is dan een dom blondje wordt binnen de eerste vijf minuten al duidelijk. Daardoor is Pamela, A Love Story een prachtig portret over een iconische vrouw en voor de verandering mag zij haar eigen verhaal zelf vertellen.
Pamela, A Love Story is te zien op Netflix.
Meer van Netflix
Recensie Suzan & Freek: Tussen Jou en Mij – ‘Sympathiek, maar slaapverwekkend’
Recensie Les combattantes – ‘Deze prima oorlogsserie vertelt toch weer de bekende verhalen vol ellende'
Recensie That '90s Show – ‘Een ouderwetse sitcom voor de fans van That '70s Show’
Recensie The Hatchet Wielding Hitchhiker – ‘Deze spannende documentaire maakt je bang voor lifters'
Recensie Vikings: Valhalla seizoen 2 –‘Acht afleveringen van deze stoere avonturenserie is echt te weinig’
Recensie Dog Gone - ‘Het baasje van deze hond verdient een pak slaag’
Wat anderen nu lezen
Recensie Wellmania - 'De comedyserie is een Australische versie van Soof, maar dan met wat cocaïne'
Recensie The Night Agent – ‘Sterke thriller met Oscargenomineerde actrice als geheim wapen’
Recensie Waco: American Apocalypse – ‘Meesterlijke docuserie die spannender is dan de gemiddelde thriller'
Recensie Agent Elvis – 'Een lekker gek idee voor een animatieserie, maar het is niet grappig genoeg'
Recensie Max Verstappen: Anatomy of a Champion – ‘Echt persoonlijk wordt deze docuserie niet’
Recensie Rabbit Hole – 'Kiefer Sutherland schittert in vermakelijke thrillerserie vol vergezochte complotten'
Recensie The Power – ‘Vrouwen zijn sterk, deze slappe dramaserie helaas niet’
Recensie Tetris – 'Vuile politieke spelletjes in een potsierlijke thriller'
Recensie Kelly – ‘Een eerlijk en confronterend portret van een ondergewaardeerd icoon’
Recensie Murder Mystery 2 – 'De comedy is geen hoogvlieger, maar Adam Sandler en Jennifer Aniston zijn opnieuw een leuk stel'